Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Előbb mennének nyugdíjba

Magyarország - Aláírásgyűjtést szervezett a bölcsődékben dolgozók szakszervezete a nyugdíjkorhatár csökkentéséért. Egyik érvük a sok közül az, hogy az egyre nagyobb súllyal születő kisgyerekek pelenkázása naponta kétszáz kiló mozgatását jelenti, ami egy hatvan-hatvankét éves gondozó számára komoly megterhelés.

Németh Andrásné bölcsődei szakgondozó, papíron még három éve van a nyugdíjig. ˝Még csak˝ ötvenhat esztendős, de ha tehetné, már most átadná a helyét egy fiatal kollégának. Szereti a munkáját, imádja a gyerekeket, de nem tagadja, hogy egyre fárasztóbbak a mindennapok.

– Pszichés panaszok, gyakori gerinc- és ízületi bántalmak – Etzlné Lőrincz Ildikó, a győri Kodály Zoltán utcai Módszertani Bölcsőde vezetője azokat a betegségeket sorolja, amelyek évről évre erőteljesebb mértékben jelennek meg a gondozók egészségi állapotát firtató felmérésekben. Szerinte az lenne az ideális, ha a közvetlenül gyerekekkel foglalkozó munkatársak 55 esztendősen, de legalábbis anyagi veszteség nélkül akkor mehetnének nyugdíjba, amikor elérkezettnek érzik rá az időt.

A bölcsődevezető ezért csatlakozott aláírásával a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) országos akciójához, amely nagyobb szabadságot adna a bölcsődei gondozóknak a nyugdíjazás időpontjának kiválasztásában.

Németh Andrásné szereti a gyerekeket, de ha tehetné, most átadná a helyét egy fiatalabb kollégának. Képünkön a kicsikkel (balról jobbra): Förhécz Katával, Farkas Adéllal és Gyurits Rebekával. (H.B.E.)
Németh Andrásné szereti a gyerekeket, de ha tehetné, most átadná a helyét egy fiatalabb kollégának. Képünkön a kicsikkel (balról jobbra): Förhécz Katával, Farkas Adéllal és Gyurits Rebekával. (H.B.E.)

– A kisgyerekeknek sem jó, ha türelmetlen, fásult, derékfájós gondozók veszik őket körül – ezt már Laki Árpádné, a BDDSZ városi titkára mondja, aki a győri aláírásgyűjtést koordinálta. – Törekvéseinkkel nem vagyunk egyedül, úgy tudjuk, a pedagógusok is tettek már lépéseket a nőkre vonatkozó magas nyugdíjkorhatár leszorításáért.

A BDDSZ által közreadott ívek és a gyűjtéssel egy időben végzett egészségi állapotfelmérés kiértékelése, amely pontos adatokkal is megerősíti a lobbit, már megkezdődött.

Zsúfolt bölcsik. A nyugdíjkorhatár nőknél jelenleg 62 év, ezt tolnák ki a tervek szerint néhány éven belül 65-re. Az elmúlt esztendőkben 52 év volt a bölcsődékben dolgozó gondozók átlagéletkora. Ez most becslések szerint 45–47-re csökkent a nyugdíjazási hullámnak és a megújult képzési rendszernek köszönhetően. A bölcsődékben eközben továbbra is nagy a zsúfoltság országszerte, a megyeszékhely intézményeinek túlnyomó többségében például most, a nyár első hónapjában is 100 százalék feletti a kihasználtság.

Olvasóink írták

 • 6. bugriskin 2009. július 02. 18:39
  „Ez a banda csupán a pénzt akarja bezsebelni addig míg tudja nyúzni a dogozókat! Mihelyt eléri a jól megérdemelt nyugdíjas állapotot egyből feleslegessé válik! Ezért mindent megtesznek, hogy mielőbb a föld alá kerüljenek! Ezért tolják ki a nyugdíjkor határát 65 évre!”
 • 5. MTT 2009. július 02. 09:26
  „Az ápolónő az elfekvőn naponta hány kilót emelget? A burkoló naponta hány nm2 falat vés le? STB....ez nem hiszem hogy megoldás, - így nem.”
 • 4. nane 2009. július 02. 09:19
  „Megkérdezném : a katonáknak,rendőröknek miért?Aki pl szétroncsolt embereket próbál összerakni, egészségtelen környezetben/lásd. altatógázok,rtg sugár,stressz,fertőzések,/neki miért nem?”
 • 3. xo16zy 2009. július 02. 08:00
  „Na neeeee!
  Persze megértem, hogy nehéz, rendben. De:
  Minden fizikai munkás követelheti ilyen alapon az előrehozott nyugdíjat, aztán IMF-hitelből meg fizetné az ország. Ráadásul a bölcsödékben dolgozók - lássuk be őszintén - nem éppen a legnehezebb fizikai munkát végzik...
  (tv-szerelő, mennyi nehéz tévét emelget fáj a dereka, raktáros pakol egész nap és fáradt, pék emelgeti a nehéz zsákokat, ....és akkor még a bányász, kőfaragó, kovács szakmákat nem is említettem)
  EMBEREK! Ne nyavajogjatok egész nap, hanem dolgozzatok. Nem Kuvaitban vagy Dubaiban élünk, hogy a csapból is pénz folyik!”
 • 2. miracle 2009. július 01. 20:54
  „Akárhány év is a nyugdíjkorhatár, azzal nem értek egyet, hogy már megint megkülönböztessünk. Más munka sem könnyebb. Mindenki elsírhatná a panaszát, hogy 40 év után milyen rossz buszt vezetni, irodában ülni 8 órát, levelet hordani stb.”
 • 1. Mara55 2009. július 01. 16:31
  „A nyugdíjkorhatár emelése,sokunkat sokkosan érintett!40 ledolgozott év,fizikai munka ahol nekünk is tönkrement a kezünk,derekunk, a lábunk! A munka mellett gyerekeket neveltünk,és még ehhez kéne 10 évet dolgozni,hogy nyugdíjba mehessünk.A munkahelyemen tapasztalom,hogy aki már ennyi évet dolgozott nagyon fáradt és fásult,mert nem látjuk az alagut végét! Szerintem a ledolgozott 40év igenis legyen elég ahhoz,hogy teljesjogú nyugdíjasok lehessünk! Már most nagyon nehéz szalag mellett 3műszakban hajrázni! Ha van szervezet aki ezért tenne valamit,a támogatásomra számíthat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor is tetőzik a Duna

Győr-Moson-Sopron - A második dunai árhullám is elérte a megyét, de a vízügyi szakemberek kézben… Tovább olvasom