Bayer Zsolt gyűlöletbeszéde

"Mivel normális országban élek, Bayer Zsolt mostantól nem újságíró, nem jelenik meg több írása egyetlen lapban sem."

Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent írása gyűlöletbeszéd. Még akkor is, ha (a wikipédia címszava szerint) "az ilyen jogérvényesítést nagyban akadályozza, hogy a bírósági gyakorlat alapján csak akkor állapítható meg a jogsérelem, ha a gyűlöletbeszéd tárgya egyértelműen beazonosítható személy, így egy csoport ellen irányuló gyűlöletbeszéd ellen ez alapján nem lehet fellépni."

1. Bayer jegyzetében nevesítette az elkövetőt - tehát már itt megállhatna a gyűlöletbeszéd ténye.
2. A hatóságoknak fel kell lépniük, akkor is, ha nem lenne ott az elkövető neve. Hivatalból fel kellett volna már lépniük, még akkor is, ha ismert a bírósági eljárás menete.

Az emberi erőforrások minisztere szerint nagy a politikai elit felelőssége a gyűlöletbeszéd visszaszorításában, ezért a gyűlölet-bűncselekmények minden formáját vissza kell utasítania. Balog Zoltán az Európa Tanács (ET) által a gyűlöletbeszédről szervezett kétnapos budapesti nemzetközi konferencia megnyitóján azt mondta, nem elég csak fellépni a jelenség ellen, a mögötte álló okokat is elemezni kell. Könnyebb gyűlölni valamit, amit nem ismerünk, mint amit igen, ezért egymás megismerése is nagyon fontos - mutatott rá.

A kisalfold.hu moderálási alapelvei között a következő szerepel: "A hozzászólás nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére" - Ha tehát egy kommentelő hasonlót írna, mint Bayer, garantálva van, hogy a bíróság elmeszeli.

De gyűlöletbeszéd Bayer írása azért is, mert maga a szerző keddi írásában szinte elismeri, hogy a nevéhez kötődik a botrány okozása ("Most, hogy itt van az aktuális botrány ..."). S még büszke is Bayer, hogy a nevéhez fűzödik az aktuális botrány, egy ilyen botrány. A szombati után a keddi magyarázkodás semmit nem ér: mert a szándékos botrányokozás volt a cél, s nem pedig a Bayer által is a többször emlegetett "cigánykérdés" megoldása.

Embereket, embertársaidat tartod állatnak? Hát mi vagy te? - háborodhatnánk fel, de Bayer Zsolt legfrissebb cigányozása nem más, mint újabb gesztus, kedvesség, szélsőjobbra kacsintás, szívesség a Jobbiknak. S szívességet tesz, azoknak, akik azon vacilálnak, hogy elég-e jobbra, vagy a szélsőjobbra kell-e kacsintani, mert a cigánykérdést rendszeresen bedobják, amikor szavazókat kell gyűjteni a jobbikos-tábortól.

Mivel normális országban élek, Bayer Zsolt mostantól nem újságíró, nem jelenik meg több írása egyetlen lapban sem, és nem monologizálhat a tévé képernyőjén. Max. blogol valahol, talán a kurucinfo befogadja, talán a Facebook eltűri, talán a világhálón el lehet bújni, de ha örökre eltűnne, hirtelen, azzal tenné a legnagyobb szolgálatot.

Bayer már nem is látszik...

Mert, hogy is írta kedden Bayer: "Még egyszer és utoljára mondom: nem akar itt senki likvidálni sem cigányt, sem zsidót, sem feketét, sem arabot, sem senkit. S ha valaki likvidálni akarna, jómagam és a pártom állna elsőként ennek útjába, tetszik ez nektek vagy sem, nem érdekel."

Tényleg? A kormánypárt is így gondolja? Valóban az útjába állna, valóban utadba állna? Remélem és várom, nagyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!