Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Országgyűlés: a Fidesz növelné a kisforgalmú patikák támogatását

Folytatódott a 2012-es költségvetés részletes vitája a parlament csütörtöki ülésén. A képviselők többek között egészségügyi, mezőgazdasági témákkal kapcsolatban szólaltak fel.
20:50 - A jövő évi költségvetés részletes vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés. Ennek során szóba került az a hír is, hogy a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal (IMF). Ezt követően folytatódott az eszközkezelőről szóló általános vita.

Az IMF-fel folytatott tárgyalás is napirendre került

Csütörtök délután a parlamenti vitában is napirendre került az a hír, hogy a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal.

Elsőként a szocialista Gőgös Zoltán szólt hozzá, aki jelezte, hogy a hírre a forint azonnal erősödni kezdett.

A független Szűcs Erika azt mondta, hogy nem jelent gyökeresen más gazdaságpolitikát az, ha a piacról finanszírozzák az országot, mint az, amikor az ország együttműködik az IMF-fel. Hozzátette, hogy az előbbi viszont drágább és több bizonytalanságot hordoz magában.

Aradszki András (KDNP) úgy fogalmazott, hogy 2008-ban "Magyarország segélykiáltásával volt tele Európa" és akkor az ország kénytelen volt elfogadni az IMF ajánlatát. Hozzátette, hogy azóta az ország nem szakította meg a szervezettel a kapcsolatot és most a szokásos rend szerint történnek a konzultációk, amelyek eredményeképpen egy kölcsönös érdekeken alapuló megállapodás jöhet majd létre.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem segélyt fog kérni, hanem egy biztosítéki rendszert, amelyik lehetővé teszi, hogy a költségvetés nyomán a nemzetgazdaság növekedési pályára álljon.

Seszták Oszkár (KDNP) azt mondta, hogy az IMF-fel a magyar nemzeti érdeknek megfelelően kell tárgyalni és megállapodni. Hangsúlyozta, hogy ezek a tárgyalások teljesen más alapról indulnak, mint a 2008-asok, mert akkor "oda kellett szaladni és segélyt kellett kérni". Kijelentette, hogy az újfajta együttműködés nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét.

Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) azt mondta, hogy kettős érzés van benne, mert hetek óta érezni lehetett azt a Magyarországra nehezedő nyomást, amelyik azt akarja elérni, hogy a kormány ne azon az úton haladjon, amelyiken szeretne.

Módosító javaslatainak ismertetését folytatta az ellenzék

A szocialista Gőgös Zoltán egy szolidaritási járulék bevezetésére tett javaslatot, annak érdekében hogy a jövőben azok fogyasztása is emelkedhessen, akiknek most még az önellátásra sincs elég jövedelmük. Úgy fogalmazott, nem lenne baj, ha a kormány az IMF-fel történő együttműködéshez hasonlóan az egykulcsos adó területén is visszavonulót fújna, mivel - mint mondta - Európában rajtunk kívül nincs még egy olyan ország, ahol az 1 millió forint feletti havi jövedelemmel rendelkezők 16 százalékos személyi jövedelemadót fizessenek.

Frakciótársa, Juhász Ferenc a honvédelem számára kért többlettámogatást, aminek költségeit szerinte is egy adóátrendeződés után lehetne előteremteni. Hozzátette: a honvédség az általuk javasolt pluszjuttatásokkal is csak az "éhenhalást" kerülhetné el. A volt honvédelmi miniszter felszólalására válaszolva Ékes József (Fidesz) azt mondta, a kabinet a jelenlegi helyzetben már nem költhet többet a honvédelemre.

Novák Előd (Jobbik) a Magyarok Világszövetsége számára kért állami támogatást, szerinte erre a célra "néhány százmillió forintot" át lehetne csoportosítani a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól, úgy hogy a "zsidóság észre sem fogja venni azt". A jobbikos képviselő emellett az Usztics Mátyás vezette Nemzeti Kamara Színház számára is kért 30 millió forintot a kabinettől.

A szintén jobbikos Kepli Lajos a bátaapáti radioaktív hulladéklerakónak szánt támogatás átcsoportosítását kezdeményezte a környezetvédelmi hatóságok számára, míg Farkas Gergely a kisiskolák finanszírozásának növelését szorgalmazta.

Vágó Gábor (LMP) reáljövedelem-emelést kért minden oktatásban dolgozó számára, amit szerinte egy ökológiai adóreform bevezetésével, illetve a környezetszennyező tranzit teherforgalom magasabb útdíj beszedéséből előteremthető 25 milliárd forintból lehetne végrehajtani.

Folytatódott az eszközkezelőről szóló vita

A költségvetés vitája után a képviselők folytatták a nemzeti eszközkezelőről szóló, reggel megkezdett vitát.

Józsa István (MSZP) azt mondta, hogy a javaslat alapja egy jó gondolat, de a korábbi bejelentésekhez képest nagyon kevés valósul meg.

Hangsúlyozta, hogy az eszközkezelőre nagy szükség van, de annak a lehetőségeit nagyon beszorították, mert a kormány nem képes rá több forrást biztosítani.

Párttársa, Tóbiás József arról beszélt, hogy a kormány előzetesen magasra tette a lécet, mert azt ígérték, hogy senki nem marad fedél nélkül.

Szűcs Erika (független) szükségesnek, de jelenlegi formájában nem elégségesnek tartotta a javaslatot. Véleménye szerint az eltolja, de nem oldja meg a problémákat.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) javasolta, hogy jogszabályi úton módosítsák forint alapúra az összes hitelszerződést. A képviselő jó célnak nevezte, hogy az állam biztosítani akarja a lakhatást, miközben nem akarják, hogy bárki is az utcára kerüljön.

