Járvány

2021.03.02. 09:49

Kínai állami hackerek indiai vakcinagyártókat támadtak

A Cyfirma kiberbiztonsági cég szerint a vakcinákért folyó versengés hackercsoportok hadakozásáig fajult.

Fotós: Shutterstock

A Goldman Sachs bankház által finanszírozott, szingapúri, illetve tokiói székhelyű Cyfirma szerint a Kőpanda néven is ismert APT10 hackercsoport biztonsági réseket fedezett fel a Bharat Biotech és a világ legnagyobb vakcinagyártója, az Indiai Szérum Intézet (SII), illetve ezek beszállítóinak a számítógépes rendszereiben.

Mindkét vállalat szállít oltóanyagot a koronavírus elleni indiai immunizálási kampányhoz.

Kína és India regionális riválisok, számos országnak szállítottak és ajándékoztak koronavírus elleni vakcinákat.

India a világon értékesített oltóanyagok több mint 60 százalékát állítja elő.

„A történtek valódi indíttatása a szellemi tulajdon megszerzése lehetett, és hogy jobb versenyhelyzetbe kerüljenek az indiai gyógyszeripari vállalatokkal szemben” – mondta Kumar Ritesh, a Cyfirma igazgatója, aki korábban a brit külföldi hírszerzés, az MI6 kiberbiztonsági szakembere volt az MTI híre szerint.

Mint mondta, az APT10 aktívan támadta az SII-t, amely több ország számára állít elő AstraZeneca-vakcinát, és hamarosan megkezdi a Novavax-oltóanyag tömeggyártását is.

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre, ahogy az SII és a Bharat Biotech sem.

Az Egyesült Államok igazságügy-minisztériumának 2018-as jelentése szerint az APT10 tevékenysége a kínai állambiztonsági minisztériummal hozható kapcsolatba.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!