Gazdaság

2017.04.03. 19:55

Matolcsy szerint Róna Péter vádjával indult az MNB elleni támadás

A közgazdász reagált a jegybankelnök vádjaira.

MSZP-s Szakács László az Országgyűlésben azt a kérdést tette fel, hogy mire gondolt Matolcsy, amikor az MNB elleni támadásról beszélt?

Szakács László (MSZP) ismét azt idézte fel, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke néhány hete a jegybank és a kormány megbuktatására - egy NATO-szövetséges állam részéről - tett kísérletről beszélt. Szerinte sokkal megfontoltabban kellene nyilatkoznia a jegybankelnöknek, mert arra "mozdul a gazdaság, mozdul az árfolyam". Mire gondolt pontosan az MNB elnöke? - kérdezte.    

Matolcsy György jegybankelnök válaszában megerősítette: Magyarország egy külföldi szövetségese a budapesti nagykövetségén és annak akkori ügyvivőjén keresztül politikai befolyásolási tevékenységet végzett. Ezt nagyon sokan így látták, és hangot is adtak neki - mondta.    

Szakács László viszontválaszában azt mondta a nemzeti bank vezetőjének: összevissza beszél, nehéz kikeverednie a hazugságspirálból, ha nem tud fegyelmezettebben beszélni, le kell mondania.

Matolcsy György reagálásában egyebek mellett azt firtatta, tudott-e Szakács László arról, hogy Róna Péter - aki az MNB felügyelőbizottságának tagja volt - vádjával indult az MNB ellen 2014 augusztus közepén egy támadás", azzal a kérdéssel, hogy miért vett hegedűt a jegybank.

Az Index megkérdezte Róna Péter közgazdászt, hogy szerinte mire utalhatott Matolcsy György.

Róna azt mondta, halvány gőze nincs arról, hogy Matolcsy miről beszél, az MNB elnöke szerinte tényszerű alapok nélkül állít dolgokat, fantáziál - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!