Adó- és pénzügyeink

2013.06.13. 10:07

Pénztárgép s(z)aga - Rákötés meghosszabbítva

Június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését.

A kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte az MTI-vel - miután egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek vezetőivel -, hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

A kormányszóvivő szerdán azt mondta, e két hónapnak elegendőnek kell lennie a biztonságos átállásra.

Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó időpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn - hangsúlyozta Giró-Szász András.

Kérdésre válaszolva szólt továbbá arról, hogy az online összekötésnek már a híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált, ami plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőkitolást - mondta a szóvivő, megjegyezve, ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

Ugyancsak kérdésre Giró-Szász András közölte: a reklámadó nem volt téma a keddi kormányülésen, még folyik Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a reklámszövetség tagjai közötti egyeztetés.

Pro és kontra a politikai térfélről

Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: azért csúszhat két hónapot a pénztárgépek online összekötése, mert a Fidesznek nem sikerült megegyeznie a "maffiacsaládokkal" arról, hogy "melyikük nyúlja le" az üzletet.

Török Zsolt arra reagált, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette: június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell online bekötni a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A szocialista politikus ezt úgy kommentálta: a Fidesz-kormány a föld- és a trafik- után a "pénztárgépmutyival" is saját klientúráját akarja díjazni, azonban vita támadhatott arról, hogy a kabinet melyik "maffiacsalád" igényét elégítse ki, ezért halasztották el a bekötési határidőt két hónappal.

Azt is mondta, hogy a helyzetbe hozott cégek egyikét az amerikai Nebraskában jegyezték be, tulajdonosa azonban egy 19 éves debreceni lány.

A Fidesz közleménye szerint a pénztárgépek bekötése az adóhivatalhoz annak a "mutyiországnak vet véget, amely fölött a Gyurcsány-Bajnai-kormány nemcsak szemet hunyt, hanem maga volt a korrupció". A párt az MSZP szóvivőjének szavaira reagált szerdán.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője korábban azt mondta, azért csúszhat két hónapot a pénztárgépek online összekötése, mert a Fidesznek nem sikerült megegyeznie a "maffiacsaládokkal" arról, "melyikük nyúlja le" az üzletet.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a maffiacsaládokkal a szocialistáknál szokás megegyezni, "a baloldal az, amelynek pénztárgépe egyenesen az alvilághoz volt kötve, és a titkosszolgálati jegyzőkönyvekből azt is tudjuk, hogy az alvilág rendszeresen hordta a hálapénzt a szocialista politikusokhoz".

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy "a baloldalon tomboló korrupciót" saját maguk is elismerik: Bajnai Gordon szerint is meglehetősen "korrupt hely volt Magyarország a 2010 előtti időszakban", Gyurcsány Ferenc pedig bevallotta, azért hagyta ott az MSZP-t, "mert ott loptak".
A kommüniké úgy folytatódik: Mesterházy Attila elismerte, hogy neki is hatalmas gondot jelentenek szocialista párttársainak korrupciós ügyei.

A nagyobbik kormánypárt közölte azt is, hogy a Fidesz támogatja a bekötések határidejének kitolását szeptember 1-jéig, mert így a kisvállalkozások biztonságosan és szankció nélkül képesek végrehajtani a pénztárgépek online rendszerbe való bekapcsolását.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!