3 sorozat, ami a képernyők elé láncol minket a nyáron - Melyiket nézi? Szavazzon!

Néha jó érzés bemenni a napfényről a hűvös szobába és kézbe venni a tévé távirányítóját. Szerencsére remek sorozatokból ezen a nyáron sincs hiány.

Hatalmas kis hazugságok – 2. évad

Még a készítők sem számítottak ekkora sikerre: az HBO Hatalmas kis hazugságok című sorozatának első évada a Golden Globe-on megnyerte a legjobb televíziós minisorozat díját, valamint Nicole Kidman, Alexander Skarsgard és Laura Dern is aranyszobrocskával távoztak. 

Minisorozatnak indult, de már a 2. évad fut a Hatalmas kis hazugságokból.
Minisorozatnak indult, de már a 2. évad fut a Hatalmas kis hazugságokból.
Az első évad Liane Moriarty könyvén alapszik, és Jane (Shailene Woodley), Celeste (Nicole Kidman) és Madeline (Reese Witherspoon) elsőre makulátlannak és tökéletesnek tűnő élete áll a középpontban. Egy tengerparti kisvárosban élnek az anyukák, egy elit iskola szülői közösségének tagjai. Haláleset történik az iskolai jótékonysági bálon. A történet főszála azonban az előzményekről szól. A második évadban még több izgalmat, intrikát, szövevényes hazugságot ígérnek a készítők. 
 
Visszatér az első évad teljes szereplőgárdája, ám a bombahír, hogy az Oscar-díjas Meryl Streep is csatlakozott a stábhoz mint Celeste felbukkanó anyósa, akinek meghalt a fia és szeretné megtudni, mi is történt valójában. 

 

Kidman végigsírta a forgatást
A sorozatbeli Celeste a családi erőszak áldozata. Návai Anikónak interjút adott Nicole Kidman, elárulva, hogyan készült a szerepre, amit élete egyik legnagyobb kihívásának tart: – Amikor elvállaltam, nem gondoltam át, mivel jár, hogy hiteles legyen minden jelenet. Rengeteget olvastam, videókat néztem, nagyon sok nővel beszélgettem, de tudtam is a családi erőszakról eleget, mert ez a munkám az ENSZ-ben. De arra nem számítottam, hogy minden este úgy megyek haza, hogy foltos a testem a veréstől meg az eséstől. És rettenetes izomlázam volt. Nem a partnerem hibája, nem is a rendezőé, de nem lett volna hiteles, ha másképp csináljuk. Úgyhogy esténként hazamentem és beültem a kádba és sírtam – derült ki a Nők Lapjában megjelent interjúból.

 Különös dolgok/Stranger Things – 3. évad

Itt a retró sci-fi harmadik évada! A nyolcvanas évek nosztalgiájára és a kultikus horrorfilmekre épülő sorozat ugyan javarészt gyerekekről szól, mégis függővé tette az egész világot. Mintha összegyúrták volna Stephen King regényeit egy retró sorozattal, amiben pszichés természetfeletti képességekkel bírnak a gyerekek, és ezt valahogyan meg kell tanulniuk kezelni és feldolgozni. A Netflix misztikus sorozata július 4-én indult újra útnak, az egyik főszerepben a nagy visszatérő, Winona Ryder. És hogy jön mindehhez a ’80-as évek? Csak úgy árad a zenékből, az autentikus filmes plakátokból a fiúk falán, a frizurákból, a ruhákból és abból, hogy a falra van erősítve a hatalmas méretű telefon. 

A Különös dolgok a Duffer testvérek alkotása.
A Különös dolgok a Duffer testvérek alkotása.

A szolgálólány meséje – 3. évad

20 Emmy-jelölést gyűjtött be a gyerekszülő rabszolgaként tartott nők sztorija, aminek most futó legújabb részei is vélhetően viták, cikkek és tévéműsorok tárgya lesz. 

