Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Nyár végén itt a magánnyugdíj reálhozama

A tb-rendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb augusztus végéig kézhez kaphatják az őket esetlegesen megillető reálhozamot.

A kormány azt szeretné, ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata minél gyorsabban lezárulna - jelentette be csütörtökön Selmeczi Gabriella.

A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: megvolt az esélye annak, hogy a pénztári vagyon átadása, és ezáltal a reálhozamok kifizetése akár az év végéig - december 12-ig - is elhúzódhat, ezt azonban nem fogják engedni.

Ezért a parlament által hétfőn elfogadott törvény úgy rendelkezik, hogy a pénztáraknak a vagyont június 12-vel át kell átadniuk az Államadósságcsökkentő és Nyugdíjreform Alapnak.

A magánpénztári reálhozamot a módosítás értelmében minden pénztártag esetében ugyanazon fordulónapra - május 31-re - kell kiszámolni, így nem keletkezik olyan helyzet, hogy a tőzsde változásával valaki jobban, valaki rosszabbul jár - mutatott rá a megbízott. (Az eredeti törvény úgy szólt, hogy mindig az elszámolás hónapjának utolsó napja a fordulónap.) Kormányrendeletben határozzák majd meg azt a kéthetes időszakot, amikor a reálhozamokat folyósítaniuk kell a nyugdíjkasszáknak.

Mindkét változás a pénztártagok érdekeit szolgálja, mert igazságosabb reálhozam-számítást tesz lehetővé, és időben előrehozza a folyamatot- hangsúlyozta Selmeczi Gabriella.

Emlékeztetett arra: a pénztárak kötelesek márciusban levélben megkeresni azokat, akik eddig nem rendelkeztek esetleges reálhozamukról, a levél az ehhez szükséges nyomtatványt is tartalmazza majd. Annak, aki a nyilatkozatot nem küldi vissza május 31-ig, postai úton, állandó lakcímére kiküldik a pénzt. A nyugdíjvédelmi megbízott figyelmeztetett: aki nem kapta meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) levelét, azt jelenti, hogy a címe rosszul van bejelentve. Ha a pénztártagot a nyilvántartott címen nem találják meg, az állami nyugdíjszámlán írják jóvá a neki járó reálhozamot.

Selmeczi Gabriella ismertette: a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás a Kehi-nek jogosultságot ad arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak által kezelt vagyont átvilágítsa, és az átadás-átvétel folyamatát ellenőrizze. A szervezet már felkészült erre a munkára - tette hozzá.

A Kehi másik feladata az lesz, hogy 12 évre visszamenőleg ellenőrizze a vagyonbefektetés technikáját, mikéntjét. Meg fogja vizsgálni azt is, hogy ez jogszabályszerűen, s a jó gazda gondosságával történt-e. Ugyancsak 12 évre visszamenőleg ellenőrzi azt is, hogy a működési költségeket mire költötték a kasszák. A megbízott azt mondta: remélik, gyorsan lezárul majd a vizsgálat, és a Kehi minél előbb jelentést tud adni a parlamentnek, és ezen keresztül a magánpénztári tagoknak.

Hangsúlyozta: nemcsak a magán-nyugdíjpénztári tagok, hanem minden magyar állampolgár számára fontos, hogy milyen végeredményre jut a Kehi, mert közpénzekről van szó, s mert a magánpénztári rendszer, amelyet az MSZP-SZDSZ kormány hozott létre 1997-ben, fontos szerepet játszott az ország eladósításában. "Tehát ez a rendszer rossz volt, nemcsak hogy korrigálni kellett, hanem most visszamenőleg ellenőrizni is kell" - jelentette ki.

Selmeczi ismertette azt is: a hétfőn elfogadott törvény részletezi többek között az egyéni számla szabályait is. Már nemcsak kimondja, hogy 2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és egyéni nyilvántartása lesz, hanem tartalmazza azt is, hogy milyen adatokat kell majd ezen a számlán nyilvántartani.

