Életstílus

2016.01.04. 14:54

15 dolog, amit csak az narkolepsziások érthetnek igazán

Mások azt mondják rá, hogy lusta, pedig csak az alvási és ébrenléti ciklusuk szabályozásával van gond.

munkatársunktól

A narkolepszia egy olyan neurológiai rendellenesség, amely az agy azon képességét érinti, amely az alvás-ébrenlét ciklusokat szabályozza. Ez egy széles körben félreértett állapot, ami zavaró lehet, és elszigeteli azokat, akik narkolepsziában szenvednek. 


1. A hollywoodi narkolepszia nagyon ritka


Vannak a betegségnek rajzfilmszerű ábrázolásai. A leghíresebb talán Deuce Bigalow (Rowan Atkinson alakításában), az Üldözési mánia című vígjátékban szereplő figura. A filmben szereplő eset azonban meglehetősen ritka, mármint hogy valaki egyetlen pillanat alatt képes legyen éber állapotból elaludni.


2. Az emberek félreértelmezik a tüneteket


Gyakran kérdezik a narkolepsziásokat, hogy miért buliznak olyan sokáig. Vagy azt gondolják, hogy kábítószer-problémájuk van. Esetleg csak azt mondják rájuk, hogy lusták, és nem akarnak semmit az élettől.


3. Az álmosság és fáradtság nem ugyanaz


Az álmosság nemcsak az energia hiánya, hanem több annál. Az ember nem képes nyitva tartani a szemét, nem tud koncentrálni, és erős késztetést érez arra, hogy elbóbiskoljon. Mintha az elmúlt 24-48 órában nem aludt volna.


4. A alvások szükség, nem luxus


Az alvás létszükséglet. Az ember nem azért alszik, mert lusta. 


5. Alvási bénultság


Előfordul a narkolepsziásoknál az alvási paralízis, amely azt jelenti, hogy a beteg nem tud mozogni vagy beszélni ébredéskor. Általában az ébredés előtti másodpercekben, percekben jelentkezik, és nagyon ijesztő tud lenni.


6. Egy kísérteties alak a hálószobában nem paranormális, ez parasomnia


Látást, hallást vagy más érzékszervet érintő hallucináció kísérheti a alvási paralízist. Régen ezeket a tapasztalatokat úgy értelmezték, hogy démoni szellemek veszik át az irányítást. 


7. Emlékezetkiesés


Az ember elkezd dolgokat csinálni automatikusan. Például bekapcsol valami másodlagos tudat, ami alvajáráshoz vezet.


8. A narkolepszia és álmatlanság nem ellentétes egymással


Az narkolepsziás ember nem alszik többet, mint az átlagember. Sokuk számára nehézséget okoznak az alvási problémák, az éber álmok, a láb időszakos mozgása is. Sőt, álmatlanságban is szenvedhetnek.

 

9. A nevetés ijesztő lehet


A narkolepsziások 70 százalékánál tapasztalható a kataplexia, az izomtónusok feletti irányítás hirtelen, átmeneti elvesztése, amely erős érzelmi reakciókat válthat ki, mint például félelmet vagy nevetést. Ilyenkor a beteg nem alszik, tudatánál van, de sem mozogni, sem beszélni nem tud. Ez lehet ijesztő lehet.


10. A narkolepszia nem viselkedési rendellenesség, nem lehet diétával vagy testmozgással gyógyítani


A narkolepszia kataplexiával társulva az agysejtek termelésének pusztulását okozhatja. Márpedig nincs az a méregtelenítő kúra, kardio pilates vagy bármi, ami ezen segítene. 


11. Lila köd


Az állandó álmosság rátelepszik az agyra: a beteg kábult lesz, feledékeny, nem tud összpontosítani, gondolatai összekuszálódnak, homályosan lát és zavartan viselkedik.


12. A gyógyszerek segíthetnek néhány a tüneten, de nem gyógyítják a betegséget


Gyógyszerekkel javítható a nappali éberség, az éjszakai alvás minősége és csökkenthetők a kataplexiás rohamok. Azonban ezek a gyógyszerek nem kívánt mellékhatásokat hozhatnak, így ezekkel is óvatosan kell bánni. 


13. A narkolepszia egyénenként változik


Vannak, akiknél az összes tünet jelentkezik, és van, akiknél csak néhány. 


14. A megfelelő diagnózis nem könnyű


Átlagosan 3-5 évig tart, amíg a narkolepsziát megfelelően diagnosztizálják. Sokszor stressznek, depressziónak vagy epilepsziának hiszik. 


15. A narkolepszia nem tartozik a ritka betegségek közé


A narkolepszia minden 2000 főből egyet érint.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!