Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Euró: most 2020 a céldátum

Londoni elemzők szerint 2019-2020-ban lehet magyar eurócsatlakozás. Orbán Viktor szerint 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró.


Magyarország és a többi térségi euróövezeti tagjelölt legkorábban 2019-2020-ban, sőt esetleg csak az azt követő évtizedben csatlakozhat az euróövezethez, és ha az uniós hatóságok az egyes tagállamokat sújtó adósságválság nyomán szigorítják az államadósság-rátával kapcsolatos maastrichti csatlakozási feltételek alkalmazását, azt elsősorban Magyarország szenvedheti meg - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők. A JP Morgan bankcsoport citybeli szakelemzői megerősítették, hogy Magyarország és Lengyelország lehetséges legkorábbi eurócsatlakozási időpontját 2019-re tolták ki, Csehország belépését pedig 2020-ra, vagy még későbbre valószínűsítik.

Orbán és az euró

"A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök a pénteki brüsszeli Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik. Orbán Viktor leszögezte: ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, hanem pusztán az eurózóna tagállamainak erőfeszítése az euró megmentése érdekében.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország ugyanakkor nem támogathatja az egységes adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne a versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben.

A miniszterelnök szerint a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra. Orbán Viktor szerint "újra meg kell nyitni" a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól. Orbán Viktor hangsúlyozta: a monetáris politika "a lassú mozgású sportok közé tartozik", vagyis nyugodtság kell hozzá, nem "rángatással" kezelni.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna.

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján született energiapolitikai döntéseket áttörésnek és nagy magyar sikernek nevezte. A miniszterelnök kiemelte: döntés született az uniós energiapiac egységesítésének és a függőségek megszüntetésének felgyorsításáról is. Magyarország ezek hatására is néhány éven belül a Fekete-tenger, a Balti-tenger és az Adria felől is rendelkezni fog energiaellátási lehetőséggel, és ezzel "egy óriási csapdából fog kiszabadulni". Orbán Viktor hozzátette: hamarosan döntés születik a Paksi Atomerőmű új blokkjának megépítéséről is, amely a régivel együtt képes lesz ellátni Magyarország áramigényének 60 százalékát. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy februárban nagyszabású programot hirdet meg a kormány, amely a gáztüzelésű kazánokról a vegyes tüzelésű kazánokra való átállást támogatja.

A JP Morgan új elemzése szerint a közép-európaiak eurócsatlakozási időpontja erőteljesen függ az európai ciklikus fellendüléstől, mivel a cég szakértői "szoros korrelációt" látnak az európai üzleti ciklus és a maastrichti felvételi előírások teljesíthetősége között. Így egy gyenge euróövezeti fellendülés, vagy éppen egy kettős mélypontú recesszió kialakulása jelenti a valutauniós csatlakozás esetleges még további csúszásának fő kockázatát - áll a ház hétvégén kiadott, frissített konvergencia-helyzetértékelésében.

Más nagy londoni házak legújabb prognózisaikban recessziós visszaesést ugyan nem jósolnak az euróövezetben, a világátlagnál jóval gyengébb növekedést azonban igen.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - februári prognózisában a vártnál jobb amerikai és euróövezeti gazdasági teljesítmény hatására jelentősen javította a két gazdasági erőcentrumra, és ezzel együtt a világgazdaság egészére szóló növekedési becslését, a valutaunióra azonban változatlanul a globális növekedés ütemének felénél is sokkal lassabb bővülést valószínűsít. A cég az euróövezetben pedig jelenleg 1,5 százalékos éves növekedést vár 2011 egészére a múlt hónapban jósolt 0,9 százalék helyett.

Az EIU londoni szakelemzői ennek együttes hatásaként az előző előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról 4,0 százalékra emelték a világgazdaság egészére adott - vásárlóerő-paritáson számolt - idei növekedési prognózisukat.

A JP Morgan e hétvégén kiadott új konvergencia-elemzése szerint ugyanakkor a kockázatok "nem érnek véget" az euróövezeti üzleti ciklussal. Nemrégiben ugyanis elhangzottak olyan javaslatok, hogy szigorúbban kellene alkalmazni a GDP-arányos államadósság-rátára meghatározott 60 százalékos felső tűréshatárt, ami például Magyarország euróövezeti csatlakozási törekvései szempontjából lehet kedvezőtlen - vélekednek a JP Morgan citybeli elemzői, akik szerint valószínűtlen, hogy a magyar államadósság-arány a következő évtized végéig az előírt felső tűréshatárra süllyed.

A cég londoni szakértői az elemzés Magyarországgal foglalkozó fejezetében ezzel kapcsolatban megjegyzik: annak nyomán, hogy a kormány "gyakorlatilag államosította" a magánnyugdíjalapokat, az idei államháztartási mérleg a hazai össztermék 5 százalékánál magasabb többlettel is zárhat a 2,9 százalékos hiánycél helyett, és a GDP-hez mért államadósság-ráta a tavalyi 80 százalékról 70 százalékra süllyedhet.

