Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Majdnem fél méternyit zsugorodott a Mont Blanc

Összesen negyvenöt centimétert veszített magasságából az utóbbi két évben Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc - jelentették be a szakértők egy hivatalos felmérést követően.
A Franciaország, Olaszország és Svájc határánál elterülő alpesi óriás a 45 centiméteres "töpörödés" után jelenleg 4810,45 méter magas. Bár a hófödte hegycsúcs a nepáliak Everestjének csupán a feléig ér föl, még így is az Alpok legnagyobb büszkeségének számít.

Egyidejűleg a csúcsot borító hó és jégtakaró kiterjedtsége is mintegy tizedével csökkent - közölte Bernard Dupont topográfus, hozzátéve, hogy ez nem függ össze közvetlenül a klímaváltozással. A szakértő véleménye szerint kizárólag az utóbbi harminc évben - vagy még ennél is hosszabb távon - történt változások alapján lehetne pontos következtetéseket levonni az éghajlatváltozás hatásairól.

Majdnem fél méternyit zsugorodott a Mont Blanc.
Majdnem fél méternyit zsugorodott a Mont Blanc.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a Mont Blanc legmagasabb pontja 26 méterrel mozdult el Olaszország irányába, de még így is Franciaország területén maradt. A térképeken, útikalauzokon és az iskolai tankönyvekben természetesen módosítani fogják a fehér hegyre vonatkozó adatokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brezsnyev csókja ismét forró

Bármennyire is groteszk: a hírhedt berlini fal leomlásának 20. évfordulójára felújították a fal egyetlen megmaradt, egybefüggő szakaszát. Tovább olvasom