Azt viszont nem tartotta jó ötletnek, hogy a nemzeti eszközkezelő dönthet arról, hogy meg kívánja-e vásárolni a lakásokat, ahogy azt sem, hogy ezt a pénzügyi intézmények útján kell kérni.

Irreálisnak nevezte, hogy a szociálisan rászorulók két éven belül képesek lennének visszavásárolni a lakásaikat, ezért kérte, hogy a határidőt öt évre tolják ki.

Balczó Zoltán levezető elnök az általános vitát lezárta.

Napirend utáni felszólalások

Novák Előd napirend utáni felszólalásában új történelmi filmek számára kért 500 millió forintos támogatást, míg Vágó Gábor a szociális munkások elismerésének fontosságáról szólt.

Balczó Zoltán lezárta az ülésnapot, az Országgyűlés pénteken reggel folytatja munkáját.

Korábban írtuk:

Jobbik: az egyházi kulturális intézményeket kell támogatni a terhesség-megszakítás helyett

Hegedűs Lorántné (Jobbik) szerint "a magát kereszténynek és nemzetinek valló kormány" 400 millió forintot fordított volna terhesség-megszakítás támogatására, de szerinte az abortusz semmilyen módon sem lehet megoldás, ezért az erre szánt összeggel az egyházi kulturális intézményeket támogatnák.

Az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban jelezte, azt gondolták, hogy a Bajnai-kormány költségvetésénél rosszabb büdzsé az önkormányzatok számára nem lesz, de a 2011-es is rosszabb volt annál, a 2012-es pedig még rosszabb. A képviselőnő szerint azért, mert méretgazdaságossági átszervezés miatt több százmilliárd forintot vonnának ki a rendszerből.

Fidesz: növelni kell a kisforgalmú gyógyszertárak támogatását

Horváth Zsolt (Fidesz), ismertetve módosító javaslatát közölte, 600 millióval összesen 700 millióra növelné a kis forgalmú gyógyszertárak állami támogatását. Ennek indoka a képviselő elmondása szerint az, hogy a kistelepülések gyógyszerellátásnak biztonsága érdekében javítani kell a kis patikák jövedelmezőségét.

Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban megfojtották a kis forgalmú gyógyszertárakat, és patikaláncokat hoztak létre.

Az LMP "élhető Magyarországot" szeretne megteremteni

Az LMP-s Szilágyi László azt mondta, élhető Magyarországot szeretnének megteremteni, ennek keretében többet fordítanának az egészségügyben a megelőzésre, és 400 milliót különítetnének el a légszennyezés, illetve a zajszennyezés csökkentésére.

Hozzátette, hogy a megelőzésbe ha most befektetnek, akkor az már középtávon megtérül, mert nem kell annyi pénzt járó- és fekvőbeteg-ellátásra költeni.

MSZP: a mezőgazdaság is kevesebb pénzből gazdálkodhat

Gőgös Zoltán (MSZP) a részletes vitában úgy vélte, hogy az mezőgazdaság is kevesebb pénzből gazdálkodhat majd, a kutatásra és oktatásra kevesebb forrás jut majd. Felhívta a figyelmet, hogy a vízügyi intézményrendszer "szétszakítása" miatt megszűnhet az egész intézményrendszer, mert nem kapnak állami támogatást. Hozzátette: az állattenyésztők "sem kedvencei a kormánynak", mert csökken az állami támogatásuk.

Szerinte az élelmiszerágazat egésze nem fog tudni 20 százalékos béremelést adni, amennyi ahhoz kéne, hogy az adóváltozásokat kikompenzálja.

Jobbik: legyen országgyűlési hatáskör az országvédelmi alap felhasználása!

Nyikos László azt mondta, hogy a kormány erénynek állítja be azokat az intézkedéseket, amire rákényszerül. Horribilis tartalékokat irányoznak elő, aminek összege 300-400 milliárdra tehető.

Úgy vélte, ha lenne katasztrófa-törvénye Magyarországnak, akkor ilyen címen nem kellene előirányzatokat elkülöníteni, ilyen nincs, ezért jobb híján tudomásul veszik, hogy 150 milliárdos országvédelmi alap kerül be a költségvetésbe. Ugyanakkor azt javasolta, ennek felhasználása kerüljön országgyűlési hatáskörbe.

KDNP: igen a Magyar Turizmus Zrt. marketing tevékenységének támogatására

Aradszki András (KDNP) a Pest megyei bíróság épületének javítását célzó indítvány mellett érvelt. Mint mondta, húsz éve áldatlan állapotok között dolgoznak a bírók, nem lehet normális tárgyalásokat folytatni, az ügyfelek egymás sarkába érnek. Kiemelte azt a javaslatot is, amely 2 milliárd forinttal növelné a Magyar Turizmus Zrt. marketing-kommunikációs tevékenységét. Kitért Harrach Péter indítványára is, amely 20 millióval növelné az erdei kisvasutak támogatását.

MSZP: a hiány növelése nélkül csoportosítanának át 418 milliárdot

Boldvai László azt hangoztatta, hogy 418 milliárd forrásátcsoportosítást hajtanának végre a legkritikusabb területekre, de úgy, hogy az az államháztartás hiányát nem érintené. Fontosnak tartják a munkahelyteremtést, ezért javasolják a járulékok érdemi csökkentését. Meg kell akadályozni a szegények és a közepes jövedelműek helyzetének romlását, egyebek között ezért javasolják a családi pótlék 10 százalékos emelését, az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra mérséklését. Emellett 25,5 milliárdos többletet adnának a nyugdíjbiztosítási alap számára, az egészségügyi dolgozók életkörülményeinek szinten tartása érdekében 90 milliárdos többletforrást biztosítanának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 17-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom