Hirdetés

2023.01.24. 13:45

Ezért nem való a gyerekeknek felnőtteknek készült vitamin

A gyógyszertárak és drogériák kínálatában sokszor kihívás lehet megtalálni a számunkra ideális vitaminokat, ha pedig gyermekünknek keresünk valamilyen készítményt, akkor még tanácstalanabbak lehetünk. Ennek ellenére sem javasolt a saját vitaminjainkból adni nekik, hiszen a szervezetük még mást igényel.

Forrás: 123RF.com

Változó szervezetek

Egy fejlődésben lévő gyermek rengeteg energiát használ fel. Játszik, iskolába jár, sportol, szinte folyamatosan mozgásban van. Az ezekhez szükséges energia előállításához a különböző életszakaszokban változó mennyiségű vitaminokra és ásványi anyagokra lesz szüksége. Az igaz, hogy nekik is ugyanolyan vitaminok fontosak, mint egy felnőttnek, viszont teljesen más mennyiségben! Ha megvizsgáljuk a kifejezetten gyermekek részére ajánlott készítmények csomagolását, akkor látni fogjuk, hogy mérsékeltebb hatóanyagot tartalmaznak, mivel a napi vitaminszükségletük sokkal alacsonyabb, mint a miénk.

Vegyünk példának a D-vitamint! Míg egy átlagos felnőttnek napi 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta, addig egy 4 éves gyermeknek ez a mennyiség 600-700, egy 6 évesnek pedig 1000 nemzetközi egység lesz.

Legfontosabb tápanyagok gyermekek számára

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a gyermekek számára, így ezeknek mindenképp benne kell lenniük a nekik vásárolt vitaminokban.

Kalcium

A kalcium a csontok és a fogak legfőbb építőeleme, így a gyermekkori fejlődés során kulcsfontosságú szerepet kap. Ha gyerekként elég kalciumot kap a szervezetünk, akkor felnőtt korban kevesebb eséllyel kínozza majd csontjainkat valamilyen betegség.

Omega-3

Az Omega-3 zsírsavak befolyással vannak az idegrendszer és a szemek megfelelő működésére. A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek esetében is szokták javasolni az alkalmazását.

B-vitaminok

A B-vitaminok családja az anyagcsere, az energiaellátás és az idegrendszer működését segíti. Ha a gyermek könnyen elfárad, vagy könnyen nyugtalanná, zaklatottá válik, akkor ezek a vitaminok pozitív hatással lehetnek rá.

C-vitamin

Elengedhetetlen az immunrendszer normál működéséhez, valamint a szövetek ép szerkezetéért is felelős. Szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében is.

Egyedi igények

Azt, hogy milyen mennyiségben lesz szüksége egy gyermeknek vitaminra és egyáltalán melyiket érdemes választani számára, azt nemcsak az életkora fogja meghatározni, hanem egyéb tényezők is befolyásolhatják. Nézzük, mire gondolunk!

  • Krónikusnak mondható betegség(ek) megléte.
  • Vizsgálatokkal igazolt vitaminhiány.
  • Ételallergia vagy vegetáriánus étrend.
  • Nem a megfelelő ütemben, lassabban fejlődő gyermek.
  • Kevés olyan ételt fogyaszt, amik biztosítják számára a szükséges vitaminokat.

A csecsemőkori vitaminhiány könnyen kiküszöbölhető, ha a szoptatás alatt változatos étrendet biztosít magának az anyuka, a későbbiekben pedig többféleképpen is gondoskodhatunk gyermekünk vitaminpótlásáról.

A legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha megszerettetjük vele a vitaminok természetes forrását, azaz a vitamindús ételeket. Mivel minden gyerekkel előfordulhat, hogy nem eszik meg valamit vagy esetleg nagyon válogatós, akkor második lehetőségként segítségünkre lehetnek a vitaminkészítmények. Az étrend-kiegészítők a téli időszakban is előkerülhetnek, hiszen ilyenkor meglehetősen megnövekszik a gyermekek vitaminigénye.

Szakvélemény

Alapesetben nem szükséges orvos tanácsát kikérni azzal kapcsolatban, hogy melyik vitamint válasszuk gyermekünknek. Ha olyan tüneteket tapasztalunk gyermekünkön, mint például a túlzott fáradékonyság, akkor viszont javasolt lehet egy kivizsgálás. Egyes vitaminhiányok teljesítményromlást és egyéb problémákat is vonhatnak maguk után, így nem árt az óvatosság.

A fent felsorolt befolyásoló tényezők valamelyikének meglétekor is érdemes szakemberrel konzultálni, hiszen egyedi eljárásra lesz szükség. A kivizsgálástól nem kell tartani, mert a vitaminhiányt egy egyszerű vérvétel segítségével ki lehet deríteni.

Mindig vannak és lesznek olyan esetek amikor gyermekünknek is szüksége lesz valamilyen vitaminkészítményre. Ilyen esetekben tanácsos a saját életkorának és egyedi igényeinek megfelelő vitamint és adagolást nyújtani neki – ha nem vagyunk biztosak magunkban, vagy rendhagyó tüneteket észlelünk az apróságon, akkor forduljunk szakemberhez! (x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!