Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Írországban bővül a gazdaság

Három év recesszió után idén már bővül az adósságban nyakig úszó ír gazdaság a pénzügyminiszter előrejelzése szerint.

Michael Noonan, aki kedden a parlamentben a munkahelyteremtő kezdeményezésekről számolt be, elmondta, hogy az utóbbi három egymást követő évben a gazdaság zsugorodott, a javak és szolgáltatások volumene 12 százalékkal esett vissza. Idén viszont a remények szerint bővül a gazdaság, és a növekedés a következő években tovább gyorsul.

A pénzügyminiszter az idei évre a bruttó hazai termék (GDP) 0,75 százalékos növekedését valószínűsíti, jövőre 2,5, 2013-ra pedig 3 százalékos bővülésre számít, köszönhetően az export felfutásának.
Írország GDP-je tavaly 1 százalékkal csökkent, 2009-ben 7,6, míg 2008-ban 3,5 százalékos volt a visszaesés.

Noonan ismét kizártnak nevezte a társasági adó 12,5 százalékos kulcsának megemelését. Az alacsony adókulcsot Franciaország és Németország is bírálja. A társasági adó mértéke nem változik, "ez iparpolitikánk központi eleme" - mondta Noonan.

Írország tavaly novemberben kénytelen volt elfogadni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 85 milliárd eurós mentőövét, miután államháztartási hiánya - tavaly a GDP 32 százaléka - a csillagos égbe szökött. Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy rövidesen csökkentik az íreknek nyújtott hitelek kamatait, amelyek mértéke jelenleg átlagosan 5,8 százalék. Dublin hónapok óta kéri a kamatok csökkentését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekedett a Velux 2010-ben - Fejlesztések Fertőszentmiklóson

A vállalat éves nettó árbevétele az előző évhez képest 2010-ben közel 2 milliárd forinttal volt… Tovább olvasom