Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Százmilliókból 25 szigetközi település fejlesztheti idén folyópartjait + Gönyűi látványtervek

Százmilliókból 25 szigetközi település fejlesztheti idén folyópartjait + Gönyűi látványtervek
Gönyűn panorámatávcsövet szerelnek és úszó kikötőt kapnak a kenusok, s bemutatnák a legnagyobb jégtörő hajót.
Kenukiemelőtől a hajósmúzeumig, okosbójától a dunai látogatóközpontig folyóparti, turisztikai fejlesztések sorára nyertek összességében több százmilliós forrást Szigetközben. Gönyűn panorámatávcsövet szerelnek és úszó kikötőt kapnak a kenusok, s bemutatnák a legnagyobb jégtörő hajót.
A turisztikai fejlesztésekre közösen is szerződtek: a „Kis- és Mosoni-Duna felfedezése kerékpárral és kenuval" elnevezésű projektre 25 szigetközi, vízparti település kötött korábban együttműködési megállapodást. Ebben a fejlesztésben vízi turizmust népszerűsítő rendezvények, úszó kikötők, kajak-kenu kiemelők, sólyák tervezése és engedélyeztetése, kajak-kenu és kerékpárok beszerzése, azok szállítására alkalmas utánfutók (ökomobilflotta) szerepelnek. Major Gábor gönyűi polgármester elmondta: csónakkikötésre alkalmas úszómű lesz a tanyaház előtt, és a lejárót is felújítják, hogy kényelmesebb legyen a vízen érkező turisták számára. A falu a Duna természeti értékeire építve – javarészt pályázati forrásból – 170 ezer euróból (mintegy 51 millió forintból) jövő év végéig felújítja hajósmúzeumát, tematikus útvonalon mutatja be a folyót, az itt állomásozó legnagyobb magyar jégtörő hajót, a Széchenyit és tanösvényt alakít ki.
Százmilliókból 25 szigetközi település fejlesztheti idén folyópartjait
Gönyű mellett még kéttucatnyi szigetközi településen javulhatnak a vízi és kerékpáros turizmus feltételei.
Dunaszeg a konzorciumi vezetője annak a Települési Operatív Programban (TOP) forrást nyert pályázatnak, amelyben a szigetközi vízi turisztikai hálózat fejlesztésére fordíthatnak közel 300 millió forintot. Ennek részeként hét településen infrastruktúrafejlesztésre is lehetőség nyílik.

A dunaszegi vízi megállóhelyen egy 100 négyzetméteres zuhanyzóból, öltözőből és főzőrészből álló épületet húznak fel, hajótárolót és egy ugyanekkora fedett teraszt építenek. Dunaszentpálon hasonló funkciók mellett kerékpáros-pihenőhelyként is működik majd az ingatlan. Mosonmagyaróváron a vízisport-egyesület épületét bővítik. Emellett okosbójákat telepítenek, amelyeken a horgászok és a vízi turisták a vízmélységet, a hőfokot, a szélsebességet és a pontos koordinátákat is megtalálják. A bérelhető kenukat helymeghatározóval látják el, és mobiltelefonos applikációk segítik majd a látnivalók felfedezését.
Látogatóközpont a Duna-parton

A vízparti fejlesztésekhez kapcsolódik, hogy Gönyűn a Duna melletti horgásztanyából látogatóközpontot hoznak létre. Tóth Ferenc, a Gönyűi Horgász Egyesület gazdasági vezetője elmondta, a tanyaház felújítására és a látogatóközpont kialakítására 212 ezer euró áll rendelkezésre. A tanyaházban a falburkolat cseréje, hőszigetelés mellett kávézót alakítanak ki, a tetőteraszra az önkormányzat segítségével panorámatávcsövet tesznek. Az épület mellé kétszintes látogatóközpont épül, oktatótermekkel, mosdókkal. A külső részen kerékpártárolót, tematikus játszóteret és tűzrakót alakítanak ki.


Látványterv – Gönyűn a tanyaház felújítására és a látogatóközpont kialakítására 212 ezer euró áll rendelkezésre.
Okosbójákat is telepítenek, amelyeken a horgászok és a vízi turisták követhetik például a vízmélységet, a hőfokot és a pontos koordinátákat is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól meglódultak nálunk a bérek

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban emelkedtek a legnagyobb arányban a bérek… Tovább olvasom