Egyes kritikák szerint A szolgálólány meséje félelmetesen valósághű.
Egyes kritikák szerint A szolgálólány meséje félelmetesen valósághű.
A szolgálólány meséjének első évada pillanatok alatt robbant be a köztudatba, és annak ellenére, hogy a történet alapjául szolgáló Margaret Atwood-regény már több mint harminc éve jelent meg, mégis hatalmas kulturális jelenség lett. A sorozat szerint az Amerikai Egyesült Államok összeomlik, annak helyén egy vallási fundamentalista diktatúra jön létre, ahol az állam teljes működése a nők szaporítószervei körül forog. Az extrém mértékű környezetszennyezés miatt ha valaki termékeny marad, akkor ő a rendszer kiszolgálóinak szolgálólánya lesz. 

A sorozatok letarolják a mozis kasszasikereket

Az év első felében hat százalékkal kevesebb volt a globális mozis bevétel, mint a tavalyi év azonos időszakában. Elemzők gyanítják, hogy a sok hollywoodi folytatás kifárasztotta a nézőket, ráadásul a moziknak az olyan egyre erősödő streaming-óriásokkal is meg kell küzdeniük a közönségért, mint a Netflix vagy az Amazon.

A mozinézők 2019 első hat hónapjában 19 milliárd dollárért (5500 milliárd forintért) váltottak jegyet a filmekre világszerte. Tavaly az első féléves eredmény 20,2 milliárd dollárra (5842 milliárd forintra) rúgott. 

A The Guardian brit napilap által idézett elemzők szerint a nézők egyszerűen elfáradtak a sok folytatástól, hiszen az első félévben került a mozikba a Men in Black – Sötét zsaruk a föld körül, a Godzilla II: A szörnyek királya, az Így neveld a sárkányodat 3. és A Lego-kaland 2. is. Bár a folytatások általában jól teljesítenek a kasszáknál, ezúttal több film némiképp elmaradt a várakozásoktól. A cikk szerzője emlékeztetett arra, hogy 2018-ban rekordbevételt ért el a globális jegyeladás, elsősorban a Fekete Párduc és a Bosszúállók: Végtelen háború nyári szezont megelőző kasszasikerével.

A tavalyi év egyébként jól is kezdődött, hiszen az olyan népszerű filmek, mint a Star Wars: Az utolsó jedik vagy A legnagyobb showman, amelyeket az előző év végén kezdtek forgalmazni, még az új év elején is nagyot futottak. Idén azonban nem volt meg ez a lendület, az első negyedév sokkal csöndesebb volt a mozikban.

Közben az olyan streaming-óriások, mint a Netflix és az Amazon, amelyekhez hamarosan a Disney és az Apple is felzárkózik új streaming-szolgáltatásával, továbbá az HBO, nagy lépésekkel haladnak előre a közönségért vívott küzdelemben. Tavaly a Netflix annyi filmet gyártott – mintegy 80-at -, mint az összes nagy hollywoodi stúdió együtt, és az Oscar-gálán is diadalt aratott Alfonso Cuarón Roma című alkotásával. A Netflix hamarosan előrukkol a 150 millió dolláros (43 milliárd forintos) költségvetésből készített 6 Underground című akcióthrillerrel is, amelynek főszerepét Ryan Reynolds játssza.

A brit Mozis Szövetség vezetője, Phil Clapp szerint ugyanakkor számos jel arra utal, hogy az első féléves lemaradást a második félévben bőven ledolgozhatják a mozik. Az amerikai elemzők is úgy vélik, hogy az év előttünk álló felében az olyan bemutatóknak köszönhetően, mint Az oroszlánkirály, a Joker, a Jégvarázs 2., a Downton Abbey, a Jumanji: The Next Level, a Halálos iramban: Hobbs és Show, az Az – Második fejezet, a Macskák és a Star Wars: Skywalker kora, az éves jegybevétel végül elérheti, sőt meg is haladhatja a tavalyit. (mti)

