Érettségi

2016.04.27. 15:00

Érettségi 2016: hétfőn kezdődnek az írásbeli vizsgák

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról - közölte az Oktatási Hivatal

Ebben a vizsgaidőszakban lép életbe az a szabály, amely szerint  a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi időszakban a  vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat  teljesítésének igazolása. Ha a vizsgázó ezt a feltételt nem  teljesíti, nem kezdheti meg az érettségit.  


A hivatal közleménye szerint a május 2. és június 24. között a  középiskolákban (a húsz kormányhivatal szervezésében) 1161  helyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák.  


Az érettségizők közül csaknem 76 ezren tesznek ebben a  vizsgaidőszakban "rendes" érettségit, azaz szerezhetnek érettségi  bizonyítványt. Rajtuk kívül - a vizsgarendszer által nyújtott  lehetőségekkel élve - mintegy 36 ezren tesznek legalább egy  tárgyból valamilyen fajta érettségit.   


Az írásbelik május 2-ától május 24-éig tartanak. Az emelt  szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 2., a végső időpontja  június 9., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 13. és  24. közötti időszakra esik.  


A jelentkezők együttesen több mint 411 ezer vizsgát tesznek  majd le. (Érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további  csaknem 38 ezer korábban megszerzett érettségivizsga-eredmény kerül  majd várhatóan be.)  


Emelt szintű 43 ezer vizsga, 368 600 pedig középszintű. Az  emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest mintegy 700-zal, 1,6  százalékkal nőtt. Ez a növekedés is - az előző években  tapasztalható folyamatos emelkedés után - tükrözi a felsőoktatás  felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb  követelményeket - írták.   


A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az  idegen nyelven letett tárgyakat (például történelem, matematika,  biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika) külön számolva -  159 tárgyból lesz középszintű és 79 tárgyból emelt szintű érettségi.  


Hatodik éve csak azokból a tárgyakból tehető emelt szintű  vizsga, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi  pontot adhatnak.   


Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét  vizsgafajta mindegyikével, a jogszabályban meghatározott feltételek  megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a  kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.   


A vizsgafajták közül a legtöbb a "rendes" érettségi vizsga  lesz: számuk mintegy 363 500, az összes vizsga 88 százaléka. A  középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 600  előrehozott vizsgát tesznek majd le (ez a vizsgák 5 százaléka). A  már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 14 200 ismétlő  vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint 3  százaléka).   


Az emelt szintű vizsgák számának növekedéséhez hozzájárult a  több mint 8200 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott  vizsgatárgyból az érettségizőknek már van középszintű  vizsgaeredményük, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a  magasabb szinten is megméretik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!