Életstílus

2016.12.31. 11:00

Tudta? Még szilveszterkor is tilos az utcán alkoholt inni ezeken a magyar településeken

Egyes balatoni önkormányzatok máig fenntartották, vagy újra meghozták az utcai ivást tiltó szabályokat. Néhol még a szilveszteri pezsgőzés sem kivétel ezek alól - írja a Balatontipp.hu.

kisalfold.hu

Az önkormányzati rendeleteket is tartalmazó központi jogszabálytárt átböngészve az derül ki, hogy több Balaton-parti település önkormányzata ma is él a tiltás lehetőségével, ami alól legfeljebb egyedi esetekre ad felmentést. 


Általános gyakorlat, hogy az ivási tilalom nem vonatkozik a hivatalos rendezvényekre és a közterületen engedéllyel működő ivóhelyekre. Több helyen gondoltak a szilveszteri elhajlásokra is, ezért egy konkrét időszakra felfüggesztették a tilalmat. Az alábbiakban tételesen összegyűjtöttem a balatoni városok "száraztörvényeinek" kapcsolódó részeit.


Balatonbogláron az önkormányzat rendelete szerint, ha valaki közterületen szeszesitalt fogyaszt, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. A tiltás az év minden napjára, percére érvényes, így szilveszterkor sem ajánlatos utcán koccintani a képviselők egészségére.


A nyaranta az ország legnagyobb kocsmai kerthelyiségét működtető balatonfüredi képviselők is vigyáznak a viselkedésünkre. A közterületek használatáról szóló rendeletükben rögzítik, hogy a meghatározott kivételektől eltekintve közterületen tilos szeszes a italok fogyasztása. Balatonfüreden a boglárinál annyival nagyobb a szabadság, hogy a tilalom nem terjed ki a "minden év december 31-én 18.00 órától a következő év január 1. napján 6.00 óráig terjedő időszakra".


Balatonkenese önkormányzata is a közösségi együttélés alapvető szabályai között rögzítette, hogy szabálysértést követ el, aki a közterületen engedélyezett rendezvények, vásárok területének kivételével szeszesitalt fogyaszt. Mivel itt is az év minden percére vonatkozik a tilalom, figyeljünk, hogy hol – és milyen társaságban – iszunk.


Hévízen a füredivel megegyező a szabályozás, a “december 31. napján 18 órától a következő év január 1. napján 06 óráig terjedő időszak" kivétel tilos a közterületi alkoholfogyasztás. A belvárosban ilyenkor folyamatosan működő borutca miatt azonban itt szinte mindig adódik lehetőség szabadtéri koccintásra.


Keszthelyt nem ajánlhatjuk éjféli utcai koccintás helyszínéül, mert a közterületi szeszes ital fogyasztást tiltó rendelet az általános kivételeken túl itt sem ad felmentést egyetlen percre sem a tilalom betartása alól.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!