Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Szlovákiában is bemutatta választási programját a Jobbik

Lakossági fórummal egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be választási programját a Jobbik a szlovákiai Dunaszerdahelyen kedden.
A Csallóköz központjának számító, jelentős többségében magyarok lakta Dunaszerdahely művelődési házában megrendezett sajtótájékoztatón Balczó Zoltán, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke, Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke, valamint Pallér Péter, a mozgalom felvidéki képviselőjelöltje szólalt fel.

Balczó Zoltán a programismertető kezdetén azt hangsúlyozta, hogy a párt képviselői nem csak a választási kampány időszakában járnak a határon túlra, mivel a kampánycéloknál fontosabbnak tartják "az élő kapcsolat" fenntartását a határon túli magyar közösségekkel.

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai programját ismertetve rámutatott: olyan "megvalósítható nemzeti radikális" programmal készülnek a választásokra, amely három fő vállalás köré épül. Az első az, hogy a leendő kormányzatnak az eddiginél jóval erőteljesebb "kiállást" kellene tanúsítania a külhoni magyar közösségek mellett. Megjegyezte: az elmúlt néhány évben sok tekintetben értékesek voltak a Fidesz-kormány külhoni magyar közösséget érintő lépései, de néhány esetben "konfliktusokat nem keresve, határozottabban kellett volna kiállnia."

A Jobbik fontosnak tartaná a külhoni magyarság anyagi támogatási rendszerének megerősítését is. "Ma erre a célra a költségvetés egy ezrelékét költi Magyarország, a Jobbik ezt az arányt 2018-ig fél százalékra szeretné emelni" - mondta Szávay István. Hozzátette: az emelt összegből egyebek mellett a gyermekeiket magyar iskolákba írató szülők támogatását szeretnék emelni.

A politikus a harmadik súlyponti témát ismertetve kiemelte, fontosnak tartják azt is, hogy a párt által meghirdetett gazdaságerősítő és munkahelyteremtő program a külhoni magyarok által lakott területeken is megvalósuljon. Elképzelésük szerint ebben jelentős szerepet játszhatnának az érintett területeken befektetésekkel rendelkező magyarországi vállalkozók is, akik a helyi magyar közösségek megmaradásához például úgy is hozzájárulhatnának, hogy a már határon túl bejegyzett cégeik központjait magyarlakta településekre telepítenék, így segítve az adott régiót.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Jobbik külhoni képviselőjelöltjeinek egyike, a párt felvidéki jelöltje, Pallér Péter is.

Szávay István az MTI kérdésére elmondta: a Jobbiknak a Felvidéken mintegy húsz tagja van. A párt listáján pedig összesen négy külhoni magyart indítanak, ők a listán a 16-ik és az ötvenedik hely között kaptak helyet.

A sajtótájékoztató után, annak helyszínén lakossági fórumot tartottak a Jobbik politikusai, az esti órákba húzódó fórumon néhány tucat érdeklődő vett részt. Az érkezőket a művelődési ház bejáratánál mintegy tíz "Nem kérünk az exportált nacionalizmusból" és "Jobbik takarodj!" feliratú transzparenst tartó tüntető várta, akik nem sokkal a lakossági fórum kezdete után elhagyták a teret.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer munkahely szűnt meg Szlovákiában a válság kezdete óta

A válság kezdete óta eltelt öt év leforgása alatt legalább százezer munkahelyet számoltak fel… Tovább olvasom