Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

3D varázs otthon

Világszerte több ezer filmszínház áll át háromdimenziós digitális technikára, amelyet már akár otthon is élvezhetünk.
Bár a technika több évtizedes múltra tekint vissza, mégis az elmúlt néhány évben kapott rá a háromdimenziós filmek készítésére Hollywood. Az ok egyszerű: a mozik látogatottsága – főként a kalózmásolatoknak köszönhetően – hosszú évek óta folyamatosan csökken, így új attrakcióra volt szükség, amely a jegypénztárakhoz csábítja a filmek szerelmeseit. Másrészt pedig a számítástechnika most ért el arra a fejlettségi szintre, hogy igazán élethű komputeranimációkat és trükköket tudnak készíteni a szakemberek. A filmszínházba járók számának csökkenése egyébként nem napjaink „betegsége". A jelenség az 1950-es években, a televízió térhódításával kezdődött. Akkor az amerikai filmgyárak a panorámafilmek készítésével próbálták a nézőtérre ültetni az embereket. A különleges felvételi és vetítési eljárás három kamerával, illetve három vetítőgéppel dolgozik, és külön filmszalagra felvett, térhatású hangot produkál. Az 50-es 60-as években számos Cinerama produkció került a külön erre a célra épített mozikba. Hiába, az új technológia nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Világszerte több ezer filmszínház áll át háromdimenziós digitális technikára.
Világszerte több ezer filmszínház áll át háromdimenziós digitális technikára.

A 3D-s digitális technika azonban biztosan nem jut a Cinerama sorsára, hiszen ezek a produkciók olyan képi élményt nyújtanak, amelyet már nehéz lenne fokozni: a szereplők kijönnek a vászonból, a néző úgy érzi, ő is szereplője a filmnek. A háromdimenziós alkotásoknak azonban van egy nagy problémája, kevés helyen lehet élvezni. Magyarországon egyelőre csak a legnagyobb városokban találhatunk 3D-s mozit, így a kisebb településen élők közül sokan el sem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el ilyen filmre. (Emellett a jegyek is drágábbak, mint egy hagyományos filmnél.) Nekik, illetve a 3D szerelmeseinek jó hír, hogy a technika már kiköltözött a mozik falai közül.

Magyarországon egyelőre csak a legnagyobb városokban találhatunk 3D-s mozit.
Magyarországon egyelőre csak a legnagyobb városokban találhatunk 3D-s mozit.

A bevásárlóközpontok DVD-polcain keresgélve több 3D verzióban kiadott filmmel is találkozhatunk. Ezek nem kerülnek többe, mint egy átlagos DVD-film, sőt még ajándék 3D-szemüveget is rejt a doboz. Ilyen szemüvegeket egyébként boltban is lehet vásárolni. Papírból készült 3D-szemüveget 300 forintért, míg műanyagkereteset 1900 forintért láttunk. De magunk is könnyedén tudunk készíteni egyet; nem kell hozzá más csupán olló, ragasztó, kartonpapír, valamint piros és kék színű műanyag lap. Ügyeljünk, hogy a piros lapocska a szemüveg bal, a kék pedig a jobb oldalára kerüljön. Ha ez kész, nincs más dolgunk, mint hogy behelyezzünk egy 3D-s filmet a DVD-lejátszónkba, felrakjuk a szemüveget, és kényelmesen elhelyezkedjünk a fotelunkban.

Papírból készült 3D-szemüveget 300 forintért, míg műanyagkereteset 1900 forintért láttunk.
Papírból készült 3D-szemüveget 300 forintért,
míg műanyagkereteset 1900 forintért láttunk.

Az otthoni háromdimenziós filmnézés azonban nem vetekszik a mozival: a vászon jóval nagyobb, mint a televíziókészülék, a hanghatások pedig sokkal erőteljesebbek. Ennek ellenére különleges élményben lehet részünk így is.

Díjat alapított a 3D-s filmeknek a velencei filmfesztivál

A nagy múltú velencei filmfesztivál halad a korral: a szeptemberben kezdődő 66. mustrán a háromdimenziós filmek kategóriájában is győztest hirdet majd a zsűri. Az év legjobb 3D-s filmjének újonnan alapított díjáért kilenc film versenyez, köztük a Jégkorszak 3. – A dinók hajnala, a Szörnyek az űrlények ellen és a Fel! című népszerű amerikai animáció – jelentették be a fesztivál szervezői. A 3D-s filmek térhódítására jellemző, hogy a májusi Cannes-i Filmfesztivált éppenséggel a Pixar Stúdió Fel! című munkája nyitotta meg. A francia fesztivál történetében először vetítettek nyitófilmként 3D-s animációt. A szeptember 2–12-éig tartó Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 23 produkció szerepel a hivatalos versenyprogramban.

Olvasóink írták

  • 2. 3dszemuvegek 2010. február 13. 10:08
    „Ha valakit érdekel még nekem vannak 3d-s szemüvegeim: Vörös-cián és magenta-zöld is. Ha érdekel írj a 3dszemuvegek@gmail.com-ra. Soproni vagyok.”
  • 1. kaszabolos 2009. szeptember 23. 16:12
    „valaki megtudná mondani hogy hol lehet Sopronban kapni 3d Anaglif szemüveget?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heinz Linge: Hitler inasa voltam

"1945. április 30-át írtunk, délután 3 óra 45 perc volt. Tíz év telt el azóta, hogy Hitler szolgálatába álltam..." Tovább olvasom