Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Véres vasárnap - egy helyben topognak

Katasztrofális – ezzel a szóval illette Ken Clarce miniszter a Véres Vasárnap eseményeire irányuló nyomozást, amely több mint tizenkét éve tart, és több millió angol fontot fordítottak az igazság feltárására.
A 38 évvel ezelőtti, lövöldözésbe és több békés demonstráló meggyilkolásába torkolló véres események kivizsgálását nevetségesnek nevezte Clarce, azonban nem ő az egyetlen, aki kritizálja és erősen támadja a Tony Blair akkori brit miniszterelnök által 12 évvel ezelőtt felállított vizsgálóbizottság munkáját. Blair annak idején tárgyalásokat folytatott a Sinn Fein vezetőivel, és együttesen állapodtak meg az 1998-as nagypénteki béke aláírásakor, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre, hogy kiderítsék, 1972-ben hogyan lőhettek agyon brit ejtőernyősök 13, a polgári jogokért békésen tüntető civilt Derryben.

Brit katonák jogellenesen lőttek le 14 tüntetők, akik közül 13 a helyszínen, egy a kórházban meghalt.
Brit katonák jogellenesen lőttek le 14 tüntetőt, akik közül 13 a helyszínen meghalt.

Abban mindenki egyet ért, a vizsgáló bizottság feladata egyáltalán nem irigylésre méltó, és rendkívül nehéz ennyi idő után rekonstruálni az eseményeket, és megtalálni a felelősöket illetve az elkövetőket. Az azonban bizonyos, hogy a nevetségesen hosszúra nyúlt – több mint egy évtizedes – vizsgálódás rengeteg pénzt emésztett fel – az adófizetőkéből. Az Észak-Írországban történtek feltárása idén februárig összesen 191 millió angol fontba került, de a jogi szakértők által kiállított számlák még folyamatosan érkeznek be.

Clarke a Sky Newsnak azt nyilatkozta, tisztában van vele, hogy nagyon jól fizetett ügyvédek dolgoznak az ügyön. De nincs kétsége afelől, hogy milyen összegek költ az állam a nyilvános vizsgálatokra, az egyes részlegek munkáinak ellátására, ami szerinte nagy mértékben meghaladja – a semmit.


Az egyik kiszivárogtatott jelentésben az áll, hogy brit katonák jogellenesen lőttek le 14 tüntetőt, akik közül 13 a helyszínen, egy a kórházban meghalt, amikor az egyébként nem engedélyezett békésnek induló felvonulás erőszakba fulladt Derryben. Ez egyébként már korábban is felmerült, de a britek akkor azt állították, hogy ez spekuláció, továbbá az egykori brit tisztek és az ejtőernyős ezred katonái ellen indított lejárató kampány. Egy korábbi vizsgálat csupán annyi következtetést vont le, hogy ami megtörtént, annak nem kellett volna feltétlenül megtörténnie, az eseményekhez a körülmények vezettek.

Olvasóink írták

  • 2. meir 2010. június 19. 16:31
    „Sunday!! Bloody Sunday!!
    making off,; with the Inglorieus Basterd´s of the British Army!!
    Liberty for IRELAND!!!”
  • 1. accelerator 2010. június 15. 21:42
    „menstruávió, vagy demonstráció... tök mindegy! Csak vér folyjon!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt éve határok nélkül

Schengen egy kis bortermelő városka a luxemburgi Remich kantonban, az ország legdélkeletibb pontján, közel a hármas határhoz. Schengen-történelem. Tovább olvasom