4 tonnás szerkezet

2022.01.27. 12:00

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

Belecsapódhat a Holdba egy hét éve az űrben sodródó SpaceX hordozórakéta.

A hírt a The Guardian magazin alapján írja az Origo.

A rakéta eredetileg a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Deep Space Climate Observatory nevű, űridőjárást vizsgáló műholdját vitte az űrbe még 2015-ben.

Miután pályára állította a szondát, a rakéta második fokozata gyakorlatilag űrszemétté vált; nincs elég üzemanyaga, hogy visszatérjen a légkörbe, ráadásul energia híján képtelen kiszökni a Föld-Hold rendszer gravitációs vonzásából. 

Ennek következtében a rakéta 2015 februárja óta egy eléggé kaotikus pályát követ – magyarázta Eric Berger meteorológus az Ars Technica magazinnak.

Egyes megfigyelők szerint a 4 tonnás szerkezet heteken belül 2,58 kilométer per másodperces sebességgel csapódhat a Holdba. A földközeli objektumok mozgását nyomon követő szoftver tervezője, Bill Gray szerint a becsapódás március 4-én várható, helye pedig a becslések alapján a Hold túlsó felén, az egyenlítő környékén lesz. Utóbbi persze csak predikció, valójában igen nehéz meghatározni, hol fog landolni a rakétafokozat.

Egyelőre az sem világos, a Földről meg lehet-e majd figyelni az eseményt. A szakértők szerint valószínűleg nem, de ettől függetlenül a becsapódás még produkálhat értékes tudományos adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!