Gyász
„Uram, engedd be őt Szent Szívedbe, fogadd be kegyelmedbe! Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben.'' Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk, Anyósunk és Rokonunk, JUHÁSZ KÁROLYNÉ szül. Radics Ilona életének 87. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a gyirmóti temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, BOGNÁR LÁSZLÓ Szent István király utcai lakos életének 68. évében váratlan hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 22-én 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temető kápolnájában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH JÓZSEF sobori születésű, szanyi lakos 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 22-én, kedden 15 órakor lesz a szanyi Dózsa György utcai temetőben, evangélikus szertartás szerint. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy DR. FARKAS KLÁRA gyermekgyógyász életének 90. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatója és temetése 2019. október 24-én 15 órakor a győri Szent Imre-templom altemplomában lesz. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emlékét örökké megőrizzük. Gyászoló fiai, menyei, unokái és húga
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR ÁRPÁD volt nyúli lakos életének 67. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni temetése október 22-én, kedden 15 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 14.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapám és rokonunk, GÁSPÁR ÁRPÁD életének 87. évében csendesen elhunyt. Temetése október 22-én, kedden 13 órakor lesz a horvátkimlei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUTHI ISTVÁN LÁSZLÓ életének 54. évében, október 9-én váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 21-én, hétfőn 15 órakor kezdődik a beledi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Sohasem hal meg az, aki az emlékeinkben él.” Hálával és szeretettel gondolunk tanítóinkra, tanárainkra és őrizzük osztálytársaink emlékét, akik már nem lehetnek velünk: Baranyai Imre Élő Gábor Festő József Horváth Lívia Iváncsics László Köntös Gáspár Rédecsi István Székely Veronika Turi Zsuzsanna A csornai II. sz. Általános Iskola 1969-ben végzett 8.a osztálya.
A Nagylózsi Általános Iskola 1969-ben végzett tanulói az 50 éves találkozó alkalmából szeretettel emlékeznek elhunyt tanáraikra: PÁL TIBOR igazgató FERSLI IMRE osztályfőnök PÁL TIBORNÉ SIPOS LAJOS BAKONYI ISTVÁN és elhunyt osztálytársaikra: HORVÁTH PIROSKA REINHOFFER ANDRÁS Emléküket megőrizzük!
A volt Szamuely Tibor Közgazdasági Szakközépiskola 1984-ben végzett 4/a. osztályának diákjai 35 éves érettségi találkozójukon szeretettel emlékeznek BÉKÉSI IMRE tanárukra és LAUER KRISZTINA osztálytársukra. Emléküket nem feledjük
Fájó szívvel emlékezünk BABOS BÉLÁNÉ (Erzsike, Böbe) halálának 5. évfordulójára A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre Rád emlékeztet. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk BÖRZSEI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékezem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj már semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. Örökre szerető feleséged, lányod, fiaid, menyed és unokáid
Fájó szívvel emlékezünk CZUPY JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, aki nem jön többé, az emlékét őrizzük szívünkben örökké. Szerető családod
Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek. A rábapatonai Általános Iskola 1969-ben végzett tanulói 50 éves osztálytalálkozójuk alkalmából fájó szívvel emlékeznek elhunyt igazgatójukra MOGYORÓSI FERENCRE, osztályfőnökükre DRESCHER NÁNDORNÉRA. Osztálytársaikra: BÁN TIBORRA, BOGNÁR FERENCRE, NAGY DEZSŐRE, MEZŐ ANTALRA, RÁCZ ANNÁRA. Emléküket megőrizzük.
Szeretettel gondolunk volt tanárainkra és Rátok az 55 éves érettségi találkozón: FÁBIÁN MARGIT, HORVÁTH MÁRTA, JANEK ARANKA, KOTÁLIK ERZSÉBET, NAGYPÁLI ÉVA, NÁDOR ÉVA NÉMETH ÉVA, Zrínyi Ilona Gimnázium, 4/A