Hallgassa élőben!

15 dolog, amit csak az narkolepsziások érthetnek igazán

Mások azt mondják rá, hogy lusta, pedig csak az alvási és ébrenléti ciklusuk szabályozásával van gond.

A narkolepszia egy olyan neurológiai rendellenesség, amely az agy azon képességét érinti, amely az alvás-ébrenlét ciklusokat szabályozza. Ez egy széles körben félreértett állapot, ami zavaró lehet, és elszigeteli azokat, akik narkolepsziában szenvednek. 

1. A hollywoodi narkolepszia nagyon ritka

Vannak a betegségnek rajzfilmszerű ábrázolásai. A leghíresebb talán Deuce Bigalow (Rowan Atkinson alakításában), az Üldözési mánia című vígjátékban szereplő figura. A filmben szereplő eset azonban meglehetősen ritka, mármint hogy valaki egyetlen pillanat alatt képes legyen éber állapotból elaludni.

2. Az emberek félreértelmezik a tüneteket

Gyakran kérdezik a narkolepsziásokat, hogy miért buliznak olyan sokáig. Vagy azt gondolják, hogy kábítószer-problémájuk van. Esetleg csak azt mondják rájuk, hogy lusták, és nem akarnak semmit az élettől.

3. Az álmosság és fáradtság nem ugyanaz

Az álmosság nemcsak az energia hiánya, hanem több annál. Az ember nem képes nyitva tartani a szemét, nem tud koncentrálni, és erős késztetést érez arra, hogy elbóbiskoljon. Mintha az elmúlt 24-48 órában nem aludt volna.

4. A alvások szükség, nem luxus

Az alvás létszükséglet. Az ember nem azért alszik, mert lusta. 

5. Alvási bénultság

Előfordul a narkolepsziásoknál az alvási paralízis, amely azt jelenti, hogy a beteg nem tud mozogni vagy beszélni ébredéskor. Általában az ébredés előtti másodpercekben, percekben jelentkezik, és nagyon ijesztő tud lenni.

6. Egy kísérteties alak a hálószobában nem paranormális, ez parasomnia

Látást, hallást vagy más érzékszervet érintő hallucináció kísérheti a alvási paralízist. Régen ezeket a tapasztalatokat úgy értelmezték, hogy démoni szellemek veszik át az irányítást. 

7. Emlékezetkiesés

Az ember elkezd dolgokat csinálni automatikusan. Például bekapcsol valami másodlagos tudat, ami alvajáráshoz vezet.

8. A narkolepszia és álmatlanság nem ellentétes egymással

Az narkolepsziás ember nem alszik többet, mint az átlagember. Sokuk számára nehézséget okoznak az alvási problémák, az éber álmok, a láb időszakos mozgása is. Sőt, álmatlanságban is szenvedhetnek.
 

9. A nevetés ijesztő lehet

A narkolepsziások 70 százalékánál tapasztalható a kataplexia, az izomtónusok feletti irányítás hirtelen, átmeneti elvesztése, amely erős érzelmi reakciókat válthat ki, mint például félelmet vagy nevetést. Ilyenkor a beteg nem alszik, tudatánál van, de sem mozogni, sem beszélni nem tud. Ez lehet ijesztő lehet.

10. A narkolepszia nem viselkedési rendellenesség, nem lehet diétával vagy testmozgással gyógyítani

A narkolepszia kataplexiával társulva az agysejtek termelésének pusztulását okozhatja. Márpedig nincs az a méregtelenítő kúra, kardio pilates vagy bármi, ami ezen segítene. 

11. Lila köd

Az állandó álmosság rátelepszik az agyra: a beteg kábult lesz, feledékeny, nem tud összpontosítani, gondolatai összekuszálódnak, homályosan lát és zavartan viselkedik.

12. A gyógyszerek segíthetnek néhány a tüneten, de nem gyógyítják a betegséget

Gyógyszerekkel javítható a nappali éberség, az éjszakai alvás minősége és csökkenthetők a kataplexiás rohamok. Azonban ezek a gyógyszerek nem kívánt mellékhatásokat hozhatnak, így ezekkel is óvatosan kell bánni. 

13. A narkolepszia egyénenként változik

Vannak, akiknél az összes tünet jelentkezik, és van, akiknél csak néhány. 

14. A megfelelő diagnózis nem könnyű

Átlagosan 3-5 évig tart, amíg a narkolepsziát megfelelően diagnosztizálják. Sokszor stressznek, depressziónak vagy epilepsziának hiszik. 

15. A narkolepszia nem tartozik a ritka betegségek közé

A narkolepszia minden 2000 főből egyet érint.

