Álláspont

2023.10.18. 12:56

Prevenció

Mészely Réka

A stresszes életmód miatt magasabb a vérnyomás, a vércukorszint sem túl megnyugtató, az EKG-vizsgálatok is aggodalomra adnak okot. Negyvenen túl már szinte rendszeressé válnak életünkben ezek a vizsgálatok, melyek sajnos egyre romló tendenciát mutatnak. 

Hányszor és hányszor fogadtuk meg már magunknak, hogy kevesebbet nassolunk, este hat után egy falatot sem veszünk a szánkba, letesszük az autót, és helyette inkább biciklivel vagy gyalog megyünk el adott helyre, netalán nemcsak januárra váltunk kondibérletet, hanem tovább is kitart a lelkesedésünk, a reggeli vagy esti futást, úszást rendszeressé tesszük. De vajon mennyire vagyunk valóban kitartóak, tudatosak? 

Közben halljuk az igen elszomorító statisztikákat is: Európában élen járunk a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekben. Minden második magyar halálát éppen az előbbi betegségcsoport okozza, és a rákos megbetegedések gyakorisága és mortalitása is meghaladja az uniós átlagot. 

Az egészséges életmód – a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás, a káros szokások elhagyása – mellett fontosak a különböző szűrővizsgálatok is. Érdemes körülnéznünk lakóhelyünkön vagy a nagyobb városokban, hogy hol nyílik lehetőség ingyenes vizsgálatokra, akár a kórházak falain túl. A Moson Megyei Nők Egyesülete régóta szervez egészségnapokat a Lajta-parti városban. Aki él a lehetőséggel és ellátogat egy ilyen programra tanácsot kérve és jó néhány vizsgálatot igénybe véve, már tesz egy lépést a hosszabb életért. Mert a szakemberek szerint az időben felismert betegség életet menthet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában