Gazdaság

2019.06.17. 19:40

Ha lejár a határidő, zárolhatják a folyószámlákat - 7 tanács a banki adategyeztetéshez

A kötelezettség lakossági és vállalati ügyfelekre is vonatkozik. Jövő héten lejár a határidő.

Rimányi Zita

A pénzmosás elleni jogszabályok által előírt kötelező adategyeztetés határideje június 26. Mivel sok téves információ terjed ezzel kapcsolatosan, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szak- értőjétől, Husi Dávidtól kért tájékoztatást lapunk.

 

 Kire vonatkozik?

 Akik 2017 júniusa után nyitottak számlát, azoknak nincs teendőjük, nekik már a két éve érvénybe lépett szabály szerint hozták létre a számlájukat. A régebbi bankszámlával rendelkezők esetében is elképzelhető, hogy már elvégezte adategyeztetésüket az ügyintéző az elmúlt két évben, amikor más ügyüket intézték a bankfiókban. Ha nem biztos benne, van-e teendője, ha nem kapott arról értesítést, hogy el kell végeznie az azonosítást vagy arról, hogy már nem kell ezt megtennie, érdeklődjön szolgáltatójánál!


Mire vonatkozik?

Bár a kötelező átvilágítás kapcsán legtöbbször a bankszámlákat említik – és ez is érint legtöbbeket –, hasonlók a teendők befektetési egységekhez kötött életbiztosításnál, önkéntes nyugdíjpénztári szerződésnél, önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak tagjainál, befektetési szolgáltatók ügyfeleinél. Emiatt ugyancsak érdemes érdeklődnie azoknál a szolgáltatóknál, amelyekkel szerződést kötött, különben például befagyasztják életbiztosítását.


Okmányok, igazolványok

Magánszemélyek esetében a személyi igazolvány és a lakcímkártya fénymásolatára van szükség, esetleg az adókártyáéra. Ezeket kell magával vinnie az adategyeztetésre, ha személyesen megy a bankfiókba. Nézze meg, nem járt-e le érvényességi idejük, ha igen, a bankok se fogadhatják el! Azt is tudni kell, hogy vállalkozások, jogi személyek, egyéb szervezetek esetében több okmányra, igazolásra van szükség az azonosításnál.


Személyesen, levélben

A legtöbb bank lehetővé teszi, hogy igazolványai fénymásolatait postai úton vagy e-mailen küldje el, de ez attól is függhet, mennyire hiányosak az adatai. Az erről szóló tájékoztatást pénzintézete honlapján keresse! Van, ahol ugyanis a fénymásolat aláírását is kérik, s van olyan szolgáltató, amely saját online felületén biztosít lehetőséget az okmánymásolatok feltöltésére.

 

Husi Dávid

Husi Dávid


Szakértőnk szerint nincs nagy kockázata adataink e-mailen elküldésének, ha biztonságos postafiókot használunk, ahhoz más nem fér hozzá például, mert ismeri jelszavunkat.


Több számla, tulajdonos

Akinek több bankszámlája van, annak mindegyik esetében – így előfordulhat, hogy több pénzintézetnél is – eleget kell tennie az adategyeztetésnek. Ha több tulajdonosa van egy bankszámlának, például férj és feleség vagy szülő és gyermek is használja, akkor mindegyikükre vonatkozik az azonosítási kötelezettség, mert a jogszabály teljes körű átvilágítást ír elő. S amíg csak egyikük tett ennek eleget, addig ő sem fér hozzá a közös számlán lévő összeghez.


Késés esetén

Aki a június 26-i határidőig nem végzi el az adategyeztetést, annak sem szűnik meg a bankszámlája, nem tűnik el a pénze, csak mivel zárolják a számlát, nem fér ahhoz hozzá. Nem tud tranzakciókat, ügyleteket folytatni, pénzt utalni, fogadni se, nem tud pénzt felvenni, bankkártyájával fizetni. Ám amint pótolja mulasztását, rögtön feloldják a korlátozást.


Adatváltozások

Ha a bankszámlája létrehozása után megváltoztak az adatai, például a lakcíme vagy a személyi igazolványának a száma, mert újat kapott, akkor ezt eddig is jeleznie kellett a pénzintézetének, s ezután is meg kell tennie. Ha erről igazolást kap, azt őrizze meg, akárcsak azt, amit a mostani adategyeztetésről adnak, de nem feltétlenül kell ilyet adni.

 

Bödecs Károlyné már elvégezte az adategyeztetést, így biztos, hogy a határidő lejárta után is használni tudja a bankkártyáját. Fotó: Bertleff András

Bödecs Károlyné már elvégezte az adategyeztetést, így biztos, hogy a határidő lejárta után is használni tudja a bankkártyáját. Fotó: Bertleff András

Címkék#Győr#bank

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!