Édes élet

2016.09.07. 10:11

Másképp leltük meg az Őrség zöld aranyát

Jártuk a nyitott portákat az Őrségben, kirándultunk kedvünkre, eltévedtünk és Szlovéniában kötöttünk ki. Közben lelkesen kerestük az ország tortáját, az Őrség zöld aranyát.

Az Édes élet szerzőinek kedvenc hazai vidéke, az Őrség. A táj meseszép, az emberek tiszták, szebbnél szebb parányi falvak követik egymást. Az idei augusztus 20-ai ünnepet itt töltöttük. Jártuk a nyitott portákat, kirándultunk kedvünkre, eltévedtünk és Szlovéniában kötöttünk ki. Közben lelkesen kerestük az ország tortáját, az Őrség zöld aranyát.

Az Őrségnek a gasztronómiai kínálatáról közel egy éve bővebben írtunk
(A dödöllétől a lazacpisztrángig, 2015. szeptember 16.), de akkor az édességekről alig ejtettünk szót. Az Őrség jellegzetes süteménye, a tökös-mákos rétes az éttermekben általában nem úgy köszön vissza, mint a tájat bemutató katalógusokban. Ha a helyi specialitást meg szeretnék kóstolni, javasoljuk, hogy az őriszentpéteri termelői piacon próbálkozzanak. Nyugdíjas néniktől klasszisokkal finomabb tökös-mákost lehet venni. Körülbelül fele annyiért, mint a vendéglátóhelyeken, 200-250 forintért.

Az idei esztendő ország tortáját az Őrség ihlette. Szó Gellért cukrász kísérletezés közben lelt a tökmagolajra. A töktermesztésről híres vidéken több portán kínálják a vitaminban dús olajat. Az ünnepi sütemény készítését a magyarszombatfai Kati cukrászda vállalta, az Őrség egyetlen cukrászdája. Augusztus 20-án délelőtt 10 órára érkeztünk meg a tüneményes faluba, az Őrség zöld aranyának mégis már csak hűlt helyét találtuk meg a pultban. Hiába készült a fiatal cukrásznő több tortával, pillanatok alatt elkapkodták a szeleteket. Tekintettel arra, hogy az Őrség zöld aranya alsó határon 7-8 óra alatt áll össze - a rétegeket legalább hat órán át kell pihentetni a hűtőben -, újabb torták készítésére nem volt esély.


A süteményekről ide kattintva tekinthetnek meg képgalériát!

A következő mentőötletet vetették be a Kati cukrászdában: az Őrség zöld aranyát fagyikehelyként kínálták. A vaníliafagylaltot tökmagolajjal öntötték le, málnaszemekkel, tejszínhabbal díszítették. A vaníliafagylalt-tökmagolaj duó nem újdonság: Ausztriában régóta párosítják "tökmagos mázzal" az egyik legnépszerűbb fagylaltot. Az íz több mint érdekes - érdemes vele egy próbát tenni akár otthon! Ehhez persze olyan minőségi vaníliafagylalt szükséges, mint a Kati cukrászdáé. A tejszínhab könnyed volt a kehely csúcsán, szerencsére nem tolakodóan édes.

A málnás sajttorta - ami mellé kértünk egy gombóc csokoládéfagylaltot - szintén kiválóan helyettesítette az Őrség zöld aranyát. A kekszdarabos "talp", a sajtos-málnás krém igazi remekmű. A torta tetejét díszítő tejszínhab nem nyerte el tetszésünket, nem éreztük frissnek. Helyette inkább a klassz csokifagyit kanalaztuk. A szelet süteményért, a fagyikehelyért, a csoki gombócért és két kávéért 1400 forintot fizettünk.

Konyha: ár-érték arányban csillagos ötös, 8
Minden egyéb (felszolgálás, berendezés, miliő): a mosdó nem a legfényesebb állapotában várt ránk, korrekt felszolgálás, 6


(Tapasztalatainkat egyszeri látogatás alapján tesszük közzé, a süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig osztályozzuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!