Egyedülálló lelet

2021.12.16. 10:22

Egy újszülött kislány 10 ezer éves sírjára bukkantak

Még soha nem találtak olyan sírt, amely egy alig néhány napos gyerek maradványait és a vele eltemetett babakelengyét rejti.

Egy újszülött kislány 10 ezer éves sírját tárták fel Észak-Olaszországban, Ligúria régió egyik barlangjában. Az apró babacsontok mellett többek között gyöngyöket és egy ragadozómadár karmát találták.

Ez egy egyedülálló lelet Európában. Még soha nem találtunk olyan sírt, amely egy alig néhány napos gyerek maradványait és a vele eltemetett babakelengyét rejti – mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem kutatója.

A szakember kollégáival, Fabio Negrinóval, a Genovai Egyetem munkatársával és Marco Peresanival, a Ferrarai Egyetem tudósával közös tanulmányát a Scientific Reports című tudományos lapban mutatta be.

A gyerek egy vadászközösség tagja volt. Testét fejével nyugati, lábával keleti irányban temették el. Számos dísz vette körül, köztük több mint 60 átlyukasztott kagylógyöngy, amelyeket valószínűleg egy kis ruhára vagy bőrpólyára varrhattak. Ezenkívül találtak 4 kagylótöredékekből készült medált és egy ragadozómadár karmát.

A díszek közül többön az elhasználódás nyomai láthatóak, ami arra utal, hogy a közösség tagjai hosszú időn át viselték azokat, csak később szolgáltak az újszülött kislány ruháinak díszeként.

Annak megértése, hogyan bántak őseink a halottaikkal, hatalmas kulturális jelentőséggel bír. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy viselkedésmódjukat és ideológiai szempontjaikat is vizsgálhassuk – mondta Benazzi.

A lelet lehetővé teszi, hogy megvizsgálják a mezolitikum első szakaszának egyik különleges temetkezési rítusát, egy olyan korszakét, amelyből kevés sír ismert. A sír arról árulkodik, hogy a közösség minden tagját, még az újszülötteket is teljes értékű személyeknek ismerték el, és ugyanúgy kezelték őket.

A holttestet a ligúriai Albenga városhoz tartozó 40 méter hosszú, furcsa, kunyhó alakú barlangban találták meg.

A kutatók általa Neve, azaz Hó nevet kapott kislány valószínűleg 40-50 napos lehetett, amikor meghalt.  Több dolog okozhatott nála stresszt, köztük anyja táplálékhiánya, amely a magzat normális fejlődését is hátráltatta.

A nagyon kevés maradvány alapján azonban lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mi okozta a gyerek halálát.

Jelenleg a barlangnak csak egy kis részét tudták feltárni, így a kutatók még nem tudják, találnak-e még maradványokat. De remélik, folytathatják az ásatásokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!