Gazdaság

2016.10.19. 16:50

A perek mellett fizethetnek is Tarsolyék

Az ellenük folyó büntetőjogi és polgári perek mellett több százmilliós jegybanki bírságot is meg kell fizetnie Tarsoly Csabának és társainak.

Az ellenük folyó  büntetőjogi és polgári perek mellett több százmilliós jegybanki  bírságot is meg kell fizetnie Tarsoly Csabának és társainak,  lezárult ugyanis a három brókercég - Quaestor, Buda-Cash és  Hungária - vezetőinek személyi felelősségére vonatkozó  MNB-vizsgálat - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója az  Origónak szerdán.     

   

A portálnak adott interjúban az ügyvezető igazgató elmondta, a  három érintett brókercég valamennyi vezető tisztségviselőjével,  összesen 11 igazgatósági vagy menedzsment taggal szemben folytatott  le az MNB a személyes felelősségükre vonatkozó eljárásokat a  történtek miatt. Mindegyiküket a korábbi törvény szerinti  maximális, fejenként 20-20 millió forint személyi bírság  megfizetésére kötelezte a jogszabályok súlyos megsértése miatt.   

   

Hozzátette, a brókerügyek tanulságaként született egyik  törvénymódosítás nyomán ezeknek a vezetőknek ma együttesen már 5,5  milliárd és nem 220 millió forint bírságot kellene megfizetniük a  köz javára. Tavaly év végétől ugyanis a felügyelt intézmények  vezetőinek személyi bírságplafonja 500 millió forintra nőtt.   

   

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy egyes politikusok  évek óta pontosan tudják, hogy a Quaestor Hrurira első  kötvénykibocsátási tájékoztatóját még 2007 novemberében, az MSZP  kormányzása idején hagyta jóvá az akkori pénzügyi felügyelet.  Kifejtette, 2014 novembere óta viszont, amikor is az MNB a maga  részéről első ízben és egyetlen alkalommal a Quaestor-kötvény  kibocsátási tájékoztatóját formailag jóváhagyta, gyakorlatilag nem  nőtt a bűncselekmény révén eltulajdonított ügyfélvagyon.   

   

Úgy vélte, nem véletlen - és ez is az emberek tudatos  félreinformálásának része -, hogy egyesek megpróbálják összemosni a  korábbi, s a brókerügyek feltárása előtt egy évvel megszüntetett  pénzügyi felügyeletet a leleplezést végül elvégző, sikeres MNB-vel.   

   

Az igazgató közölte, a 32 ezer Quaestor-károsult kártalanítása  a végéhez közeledik, a nekik jogosan járó 124,3 milliárd forintnyi  pénzből a Kártalanítási Alaptól és a Befektető-védelmi Alap (Beva)  kártalanításából 123,8 milliárdot már felvettek.   

   

Hozzátette, a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása során a Beva  a brókerház 8272 befektetője számára mintegy 14,1 milliárd forint  kártalanítást fizetett ki.   

   

Szeniczey Gergő az interjúban elmondta azt is, hogy a botrányok  után tavaly és idén a teljes szektort tüzetesen átvizsgálta az MNB,  csak kisebb szabálytalanságokat talált, a Buda-Cash és társaira  jellemző szervezett visszaélést azonban sehol sem. E  vizsgálatsorozatuknak is köszönhető, hogy már tavaly visszatért a  bizalom a befektetési szolgáltatók piacára, és a forgalom több  százalékponttal nőtt - tette hozzá.   

   

Beszélt arról is, hogy az MNB a tőkepiaci felügyeleti  szakterületen azonnal bevethető operatív vizsgálati csapatot hozott  létre, a rendszerkockázatot felvető jogsértések valós idejű  kivizsgálására. Ha úgy ítélik meg, hogy a vizsgálataik sikerét  veszélyezteti, akkor - eddig csak az engedély nélküli, jogosulatlan  szolgáltatóknál alkalmazott módon - mindenféle előzetes értesítés  nélkül mennek ki a helyszínre vizsgálódni. Ott pedig - a nyers  adatbázisok eddigi sikeres lekérdezésén túl - szükség esetén akár a  teljes informatikai állományt azonnal le tudják másolni és elhozni  - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!