A JP Morgan szerint azonban az, hogy a hangsúly egyelőre az egyszeri intézkedéseken van, a strukturális jellegű hiány romlásának lehetőségére utal, és ezt kiadáscsökkentésekkel és szerkezeti reformokkal kell kezelni.

A ház szerint most minden figyelem a kormány e hónapra várt költségvetési csomagjára irányul. Ha a csomagban szereplő kiigazítások kétharmada valóban a kiadási oldalról ered - ahogy arra a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok utaltak -, és a bevételi oldalon különböző "zöld adók" bevezetése is szerepel, ennek elégségesnek kell lennie ahhoz, hogy az államháztartási hiány 2012 után se emelkedjen 3 százalék körüli szint fölé, és így el lehet kerülni a további hitelminősítői osztályzatrontásokat is - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház a hétvégi elemzésben az euróövezeti csatlakozással kapcsolatos, "erősödő" kockázatok között említi ugyanakkor, hogy esetleg a közép-európai tagjelölt országok lelkesedése kezd apadni az euró iránt. A cég szakelemzői ezzel kapcsolatban kiemelik: az egyes euróövezeti tagállamok kormánykötvényeit terhelő magas kockázati hozamfelárak megingatták az abba vetett hitet, hogy az euróövezeti tagság minden esetben alacsonyabb hitelfelvételi költségekkel jár.A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint akár a 2020-as évek közepéig is eltarthat a közép-kelet-európaiak euróövezeti csatlakozási folyamata.

A BNP Paribas bankcsoport szakelemzői nemrégiben ismertetett új európai feltörekvő piaci előrejelzésükben közölték: jelenleg a 2019-2024-es idősávra valószínűsítik Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia euróövezeti belépését. A ház szerint ezek "elég távoli időpontok" ahhoz, hogy az euróövezeti csatlakozás kilátása a következő néhány évben ne legyen meghatározó piacmozgató tényező a térségben.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Jerry 2011. február 18. 23:25
  „kolombela,bizonyára elkerülte figyelmedet, hogy kis hazánk visszavonhatatlanul Európa közepén van, rajtunk megy keresztül Európa keleti részére és a Balkánra vezető útjai.Ezt a történelem során számtalanszor tapasztaltuk.Lásd a keresztes háborúkat, mikor átvonultak rajtunk a szent földre igyekvő keresztes hadak, végig fosztogatva az országot.Akkori királyaink belátták,hogy vagy csatlakozunk európához, vagy elsöpörnek minket.Ez azóta sem változott.Nincs választási lehetőség, legfeljebb annyi,mint a magán nyugdijpánztárnál volt.Az Euró meg nagyon kell kis hazánknak, mert ha a környező országoknak lesz Eurója, márpedig Romániának, Horvátországnak stb hamar lesz,akkor a kutya sem fog kereskedni velünk, vagy ha igen,jó drágán.Bizony,kis hazánknak egyetlen lehetősége van, maximálisan elfogadni az EU szabályait, és bevezetni az Eurót a legrövidebb időn belül.Lehet úszni az árral szemben is, de a tengerhez csak az árral együtt lehet eljutni.”
 • 44. annobon 2011. február 08. 08:52
  „Szerintem elírás történt! 2200-at akartak írni 2020 helyett, nem? :)”
 • 43. piroskaésabarkasz 2011. február 07. 20:13
  „Egészség,család,munkahely.Ezek legyenek.Teszek én az euróra!!(meg a svédek,dánok,britek,csehek is)”
 • 42. kolombela 2011. február 07. 14:56
  „Már az unióba (így, kisbetűvel) sem kellett volna belépnünk.”
 • 41. kolombela 2011. február 07. 14:53
  „32. Jandex 2011.02.06. 19:13
  Azért nem mentek csődbe, mert a tagok befizetéseiből havonta, a fenntartásukra elvontak több mint 1 milliárd Forintot, plusz a befektetésekből kezelés címén 0,9 %-ot vonnak minden egyes tag esetén, ha van hozam, ha nincs.
  Szóval ezért mentek csődbe, mert nem a saját vagyonukat kockáztatják. Mielőtt okoskodsz, jó lenne , ha előtte tájékozódnál a mnyp-k költségvetéséről.”
 • 40. pozdorja 2011. február 07. 13:15
  „Nem értem. Miért nem mondják mindig azt, hogy jövőre lesz Euro? Ez állandó, ezt bármikor mondhatják. Nem kell itt pontos évszámokat mondani, mert azt esetleg számonkérik majd.”
 • 39. Goldmund 2011. február 07. 11:15
  „Nekem ez tetszik a legjobban:
  10. Révfalui-szúnyog 2011.02.06. 10:22
  ".......Ezen kívül ki kell zavarni a tolvaj multikat az országból és fel kell mondani az összes képtelen adósságtörlesztést........... És igen, ehhez kell a régi alkotmányunk is, amelyik mindezt egycsapásra lehetővé is teszi."

