Adó- és pénzügyeink

2013.03.06. 15:13

Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vizsgálati slágerterület lesz az áfa, és a tulajdonosi-cégvezetői életút.

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban, hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. A MAZARS szerint idén először jelennek meg az adóhatóság revíziós palettáján a környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok, valamint ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, illetve az internetes kereskedők. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vizsgálati slágerterület lesz az áfa, és a tulajdonosi-cégvezetői életút.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által a közelmúltban közreadott ellenőrzési irányelveinek áttekintéséből kiderül, hogy várhatóan több, eddig kevéssé ellenőrzött területen is vizsgálódik majd idén az adóhatóság, mutat rá a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.  Ilyenek lesznek például a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések, amelyek hatásköre 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól a NAV-hoz.
„A vámhatóság gyakorlatában nem voltak jellemzőek a termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések, de ez várhatóan ettől az évtől gyökeresen megváltozik. A termékdíj kérdése azért különösen érdekes, mert sok hazai vállalkozásnál mumusként tekintenek rá, elsősorban a hozzá kapcsolódó sok adminisztratív feladat, és az abból adódó hibalehetőségek miatt” – mutatott rá Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Nyári Zsolt elmondta ezek a célzott vizsgálatok elsősorban a közösségen belülről csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, akik az ellenőrzések alacsony szintje miatt idáig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az áfával kapcsolatos visszaélések magas aránya miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések ez évi bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatal preventív erőfeszítéseit. 

„A NAV az áfacsalások visszaszorítását megcélzó programjának részeként az idén bevezetett összesítő jelentések működését teszteli. Ez után várható, hogy a következő 2-3 évben az összesítési kötelezettséget minden számlára kiterjesztik majd” – állítja a MAZARS szakértője.

Nyári Zsolt rámutatott: a statisztikából kiderül, hogy a NAV az idén a tavalyi erőforrások mintegy négyszeresét fordítja majd az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A NAV vizsgálni fogja az ugyancsak ettől az évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa levonásával kapcsolatos szabályainak betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.  

Az új vállalkozásokkal kapcsolatosan idén is folytatódik a KOCKERD kérdőívvel fémjelzett, preventív és kockázatkizáró vizsgálatok lefolytatása, amelyek célja a tulajdonosi, cégvezetői életút és korábbi kapcsolatok részletes feltérképezése.

Továbbra is kiemelt vizsgálati téma a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése – az elmúlt években jelentősen nőtt a NAV kompetenciája ezen a területen, mutatott rá a szakember.  NAV irányelvekből pedig kiderül, hogy folytatódnak a 2012-ben elkezdődött munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

Nyári Zsolt szerint érdekesség az idei irányelvekben, hogy 2013-ban megkülönböztetett adóhatósági figyelemben részesülnek majd a látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások.

„Az elmúlt években rengeteg pénz került a költségvetés helyett sportcsapatokhoz, sportegyesületekhez, és kulturális intézményekhez. Mivel ezek a tételek adóalap-csökkentők, illetve adókedvezményre jogosítanak, az adóhivatal most azt vizsgálja majd, hogy van-e esetleg jogszerűtlen eleme ezeknek a támogatási megállapodásoknak” – foglalta össze a MAZARS szakértője.

A fejlesztési adókedvezményeket igénybe vevő vállalatok is fokozott ellenőrzése számíthatnak. Az ő esetükben az adókedvezmény jogszerű igénybevételét és felhasználását vizsgálja az adóhatóság a jövőben.  

Ugyancsak idei újdonság az internetes értékesítések monitoringja, ezek esetében arra a kérdésre keresi majd a NAV a választ, hogy ténylegesen megtörténik-e az így befolyó jövedelmek adózása, magyarázta Nyári Zsolt. Az idén bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi a NAV.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!