Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Boszorkánysírt találhattak Hajdúböszörményben egy szennyvízbekötésnél

Emberi csontokat fordított ki az ásógép kanala a földből - hasra fektetve, lábát összekötve földelték el a halottat, nehogy visszajárjon.
Igencsak meglepődhettek a munkások Hajdúböszörményben 2018 decemberében, amikor egy szennyvízbekötés korrekcióját végezték a Perczel Mór utcában. Emberi csontokat fordított ki ugyanis az ásógép kanala - és mivel azonnal értesítették a Hajdúsági Múzeumot, elkezdődhetett a leletmentő ásatás. A sír különlegessége, hogy hasra fektetve, lábát összekötözve földelték el az elhunytat. Ártó személynek, boszorkánynak tarthatták a falubeliek, és így akarták megakadályozni, hogy visszajárjon, zaklassa az élőket.
 
Boszorkánynak vélhették az elhunytat. Nem tudni, hány másik sír semmisült meg. Fotó forrása: Hajdúsági Múzeum
Boszorkánynak vélhették az elhunytat. Nem tudni, hány másik sír semmisült meg. Fotó forrása: Hajdúsági Múzeum

A Hajdúsági Múzeum honlapján olvastuk: az utcabeliek elmondása szerint évekkel ezelőtt a szennyvízcsatorna fektetése közben minduntalan emberi csontok kerültek elő, csak éppen ennek híre nem jutott el a régészekhez. Akkor esett meg, hogy egy rendellenes testhelyzetben elhelyezett holttest fölött is átvitték a vezetéket - a sírról a múzeum oldalán találnak fotókat. Később még egy optikai kábelt, sőt egy gázvezetéket is átvezettek a temetőn, de ekkor sem érkezett jelzés a csontokról. Pedig sok információt adhattak volna Böszörmény lakóiról a korábban előkerült - és így megsemmisült - sírok.
 

Böszörmény falut, amely egykor a mai Hajdúböszörmény területén állt, a történeti adatok alapján a nyíri izmaeliták – azaz böszörmények – központjának tartják. A böszörmények elsősorban pénzváltással, kereskedelemmel foglalkozó, muszlim vallású népcsoport voltak. 


- Szerencsére a mostani bejelentéssel kicsit közelebb jutottunk a válaszokhoz, de fennáll a lehetősége annak is, hogy éppen újabb kérdéseket tudunk megfogalmazni. Reméljük, hogy ebben a régészeti örökség megőrzése és megismerése iránt fogékony kivitelezők, építkezők is partnerek lesznek. Ebben az esetben bizonyára mentesülni fognak a boszorkány átkától… - így fogalmazott, a veszteséghez képest jó humorral dr. Bálint Marianna régész a múzeum oldalán megjelent írásban.
 

Téglát tettek a szájába, hogy ne tudjon harapni
Nem csak a hajdani böszörményiek módszerével védekeztek eleink a visszajáró halott, boszorkány zaklatása ellen. A kora újkorban éles tárgyakat, ollót, borotvát tettek a koporsóba, hogy ha nagyon mocorogna a halott, megvágja magát velük, némiképp más kultúrkörökben téglát helyeztek az elhunyt szájába, hogy ne tudjon visszajárva harapni - foglalta össze a Műemlékem.hu cikke.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst volt az utastérben, Budapesten szállt le az Aeroflot egyik járata

Füst volt az utastérben, Budapesten szállt le az Aeroflot egyik járata
Az Airbus A320-as Szarvas térségében fordult Budapest felé. A Belgrád-Moszkva járat nem sokkal 19… Tovább olvasom