Életstílus

2018.06.11. 18:45

Visszaverték a törököket Várpalotán - Galéria, Videó

A törökök felett aratott diadal napjára emlékeztek Várpalotán a hétvégén.

Tóth Zoltán

1566. június 15-én hajnalban,Thury György várkapitány még a koromsötétséget kihasználva kevés emberével kirohant az őket akkor már 10 napja ostromló 8000 fős, még az igazak álmát alvó török seregre, és megtizedelte azt. Mikor pirkadat után az újabb kirohanásra készült, a török seregnek hűlt helyét találta.


Erre az eseményre emlékeztek Várpalotán június 8-11-én hétvégén. Hagyományőrzők a vár mellett és a vár előtti részen kaptak helyet táboraik felállításához. A táborokat a látogatók szabadon megtekinthették, szóba elegyedhettek a hagyományőrzőkkel, néhány korabeli fegyverutánzatot pedig kézbe is vehettek.


A vár megmaradt része teljes mértékben a rendezvény részét képezte. A benne megtalálható múzeum, melyben a kiállítás Várpalota történetével foglalkozik várta látogatóit. A vár udvarán mesteremberek szórakoztató játékok várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A vár előtti részen állították fel a palánkot, mely az esti csatában az egyik fő szerepet játszotta. Ez a palánk volt ugyanis a várfal, melyet a törököknek meg kellett ostromolniuk.



Szombat reggel a tüzérek szemléjét követhették végig az érdeklődők. Először parancsra töltés és tüzelés volt a feladat, majd egy keményebb kör következett- körbe kellett futni a várat, és utána minél gyorsabban leadni egy lövést.


Az eső nem tántorította el a hagyományőröket abban, hogy bemutassák közös attrakciójukat, a spanyol terciót, mely alabárdosokból, pikásokból és muskétásokból álló elit egység volt a XVI. században.



Miután az eső elállt, kezdetét vette a párbajsorozat és a nyilvános akasztás is, melyben természetesen a felakasztott embernek semmi baja sem lett.



Az egyik legnagyobb látványosságot az agárfuttatás és a lovas bemutató jelentette, majd ezeket követően az esti csata. A látványos csata után egy tűzijátékkal zárták a hadi eseményeket arra a napra.



Vasárnap a gyerekeké volt a figyelem legnagyobb része. A hagyományőrök gyerekeket toboroztak egy csatára a gaz martalócok ellen. Az apró katonák zokniba csavart plüsslabdákkal tüzeltek a török martalócokra, akiket sikeresen elkergettek a várból.

 


A rendezvényt egy rekordkísérlettel zárták - egyszerre több, mint 550 embernek kellett volna részt vennie egy szablyavívásban a vár előtti téren. A rekordot megdönteni nem sikerült, viszont utolérni igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!