Foci VB 2014 Brazília

2014.05.27. 14:08

Foci-vb 2014 csapatok: G csoport - Portugália

Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Világranglista-helyezés: 4.
Legmagasabb FIFA-rang: 3. (2010. május-június)
Legalacsonyabb FIFA-rang: 43. (1998. augusztus)
Csapatkapitány: Cristiano Ronaldo
Legtöbb válogatottság: Luís Figo (127)
Legtöbb válogatott gól: Pauleta (47)

Felkészülési mérkőzései: Kamerun 5–1 (március 5.), Görögország (május 31.), Mexikó (június 6.), Írország (június 10.)

Lemarad(hat) sérülés miatt: Bruma (keresztszalag-szakadás)

Legnagyobb sikerei: világbajnoki harmadik (1966), világbajnoki negyedik (2006), Európa-bajnoki ezüstérmes (2004)

Csoportmeccsei:

- Június 16. 13:00 (18:00): Németország–Portugália (Arena Fonte Nova, Salvador)

- Június 22. 18:00 (0:00): Egyesült Államok-Portugália (Arena Amazonia, Manaus)

- Június 26. 13:00 (18:00): Portugália–Ghána (Estádio Nacional, Brazíliaváros)

A labdarúgó-szövetséget két város, Lisszabon és Portó szövetségeinek egyesítésével alapították. Portugália a 60-as években élte fénykorát, a nemzeti tizenegy ekkoriban villogott legjobb formájában. Legfantasztikusabb egyénisége Eusébio, a mozambiki születésű csatár volt.

A nemzeti tizenegy sokáig em tudott ilyen magasságokba kapaszkodni, és az 1986-os VB is csak szomorú intermezzó volt a hosszú kudarcsorozatban. A 2004-es EB-n hazai pályán ezüstérmet szerzett a csapat, majd a 2006-os vb-n csak a bronzmeccsen maradt alul a németekkel szemben.

A 2008-as Európa-bajnokságon a negyeddöntőig, a 2010-es világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutott.

A 2010-es világbajnokság selejtezőiben a dánok mögött végeztek. A pót-selejtezőn Bosznia-Hercegovinát kapták ellenfélül. A párharcot a portugálok nyerték, miután idegenben és hazai pályán is 1–0-ás győzelmet arattak. Ennek köszönhetően kijutottak a Dél-Afrikában rendezett világbajnokságra.

A világbajnoki csoportok sorsolásakor bekerültek az úgynevezett halálcsoportba Brazília, Elefántcsontpart és Észak-Korea társaságában. Első mérkőzésükön elefántcsontparttal találkoztak és a párharc gól nélküli döntetlennel zárult. Ezután következett Észak-Korea és kiütéses 7–0-ás győzelmet arattak. Végül Brazília ellen 0–0-ra végeztek. A nyolcaddöntő küzdelmeiben Spanyolországtól szenvedtek 1–0-ás vereséget és kiestek.

A 2012-es Európa-bajnokság selejtezőiben Dánia mögött ismételten a második helyet szerezték meg. A csoport végeredményekor Norvégiával egyetemben 16 ponttal végeztek és jobb gólkülönbségüknek köszönhetően végeztek a második helyen. Érdekesség, de a pót-selejtezőn ismét Bosznia-Hercegovina ellen kellett kiharcolniuk az Eb részvételt. A zenicai 0–0-át követően magabiztos 6–2-es győzelmet arattak a lisszaboni visszavágón Ronaldoék. Portugália az B-csoportba került és hozzásorsolták Németországot, Dániát illetve Hollandiát.

Cristiano Ronaldo lett az első olyan játékos a válogatottban, aki öt nagy válogatott labdarúgótornán gólt szerzett: ide három Európa-bajnokság (2004, 2008, 2012) és két világbajnokság (2006, 2010) tartozik.[3]

Keret

Kapusok:
Beto (Sevilla), Eduardo (Braga), Rui Patricio (Sporting Lisboa)

Védők: Andre Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahce), Fabio Coentrao (Real Madrid), Joao Pereira (Valencia), Neto (Zenit), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia),

Középpályások: Joao Moutinho (Monaco), Miguel Veloso (Dinamo Kijev), Raul Meireles (Fenerbahce), Ruben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting Lisboa)

Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Eder (Braga), Helder Postiga (Lazio), Hugo Almeida (Besiktas), Nani (Manchester United), Rafa (Braga), Varela (Porto), Vieirinha (VfL Wolfsburg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!