Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Lakat alatt a lakattörő ékszertolvajok

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélte a megyei bíróság azt a három budapesti férfit, akik tavaly márciusban betörtek Sopron egyik ékszerüzletébe.
Profi tolvajok, akiket két bátor szemtanú buktatott le, a soproni belváros egyik legelegánsabb, legjobban őrzött ékszerboltját szemelték ki és milliós értékkel távoztak.

Tavaly március 10-én az egyik budapesti fiatalember előrement egy kisteherautóval és odaállt az üzlet elé, a Mátyás király utca keskeny járdájára. Az ő feladata az volt, hogy figyeljen és járművével eltakarja a bejáratot. Hamarosan ott termett a négyfős csapat „műszaki" embere, levágta a lakatot, eltörte a hengerzárat. Ám ehhez előbb hatástalanítania kellett a riasztót, amelynek négyjegyű kódját vélhetően úgy szerezte meg a banda, hogy videokamerájukkal korábban felvették a kód beütését, majd a képet kinagyították.

A betörést végző férfi ezután eltűnt és elindult Budapest felé. Két társa beosont a boltba, ahol hat percet töltöttek, s ezalatt értékes medálokat, karláncokat, fülbevalókat és más arany-, ezüsttárgyakat zsákmányoltak. Miután elhagyták a helyszínt, a kisteher- autós férfi még ott maradt egy ideig, mert a közös távozás gyanút ébresztett volna az esetleges szemtanúkban. Így sem tudták azonban kivédeni a szemben lévő ház egyik emeleti ablakából figyelő házaspár beavatkozását. A tanúk fentről annyit láttak, hogy valakik este nyolckor, sötétben belépnek az üzletbe, a lámpát viszont nem gyújtják fel. A férfi lesietett, közel merészkedett a kirakathoz és megpillantotta a pult mögött matató tolvaj feje búbját.

Azonnal jelezte az ablakból figyelő asszonynak, hogy telefonáljon. Nem sokkal később meg is jelent két rendőrjárőr, de a két elkövető, Sz. T. és M. M. addigra kereket oldott, s csak az őrszem, Sz.N. maradt a helyszínen. Nyugodtan cigarettázott és még oda is szólt a rendőröknek: „Rossz helyen állok?" A járőrök ebben megerősítették, s a férfi eltűnt a helyszínről. Előtte azért megkérdezték tőle, nem tapasztalt-e valami különöset az üzlet körül.

Közben azonban beindult a nyomozói hálózat, mivel kiderült: a rendőrök korábban titkos jelentést kaptak fővárosi kollégáiktól arról, hogy egy veszélyes, budapesti bűnbanda Sopron felé tart. Végül még aznap este elkaptak az elkövetők közül hármat: a betörést végző N. F.-et Sopronban, Sz. N.-et Kapuváron, Sz. T.-t pedig Csornánál. Vele volt M. M. is, de ő az igazoltatást meg sem várva elrohant és eltűnt a sötétben. Hónapokkal később, nyáron akadtak a nyomára.

A bíróság nem a beszerzési, hanem az eladási árat veszi alapul, ezért az okozott kár több mint ötmillió forint, amelyből N. F. 1,3 milliót megtérített. P. bevallotta tettét, ezért három év nyolc hónapot kapott, de vaskos priusza miatt fegyházban kell azt letöltenie. Társait négy és fél év börtönbüntetésre ítélte dr. Jungi Eszter tanácsa. Valamennyiüket több évre eltiltották a közügyektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyének 668 milliója maradt

A megyei közgyűlés mai ülésén tárgyalja a 2005-ről maradt pénz felosztását,. Tovább olvasom