A világ legjobb egyetemén

2022.08.11. 09:43

Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT

A világ legjobb egyetemével dolgoznak együtt a magyar innovációs ökoszisztéma szereplői a következő két évben.

Forrás: Shutterstock

A bostoni MIT vállalkozói akcelerációs program célja, hogy együttműködésre sarkallja a nemzetközi résztvevőket, akik aztán hatékonyabban segíthetik saját régiójuk fejlesztését. Magyarországnak ezzel lehetősége nyílik arra, hogy a világ innovációs élvonalába kerüljön.

Az MIT REAP programba a világ minden tájáról igyekeznek bekerülni a szcéna ambiciózus szereplői.

Ebben az évben Magyarország a kiváltságosok közé került, ugyanis hazánk jelentkezését is elfogadták a regionális vállalkozói akcelerációra,

amelyet az Egyesült Államok leghíresebb technológiai felsőoktatási intézménye, a Massachusettsi Műszaki Egyetem indított.

A globális kezdeményezés célja, hogy erősítse az innováció-vezérelt vállalkozói ökoszisztémákat, amelyek hosszú távon hatással tudnak lenni a helyi és a világgazdaságra, valamint a társadalmi folyamatokra. A cél, hogy a világ egyik legmodernebb innovációs programjának segítségével a kiválasztott régiók is az élvonalba kerüljenek.

Az MIT évente 8 új partnerrégiót választ be a 2 éves programba, belőlük multidiszciplináris csapatokat alkotnak, a meghívott regionális szereplőket pedig arra ösztönzik, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól. Magyarország a 2022-23-ban rendezett, 9. évfolyamba került be, az amerikai egyesült államokbeli Kansas City, Omaha, St. Louis és Des Moines, a Dominikai Köztársaság, a brazil Piauí, illetve Nyugat-Ausztrália partnereként.

Minden régióból egyszerre képviselteti magát az adott ökoszisztéma 5 legfontosabb csoportja, így a kormányzati, a nagyvállalati, az akadémiai szektor, a kockázati tőkések és a vállalkozók is. A magyarországi csapatot a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Oncompass Medicine Hungary Kft., a 77 Elektronika Kft., a 4iG Nyrt. és a Design Terminal alkotják.    

„Egy rázós évtizedben kell elérnünk a fenntartható gazdasági felzárkózást. A siker kulcsa a tudás, a tőke és az új technológiák összekovácsolása lesz” – hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. – „Külön-külön, elszórva rengeteg innovációs potenciál van a magyar gazdaságban, célunk olyan platformok, jó gyakorlatok kialakítása, ahol az összekapcsolódó tudás nemzetgazdasági szinten is jelentős növekedési többletet generál.”

„Hatalmas lehetőség és megtiszteltetés, hogy az MIT-n képviselhetem a nagyvállalati és tőkebefektetői szempontokat – mondja Dr. Sárhegyi István űripari befektető, a 4iG leány CarpathiaSat kisebbségi tulajdonosa. – Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy olyan ökoszisztémát hozzunk létre Magyarországon, amely izgalmas lehetőség a nagyvállalatok és befektetők számára.”

„Ma Boston-t tartják az egészségipar Szilícium-völgyének. Nagy örömmel osztom majd meg otthon a tapasztalataimat, hogy minél több, nemzetközileg is sikeres, innovatív vállalkozás szülessen, amelyik hasznosítja a magyar tudományos eredményeket. A biotechnológia, egészségipar, különösen a digitális egészségügy izgalmas lehetőségeket kínál azoknak a szakembereknek, akik szeretnék, hogy a kutatási eredményeik a gyakorlatban is hasznosuljanak” – tette hozzá Dr. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine társalapítója.

„A részvétellel az a célunk, hogy beemeljük Magyarország innovációs ökoszisztémájába a legújabb és legjobb nemzetközi gyakorlatokat. – mondja Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője. – Ezáltal előbbre tudunk lépni a nemzetközi innovációs rangsorokban.”

Az MIT REAP

Az éppen tíz éve életre hívott MIT REAP (Regional Entrepreneurship Acceleration Program) az MIT Sloan School of Management kezdeményezése, mely a világ minden tájáról csatlakozó közösségek számára biztosít lehetőséget az MIT-vel való együttműködésre. A program résztvevői az innováció-vezérelt vállalkozói ökoszisztémákat erősíthetik saját régiójukban az MIT bizonyítékokon alapuló, gyakorlati megközelítésének segítségével. 2012 óta az MIT REAP világszerte több mint 70 régiót segített olyan kezdeményezések kidolgozásában és végrehajtásában, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és a társadalmi fejlődéshez.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!