Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Lehetséges? A korábbiaknál is kedvezőbb személyi kölcsönöket kínálnak a bankok

Átrendeződést tapasztalt a Bank360 a kedvező személyi kölcsönök piacán. A korábbiakhoz képest még alacsonyabb kamattal találkozhat az, aki most készül hitelt felvenni és megfelel a banki feltételeknek.
Tavaly átlagosan 14,05 százalék volt a személyi hitelek átlagos hitelköltségmutatója, ami továbbra is igen kedvező az elmúlt évekhez képest - számolt a Bank360 legfrissebb, személyi kölcsönöket érintő áttekintése kapcsán. 2015-ben például az átlagos költségmutató 20,42 százalék volt, egy évre rá 16,69 százalék, 2017-ben pedig 15,14 százalék volt a jegybanki adatok szerint. A kamatok csökkenése éves viszonylatban is igen feltűnő: tavaly januárban az átlagos THM 14,41 százalék volt, míg idén már 13,85 százalékig ereszkedett a mutató.

Mindez azt jelenti, hogy az évek során egyre olcsóbban és olcsóbban finanszírozhattuk hitelből céljainkat, például hitelkiváltást, ráadásul a kedvezőbb ár kiszámíthatósággal is párosult: a pénzügyi termékek rangsorolását végző szakportál szerint ugyanis szinte teljesen eltűntek 2019-re a kínálatból a változó kamatozású személyi hitelek, így ma már nem fenyeget kamatkockázat, ha ezt a terméket vesszük igénybe, a havi törlesztő a futamidő végéig ugyanakkora lesz.

Az igazán kedvező kölcsönök itt kezdődnek

“Ugyanakkor az, hogy valójában mekkora lesz a teljes hitelköltség, a bank egyedi elbírálása után derül ki és az eredmény merőben eltérhet az átlagtól" - hívja fel a figyelmet Veres Patrik, a Bank360 szakértője. A Bank360 szerint sokkal kedvezőbb képet mutat olcsóság tekintetében a konkrét banki kínálat, hiszen akár bőven 10 százalékos THM alatt is találhatunk már akár nagyobb összegű, szabad felhasználású kölcsönt.

A kalkulációk szerint 3 millió forint szabad felhasználású személyi kölcsönt 60 hónapos futamidővel már 7,29 százalékos THM-mel is találhatunk a kínálatban, amire nem igazán volt példa az elmúlt néhány hónapban, de több pénzintézet is kínál hitelt 8 százalékos hiteldíjmutató alatt, amely mellett a törlesztőrészlet kicsivel több, mint 59 000 forint havonta.

“A legkedvezőbb hitelekhez természetesen teljesítenünk kell a bank és a JTM-szabály által támasztott jövedelmi elvárásokat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kedvezőbb kamatokért a pénzintézetek nettó 250 000 forint feletti igazolt havi nettó jövedelmet várnak, ami a jelenlegi átlagbéreket tekintve nem teljesíthetetlen, de a kamatkedvezmények szempontjából fontos lehet az is, hogy jövedelmünket a banknál lévő folyószámlára érkeztessük, vagy rendszeresen tranzaktáljunk innen, a számla fenntartása azonban további költségekkel járhat.

Magas jövedelem nélkül is elérhető kedvező kamat?

A márciusi személyi kölcsön ajánlatokat áttekintve a fenti kondíciókkal, megállapítható, hogy nettó 250 000 forintos jövedelem alatt is találhatunk kedvező személyikölcsön-ajánlatokat: a 8 százalék alatti THM-hez nettó 200 000 forintot vár el két pénzintézet, ez alatt viszont már 9,27 százalékos THM-mel találkozhatunk, ami 62 130 forintos törlesztőrészletet jelent, azaz nagyjából havi 3 000 forinttal kell többet fizetniük azoknak, akik nem tudnak legalább 200 000 forintos jövedelmet igazolni.

A Bank360 számításai szerint nagyjából 160 000 forinttal kerül többe alacsony jövedelem mellett a hitel, ha a teljes visszafizetendő összegeket hasonlítjuk össze. Ennek oka a portál szakértője szerint az alacsonyabb jövedelemből fakadó nemfizetési kockázat.

A népszerűség receptje

Míg 2018. januárjában 27,25 milliárd forint értékben folyósítottak a bankok ilyen hiteleket, addig idén már 34,24 milliárd forint fogyott az év első havában, ami 25 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A szakértő szerint a kiszámíthatóság és az alacsonyabb költségek mellett az egyszerű igénylés is hozzájárult ahhoz, hogy mára a személyi kölcsön vált az egyik legnépszerűbb hiteltermékké, és ez a népszerűség várhatóan idén is emelkedni fog, ahogy azt már a januári adatok alapján láthatjuk.

A szakportál ugyanakkor óva int az elhamarkodott választástól: megegyezőnek tűnő ajánlatok között akár több százezer forint is lehet a különbség a teljes visszafizetésben, ezért érdemes alaposan utánajárni - akár egy hitelkalkulátor segítségével - annak, hogy hol kaphatjuk meg a legkedvezőbb kölcsönt, ha szükség van rá céljainkhoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósok figyelem! Mutatjuk az üzemanyagok várható árváltozását

Autósok figyelem! Mutatjuk az üzemanyagok várható árváltozását
Drágul a benzin, olcsóbb lesz a gázolaj. Tovább olvasom