Olvasóink írták

 • 17. machers 2011. március 12. 10:25
  „T. Zoltán, Károly!
  Ha jól gondolom, a munkáltató által fizetett 24%-t én termelem meg a cégemnek. Ha vállakozó vagyok, akkor ezt ugyanúgy befizetem a közösbe. Ja, és a 24% után egy fillér nyugdíjat sem fogok kapni. Mi ez, ha nem rablás?! Erről miért nem beszélnek a Zemberek?”
 • 16. vikri 2011. március 09. 08:23
  „kedves 15! A tisztánlátás miatt: 24 % munkáltatói nyugdíjjárulék, 10 % (9,5-ről emelve január 1-től!) egyéni járulék mértéke. Tehát ez az emelt 10 % (! - ebből a + 0,5 %-ból kapják a 40 év után nyugdíjba menő nők a nyugdíjukat. Tehát azt is mi fizetjük, mint mindent) - szóval a 10 % az, amit megkaphatnak biztosan (a látható hozammal járó "eltőzsdézés" veszélyével) a MNyP-ban maradók. Viszont az ugyanúgy utánuk befizetett 24 % az elveszik úgy, hogy még később sem kapnak utána nyugdíjat, mint az átlépők. Szóval mindent összevetve a MNyp-ban maradók most a 24%-kal veszik ki a részüket a nyugdíjasok finanszírozásából (az átlépők 34 %-ához képest), viszont nyugdíjas korukban a 24%-ból nem kapnak vissza semmit (ellentétben a visszalépőkkel), az államnál (állami nyugdíjasoknál) marad...
  Ki is jár ezek szerint hosszútávon rosszul? Ki támogatja hosszútávon jobban az államot? Ki van ez jól találva központilag!!! Vagyis senki sem jár jól... Ez csak rövid távú tűzoltás - időhúzás, ezért sem fogadható el ez előremutató változtatásnak. Pláne nem "nyugdíjmentésnek".”
 • 15. Zoltán,Károly 2011. március 08. 17:15
  „Én arról az összegről írtam, amit a dolgozó bruttó munkabérből von le a munkáltató és utal át a magánnyugdíjpénztárba, vagy az állami nyugdíjpénztárba.”
 • 14. tradermike 2011. március 08. 10:48
  „Kedves Zoltán,Károly! Nekem viszont épp ez a problémám, hogy de. Ha jól tudom, én mint deviáns nemzetellenes maradó kb fizetésem 33%-át fizetem továbbra is a TB kasszába, ebből mindössze 8% marad az enyém, az is csak akkor ha majd a Fidesz-Einstand lejár (ha lejár). A maradék 24% hova is megy? A számok nem feltétlenül pontosak, nem vagyok naprakész adó-, járulék-, és népnyúzásügyekben, de abban biztos vagyok, hogy a maradók továbbra is fizetik a visszalépők nyugdíjának egy részét.”
 • 13. Zoltán,Károly 2011. március 08. 08:46
  „Azok, akik szabad akratukból a magánnyugdíjpénztári tagság mellett döntöttek, azok a jelenlegi nyugdíjasok finanszírozásából nem veszik ki a részüket, mig az államiban maradók vagy átlépők igen.”
 • 12. HarconaMarcos 2011. március 07. 22:59
  „Valaki segítsen! A reálhozam ugye nem az a része a (volt) nyugdíjamnak, amit gonosz emberek eltőzsdéztek. Ez már ugye az, amit S. Gabriella megmentett?”
 • 11. pozdorja 2011. március 07. 13:23
  „Nem lesz itt hiba kéremszépen. A vizsgálat szépen lezárul és kiderül hogy minden a - egyébként elég szigorú - törvények szerint történt. Ezért aztán visszamenőleges hatállyal módosítani fognak, így máris büntethető lesz az összes életben maradt magánnyugdíjpénztár.”
 • 10. quaestor 2011. március 06. 09:37
  „Én speciel követelőzök is. Bár lekéstem Jandex a hozzászólásod teljes tartalmáról a moderálás miatt, így nem tudom mire vonatkoztatod a követelést. Ha a befizetett +2% és a reálhozam kifizetésére, akkor egyértelmű, hogy követelem, és szépen átutaltatom az önkéntes nyp. számlámra. Sokan csak erre számíthatunk majd.