  Persze! A régi, 1949-es alkotmányunk, akkori szövegével valóban lehetővé teszi. :-))))”
 • 38. hanak 2011. február 07. 08:52
  „Az eurót már10 éve bevezethettük volna, de ez nem érdeke a totális kizsákmányolást célul kitűző rendszerváltó pártoknak. Jelenleg is 1 azaz egy év alatt rendbe lehet tenni a gazdaságot! A hiány mesterségesen generált ürügy a megszorításokra! Munkahelyet lehetne létrehozni, néhány példa:
  http://www.quantumenergy.hu/hu/node
  http://www.geofil-bubbles.com/hun/index_files/termek.html
  De ha rendbejön a gazdaság, nem tudnak fillérekért felvásárolni elárverezett házakat, a "családmentő" bankárok.”
 • 37. Cloeon_dipterum 2011. február 07. 07:28
  „31. NoBo 2011.02.06. 18:46:
  A multik előtt szerinted volt élet?”
 • 36. Jandex 2011. február 07. 06:35
  „28. paci13 2011.02.06. 16:47
  A "kell egy csapat"-ot kihagytad,ezt Minarik Edétől szokta idézni ha a magyar labdarugdosásról beszél!:)))”
 • 35. Patriot 2011. február 06. 19:33
  „Francot sem érdekli az euró..”
 • 34. Infamous 2011. február 06. 19:30
  „kik azok a londoni elemzők? marha kíváncsi lennék... csak nem bibsik?”
 • 33. paci13 2011. február 06. 19:26
  „32.
  Köszönöm, az infókat, de én is hírhallgató emberke lennék..
  (Tök két malomban őrölünk, hogy a közhelygyűjteményt folytassam, de bocs, hagyjuk inkább, mert az utolsó mondatokat úgysem igazán értem ......)”
 • 32. Jandex 2011. február 06. 19:13
  „28. paci13 2011.02.06. 16:47
  Már vizsgálni akarják,illetve fogják a mnyp-akat,gondolom azt akarják kideríteni miért nem mentek csődbe?! Másolni akarnak de hát aki idáig nem tudta,az lemásolni sem tudja hisz minden konstrukció változik és azt követni kell,amit ugye nem lehet copyzni! Ez még sokba fog kerülni! Thx. 2/3 !”
 • 31. NoBo 2011. február 06. 18:46
  „10. Révfalui-szúnyog 2011.02.06. 10:22

  És a kizavart "multik" után itt maradt több százezer (millió?) munkanélkülivel mit kezdesz?
  Felépítteted velük a "nagymagyarországot"?! Röhej vagy...”
 • 30. csabi710 2011. február 06. 18:37
  „Addig örülök, amíg nincs euro. A váltásnál megint lesz drágulás kb. 20%. Ez minden országban így volt és lesz is!”
 • 29. Vanderer 2011. február 06. 17:52
  „Ennyire.És láthatólag bejön nekik.Na ki a hülye?A <moderálva> csillagjós vagy a támogatói?”
 • 28. paci13 2011. február 06. 16:47
  „A latolgatás/lamentálás az euro bevezetésének időpontjáról már nagyon unalmas.
  Ami megdöbbentő és félelemetes, az a kormányfő "szakszerű" helyzetelemzése, kommertárjai: "a csillagok mostani állása szerint", "a hajót meg kell erősíteni, amíg ideérnek a hullámok, amíg erre van idő", "nem dughatjuk homokba fejünket", "a monetáris politika a lassú mozgású sportok közé tartozik", vagy az einstandolás kapcsán: "most ugrik a majom a vízbe". Ennyire gyengeelméjűnek kell nézni az állampolgárokat?”
 • 27. Jandex 2011. február 06. 16:43
  „24. Pofátlan 2011.02.06. 14:28
  Én csak olyan Szlovákiakat ismerek./a németeknek velünk van tele a hócipője,gondolom unják az állandó nyavajgásunkat de azért szeméttelepnek jók vagyunk!/
  25. latakacs 2011.02.06. 15:49
  "kis-királyunknak" fogalma nincs mit kellene tenni,amit hall itt-ott azt szépen átírja az ő szabvány populista hangnemére oxtjónapot!/lásd:Euró bevezetése /angoloktól hallotta!:)))/
  Amúgy minek nekünk EUR,nem mindegy Ft-unk nincs vagy EUR-nk ?! :)))”
 • 26. sylvice 2011. február 06. 16:23
  „Az oldaljegyzethez, annak is az utolsó mondatához szólnék hozzá. Annak idején, mi azért kaptunk támogatást, hogy a vegyes tüzelésről a környezetbarát gázfűtésre álltunk át... na most, ha kidobtuk volna a vegyes tüzelésű kazánunkat, amit nem tettünk, akkor most kérhetnénk támogatást, hogy vegyünk egy másikat????”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Mosonmagyaróvárról

Aktuális állásajánlatok Mosonmagyaróvárról Tovább olvasom