földünk megmentése

2021.03.24. 06:59

Szemléletmódot formál a Nagy Diák Klímateszt

Az éghajlatváltozás, a megújuló energia és a környezetszennyezés is témája a DUE Médiahálózat új, edukatív játékának. A Nagy Diák Klímateszt nemcsak a problémákra hívja fel a figyelmet az online verseny során, hanem javaslatokat is tesz Földünk megmentésére.

Napjainkban egyre gyakrabban téma a klímaváltozás és a fenntarthatóság. A mindennapok során tapasztalhatjuk, hogy éghajlatunk átalakul, a viharok, az erdőtüzek, az óriási esőzések és az aszályok egyre gyakoribbá és hektikusabbá válnak. A légkör átlaghőmérséklete nő, a jégolvadás miatt a tengerszint emelkedik. A tudósok arra figyelmeztetnek,

ha ez így folytatódik, a jövőben rengetegen vesztik el otthonaikat, egyes területeken állandóvá válik a vízhiány. Olyan betegségek jelennek meg, amelyek korábban az adott területeken ismeretlenek voltak.

Dr. Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának oktatója úgy látja, hogy mi magyarok is sokat tehetünk azért, hogy ez a folyamat lelassuljon. Magyarországon személyenként átlagosan 6 tonna szén-dioxidot bocsátunk ki, ez megfelelő életmódváltással 30 százalékkal csökkenthető lenne.

 • Amit bárki megtehet:
 • hulladékok szelektív gyűjtése, komposztálás
 • hús ritkábban kerüljön az étkezőasztalra, részesítsük előnyben a növényi táplálkozást
 • termesztés vagy őstermelőktől vásárlás
 • kisfogyasztású autó használata
 • tömegközlekedés előnyben részesítése az autóval szemben
 • ésszerű takarékoskodás a fűtéssel, például 25 fok helyett csak 22 fokos legyen a lakás
 • a fűtéshez hasonlóan a légkondicionáló használatának optimalizálása
 • elektromos eszközök cseréje csak akkor történjen, ha valóban szükséges, ilyenkor viszont energiatakarékosat válasszunk
 • A fiatalokat is rendkívüli módon foglalkoztatja a klímaváltozás kérdésköre. Mivel ebben az életkorban alakul ki a szemléletmódjuk, világnézetük, értékrendjük, ezért rendkívül fontos, hogy a témában (is) hiteles információkat kapjanak, és véleményüket tényekre, valódi adatokra, ne pedig hamis információkra, érzelmekre, impressziókra alapozzák. Kritikával kezeljék a valótlan információn alapuló rémületkeltést, de érzékeljék a veszélyt, és reálisan értékeljék a kockázatot. A pontos és hiteles adatok, információk alapján váljanak elkötelezetté a teremtett világ megőrzése és védelme iránt. Ebben tud segítséget nyújtani a fiatalok széles rétegeinek a Nagy Diák Klímateszt.

  A DUE Médiahálózat

  a játék során a 14-24 év közötti fiatalok klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit méri fel és bővíti.

  A Nagy Diák Klímateszt egy háromfordulós játék, melynek első fordulójába a klimateszt.hu oldalon lehet bekapcsolódni. A játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről.

  A játékosoknak 18 kérdésre kell válaszolniuk. A kérdéssort Dr. Hetesi Zsolt mellett Dr. Besenyei Mónika, a KSH környezetgazdaságtan és ökolábnyom témában jártas munkatársa és Dr. Németh Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense írta, valamint Dr. Munkácsy Béla ELTE TTK adjunktusa, illetve Kiss Tibor PTE KTK habilitált docens lektorálta.

  Az online fordulóban életkortól függetlenül bárki próbára teheti a tudását, de a középdöntőbe csak a 14 és 24 év közötti korosztály legkiválóbb játékosai kapnak meghívást. A legjobban teljesítő 12 versenyző 2021. szeptember 30-án a budapesti Akvárium Klubban, élőben csap össze egy látványos, tévés vetélkedőkre emlékeztető helyszíni döntőben. A fődíjak egy elektromos robogó, egy szuper kerékpár valamint választható módon egy belföldi vagy egy tengerparti nyaralás.

  A Nagy Diák Klímateszt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával jött létre.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!