Digitália

2023.12.30. 06:00

Telefonos alkalmazással segíthetjük az MME munkáját (videó)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legújabb, TOTEM nevű okostelefonos alkalmazásának segítségével mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen bejelentheti az elhullott vadon élő állatokat, ez az egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat – tájékoztatta az MME az MTI-t.

MW

Széncinke (Parus major) a téli erdőben a Pest vármegyei Csobánka környékén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az MME TermészetLesen adatgyűjtő program legújabb okostelefonos alkalmazásának célja olyan adatbázis kiépítése, amely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés stb.), ezzel segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket – írták a közleményben.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében a TOTEM adatbázis is az MME által kidolgozott, Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos applikáció keretében működik, és azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról készített fotókat.

Felidézték, hogy az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért nevű pályázat által támogatott TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a 2022-ben elindított Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is – áll a tájékoztatóban.

A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is, az applikáció eddigi elemei, így a TOTEM használatát is videós segédletek segítik – közölték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!