fatörzs csónak

2021.04.05. 13:50

Az eddigi legrégebbi hajót találták meg a Boden-tóban

Több mint 4000 éves, minden korábbinál régebbi csónakra bukkantak a Boden-tóban. A tudósok remélik, hogy az „őshajó” új ismeretekkel szolgál a csónakok és hajók történelméről és a kőkorszaki vagy kora bronzkori életről a vizek partján.

06 March 2021, Baden-Wuerttemberg, Überlingen Am Bodensee: Two people are sitting on the shore of Lake Constance, while two boats can be seen in the background. Photo: Felix Kästle/dpa (Photo by Felix Kästle / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Fotós: Felix Kästle

A következő hetekben emelik ki a különleges fa ereklyét. A több mint nyolc méter hosszú monoxylon szakértők becslései szerint az időszámítás előtti 24-23. évszázadból származik. A kifejezés eredendően egy darab fatörzsből kimélyített, az elején vagy mindkét végén hegyes vízi járművet jelöl.

– A lelet alapján elsőként lehet bizonyítani, hogy a tavat ekkoriban közlekedési vagy halászati célra használták – mondta Wolfgang Reimer, a stuttgarti regionális kormányhivatal vezetője. A most felfedezett ladik Katrin Schütz baden-württembergi gazdasági államtitkár szerint

a legrégebbi vízi közlekedési eszköz, melyet eddig a Boden-tóban találtak.

Rejtély, hogy miért épp ezen a helyen süllyedt el a hajó.

A kiemelt járművet éveken át tartó finom munkával fogják restaurálni és konzerválni.

A Boden-tó bajorországi részén három évvel ezelőtt találtak egy tölgyből készült monoxylont. Míg azonban azt egy darabban tudták felszínre hozni, a mostani esetben ez a Seerhein, a Rajna Boden-tóba ömlő egyik mellékfolyója miatt nem lehetséges, a fa ugyanis túl puha és törékeny. A víz alatti régészek közlése szerint a monoxylon orra hiányzik. A hársfából készült hajótest 8,56 méter hosszú, legszélesebb része 81 centiméteres. Ezzel ez lehet a legteljesebb állapotban megőrződött prehisztorikus vízi jármű.

A monoxylonok az emberiség legrégebbi vízi járművei közé tartoznak, elsősorban tóparti településeken alkalmazták őket.

A Boden-tó rendkívül gazdag régészeti kincsekben.

Több mint hetven cölöpfalu maradványait találták már meg a vízben és a lápban. Ezeket kő- és bronzkori vadászok és halászok építették. A tó több mint 110 lelőhelye az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Borítókép: Boden-tó napjainkban / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!