Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Anyakönyvi hercehurca az otthon szülés után

Győr-Moson-Sopron - Nem szabályozott az otthon, orvos nélkül születettek anyakönyvezése, ezért jogszabályváltozást sürget az Országgyűlési Biztos Hivatala. Megyénkben sincs jogi útmutató, mégis gördülékeny az adminisztráció, bár kétségtelenül bonyolult.

˝Az otthon, orvosi közreműködés nélkül világra hozott újszülött nehezen anyakönyvezhető, mert nem tisztázott egyértelműen, hogy a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. A jogalkotó ugyanis ezt az esetet elmulasztotta szabályozni˝ – áll Szabó Máté ombudsman közleményében, aki az igazságügyi minisztertől kérte a jogszabályok módosítását. Olyan szülők panaszára kezdődött a vizsgálat, akiknek gyermekét az orvosi pecsét hiányára hivatkozva kilenc hétig nem anyakönyvezték.

Megyénkben gördülékeny, de bonyolult az adminisztráció. Auxner Bea gyakorló győri dúla a Kisalföldnek elmondta: kórházi szülésnél kitöltenek egy úgynevezett zöld vagy élve születési lapot, amelynek fontos része az orvos pecsétje, aláírása, amellyel így megtörténhet az anyakönyvezés.

Otthon szülés esetén nem várható el egy orvostól sem, hogy utólag igazolja a baba világra jöttét, mert ezzel az állását veszélyeztetné, egészségügyi szakszemélyzet ugyanis hivatalosan nem vehet részt otthon szülésnél, márpedig ezzel könnyen megvádolhatnák, ha egyszer ott az aláírása. Ennek ellenére szerencsére a családok mindig megtalálták azt az orvost, aki kisegítette őket a jogi útvesztőből. A hivataloknak ugyanis már az elegendő, hogy orvosi pecsétet lát egy igazoláson.

Az is megoldás, ha a gyermekorvos, aki a születés után 24–48 órán belül megnézi az újszülöttet, kitölti a kórházban is alkalmazott úgynevezett státuslapot, amely mellé az anya ír egy adatokkal kiegészített nyilatkozatot arról, hogy valóban ő adott életet a megnevezett kisbabának, és ezt két tanúval igazolja. Ez a két papír elegendő az anyakönyvezéshez.

A harmadik, legújabb módszer az, hogy a szülőket ellátják egy kitöltetlen zöld lappal és egy üres státuslappal, valamint egy formanyomtatvánnyal, amelyen az előbbieket kitöltő orvos felelősségét tisztázva nyilatkozik arról, hogy tájékoztatta a szülőket, hogy a babának a legjobb helye a kórházban lenne, s emellett a szülők is aláírásukkal igazolják, hogy erre nem tartottak igényt.


Hiányzik az útmutató

Az anyakönyvezés működik, egyre sürgetőbb azonban a jogszabályi útmutató. Győr-Moson-Sopronban az ÁNTSZ adatai szerint évente három-négy az intézményen kívüli szülések száma, a valóságban azonban ennek többszöröse. Már most, csak az elmúlt félévben hat baba látta meg a napvilágot a megyében orvosi segítség nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsain spórol az állam

Győr-Moson-Sopron - Több száz milliót takaríthat meg az állam azzal, hogy vállalatainak… Tovább olvasom