(A Metro cikke alapján)

Dobrev Klára folytatja a keleti vakcinák elleni kampányt
Pedig mára sajnos egyértelművé vált: éppen a DK politikusai közül szedi a legtöbb áldozatot a koronavírus.
Kiderült Diana féltett titka, ezt érezte halála előtt
Egy bennfentes nyilatkozott a hercegnő életének utolsó időszakáról és Károly herceggel való kapcsolatáról.
Hajnalban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel-Avivban
A gázai terroristák megállás nélkül lövik a rakétákat.
Még ma tudnak időpontot foglalni a regisztrált 16-18 évesek
Csütörtökön kezdődik a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamám, NEUMANN SÁNDORNÉ szül. Eredics Mária 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 11 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családod
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből megváltást kaptál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, PAYRITS JÁNOSNÉ szül. Pinezits Katalin életének 83. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. május 15-én, szombaton 14 órakor lesz a kópházi temetőben. Utána engesztelő szentmisét tartunk a kistemplomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt teste megpihenni tért. Türelmesen várt az Úr hívó szavára s megnyugodva lépett az örök hazába. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, dédink, PÁRIZS JÓZSEFNÉ szül. Rádler Erzsébet életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz a röjtökmuzsaji temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmisét mutatunk be lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RADICS JÓZSEF életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 14 órakor lesz a győri Szentlélek-templomban szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke a szívünkben otthont talál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, SIMON LÁSZLÓ rábatamási lakos vadász életének 80., házasságának 61. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én, pénteken 17.30 órakor lesz a rábatamási temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 16.45 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük, szíveskedjenek a kihelyezett gyűjtődobozba elhelyezni a koszorúkra, virágokra szánt összeget, amelyet a helyi templom javára szeretne felajánlani a család. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH GYÖRGYNÉ szül. Holényi Emma Hugi, Emike életének 66. évében csendesen elhunyt. Családi körben vettünk tőle búcsút a mosoni temetőben. Gyászoló család
„Elhull a virág, eliramlik az élet…” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZVEZDOVICS FERENC „Kockás” életének 80. évében békésen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn 15 órakor lesz a győr- nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Búcsúzik Tőle fia: Zorán, Zoltán Csaba, unokája: Laura, testvére: Magda.
Szeretettel emlékezünk, sógorunk, keresztapánk, KOVÁCS JÓZSEF halálának 10. évfordulójára Rábacsécsényben Ha felszáll egy lélek az égbe, odafenn egy új csillag születik. Ragyogó fényével jelzi, hogy többen lettek az angyalok. Szerető sógornőd: Nóra, sógorod: Tibor, keresztlányaid: Zsanett, Babett.
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSEH LÁSZLÓ FERENC darnózseli lakos életének 71. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. május 15-én, szombaton 13 órakor lesz a darnózseli temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmise 12.15 órakor a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászolják: Szerető Felesége, Lányai, Vejei, Unokái, Rokonai, Barátai.
„Én vagyok a feltámadás és az élet, aki bennem hisz, még ha meghalt is, élni fog.” (Jn 11,25) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyánk, testvérem, anyósom és rokonunk, DR. EÖRI TERÉZIA növénynemesítő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa életének 82. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után a családja körében csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónkat 2021. május 14-én, pénteken 16 órakor a fertőszéplaki temetőben helyezzük örök nyugalomra. Előtte, 15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a lelke üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család Dr. Horváth Beatrix, 9436 Fertőszéplak, Szent István utca 14.
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt már időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek fel az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, sógornőnk, nagynénénk, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, DUBI ILONA életének 73. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz Ásványrárón a rárói temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Napsugár és csillagok világa jó szívednek örök álmát őrzik. Tiszta lelked fönt a magas égben, a síron túl is felettünk őrködik. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FINTA VIKTÓRIA csornai lakos életének 35. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én 13 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapám, nagypapám, apósom és rokonunk, JUHÁSZ ZOLTÁN a Rába-gyár nyugdíjasa életének 86. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn 12 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,A végső utadra indulj megnyugodva, a szeretetünk elkísér égi otthonodba. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Nagybátyánk, Sógorunk és Rokonunk, MINTLER SÁNDOR életének 64. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója május 14-én, pénteken 16 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 15.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmentél tőlünk, mint a lenyugvó nap, de a szívünkben élsz tovább, és örökre ott maradsz.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk, Dédink, Rokonunk és Ismerősünk, ÖZV. VARGA FERENCNÉ életének 96. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 13-án, csütörtökön 14 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család