  Ha meg a majdani állami nyugdíjra, -amennyiben megérem egyáltalán- amit elvben nyilvántartanak, akkor sajnos nincs mit követelni, mert nagy a valószínűsége annak, hogy az állam azt vígan és könnyedén elkölti másra.
  Azzal egy leendő nyugdíjas sincs kisegítve, hogy egyéni számlán tartják nyilván a befizetéseket, mert ugye fedezet nuku. Sajna minden bizonytalan. Az állami nyugdíj az adósságok miatt, a magán meg az állam általi tönkretétel miatt.
  Teljesen mindegy honnan közelítem meg a dolgokat, így is, úgy is sz@rba lépünk...már bocsánat.”
 • 9. Jandex 2011. március 06. 07:43
  „Elgondolkodtató az is,hogy itt 12 évre nyúlnak vissza/tehát ami nem érinti őket azt szabad vizsgálni!/
  Azért milyen aljas húzás,hogy még egy kést beledöfnek a mnyp-ba!/nem ott dolgozom !!!/
  Követelőzzenek a volt tagok nyugodtan <moderálva>”
 • 8. vikri 2011. március 05. 18:09
  „"Nyugdíjmentő csomag"... - Mitől is védik meg a nyugdíjunkat? Az átlag 120000 Ft feletti hozamoktól? Mert erre a visszalépők később biztosan nem számíthatnak. Ez az "eltőzsdézés"? Az állam mikor ad hozamot? Az sem biztos, illetve szinte biztos, hogy nem kapjuk azt vissza, amit befizettünk (hát még az örököseink...). Most meg legyünk hálásak a "nagyasszonynak", hogy elintézi, hogy dec.31. előtt megkapjuk a hozamot. Így úgy tűnhet, hogy szükség van rá...”
 • 7. Jandex 2011. március 05. 16:14
  „Volt régen valami békekölcsön,vagy mi? A fizetés felét abban kapjuk és majd kisorsolják a cetlik számát amit elértéktelenedés után kifizetnek!/királyom,az ötletért 10 %-ot kérek SVÁJCI számlára és nem Ft-ban!!!/”
 • 6. umberto 2011. március 05. 09:17
  „Az egyéni számla az számomra kb. a dobozba bedobott "tartozom X forinttal" cetlivel egyenértékű.”
 • 5. buggyant 2011. március 04. 21:47
  „én nem röhögnék...”
 • 4. tradermike 2011. március 04. 21:00
  „De röhögnék, ha a nyugdíjasok egyfajta kárpótlási jegyet vagy valami egyéb elértékteleníthetőt kapnának a végén... Jegyezzük meg, nincs új a nap alatt, Primaxnak pedig igaza van: ez egy fedezet nélküli adósság, az is csak addig amíg egyáltalán elismerik mint adósságot.”
 • 3. Primax 2011. március 04. 19:35
  „2. buggyant !
  Az összeg ott lesz.
  "Fel lesz írva" szépen, okosan.
  Fedezete nem lesz, ez a baj.”
 • 2. buggyant 2011. március 04. 18:09
  „rájöttem hogy valamit nem értek a nyugdíjjal kapcsolatban... mégpedig: ha a tőlünk elrabolt pénzből kifizetik az államadósság egy részét meg a bkv-t vagy még nem is tudom hogy miket, akkor hogyan is lesz ugyanaz az összeg egyéni számlán az állami alapban ahogy ígérték? Nekem ez matematikailag valahogy nem jön ki.”
 • 1. miracle 2011. március 03. 15:04
  „Melyik augusztusban, 2013?
  "2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és egyéni nyilvántartása lesz". Kár, hogy az 1988 előtti befizetések (pontosabban levonások) sehol sincsenek nyilvántartva. Sacc/kb lesz?
  Egyébként nem lesz. Nem tudnak addigra ennyi adatot összesíteni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berobbant a benzin ára - tavaly átlagosan 50 forinttal volt olcsóbb literenként

2010-ben közel kétmilliárd liter benzin és két és félmilliárd liter gázolaj fogyott. Egy év alatt… Tovább olvasom