Gondolkodás nélkül ugrott

2020.07.26. 07:52

Kitti másodszor mentette meg a csikó életet Kapuváron, a Kis-Rábába ugrott a ló után

Kísérti a baj: előbb egy megvadult kutya támadta meg, most pedig a Kis-Rábába csúszott a csikó.

Cs. Kovács Attila

A 17 éves Soós Kitti gondolkodás nélkül ugrott a Kis-Rábába, hogy kimentse kedvencét. A három hónapos kiscsikót, Szikrát a testvére lökte bele a folyóba és az erős sodrás azonnal magával ragadta. Nem ez volt az első életveszélyes helyzet, amibe belekeveredett, ráadásul korábban is Kitti mentette meg.

Kiss-M. Vencel kapuvári gazda a tanyáján lovakat is nevel, így gyakran fordulnak meg nála gyerekek és fiatalok, segítenek az állatok gondozásában. Így történt ez a napokban is, unokája, Horváth Réka és Soós Kitti együtt ültek nyeregbe, hogy megjárassák a jószágokat. Velük tartott a két csikó, a három hónapos Szikra és az egyéves Báró. A Kis-Rába felé vették az irányt, a parton poroszkáltak. Nem először jártak erre, a szabad területre érve szokták a csikókat szabadon engedni.

A Zrínyi utcai híd közelében jártak, a fiatal lovak a folyó partján bolondoztak, amikor az idősebb valahogyan belelökte a vízbe a másikat. Magas volt a nádas és meredek a part, azonnal eltűnt a ló a lányok szeme elől, csak a kétségbeesett nyerítését hallották. Hiába próbált úszni, az ár magával vitte. Kitti nem sokat teketóriázott. Leugrott a nyeregből és a vízbe vetette magát.

Próbáltam utánaúszni, de csak távolodott tőlem. A partra másztam és a folyó mellett ahogy csak bírtam, rohantam, hogy megelőzzem. Tudtam, hogy nemsokára a nagypapám kertje alá érünk, ahol egy dobogót alakított ki a parton

– idézte fel a néhány perces, mégis óráknak tűnő jelenetet Kitti. A kis mólónál újra a vízbe ereszkedett. Egyik kezével a deszkákba kapaszkodott, a másikkal pedig igyekezett Szikra nyakán elkapni a kötőféket. Sikerült.

Az első két lábát a partra segítettem, közben emeltem az orrát, mert láttam, hogy sok vizet nyelt, prüszkölt. Nagy nehezen kikepesztettünk.

Réka közben a parton a másik három lovat fogta, hiszen Szikra bajba jutott nyerítését hallva indultak volna utána, a vízbe.

„A lányok nagy lélekjelenlétről adtak bizonyságot. Helyesen jártak el, nem is szabad megijedni, hanem meg kell próbálni józanul gondolkodni ilyen helyzetben is” – mondta Kiss-M. Vencel, majd elmesélte: a csikót egészen kicsi korában egy megvadult német juhász kutya támadta meg. Marta, ahol érte, súlyosan megsebesítette és talán túl sem élte volna a kis állat, ha nincs a közelben Kitti. Akkor is bátran viselkedett, lehúzta a kutyát Szikráról és elzavarta a közeléből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!