Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Választás 2010 - Hétfőn teszik le az esküt az OVB pártdelegáltjai

Hétfőn teszi le az esküt az Országos Választási Bizottság (OVB) három új tagja: a pártdelegáltak az országos listát állító LMP-t, Jobbikot és a Civil Mozgalmat képviselik majd az immáron tizenegy bővülő testületben.

Új tagokkal bővül az OVB, miután a testület csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Lehet Más a Politika, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt és a Civil Mozgalom országos listáját.

A jogszabály szerint a parlamenti választáson országos listát állító pártok a listájuk nyilvántartásba vétele után jogosultak egy-egy tagot delegálni a testületbe.

Az LMP Szabó Miklóst, a Jobbik Hunyadi Gábort, a párt jogsegélyszolgálatának vezetőjét, a Civil Mozgalom pedig Frenkel Attila műfordítót küldi az OVB-be, a delegáltak hétfő délelőtt teszik le az esküt az Országházban.

A Magyar Demokrata Fórum országos listáját pénteken vette nyilvántartásba az OVB, de a párt egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy delegáltja mikor teheti le az esküt.

A testületben már pártdelegáltként ül az országos listaállítás jogán az MSZP delegáltja, Litresits András és a Fidesz-KDNP-é, Sasvári Róbert. Az OVB öt további tagját - Szigeti Péter elnököt, Halmai Gábor elnökhelyettest, valamint Fazekas Mariannát, Bordás Vilmost és Szoboszlai Györgyöt - az Országgyűlés választotta meg még februárban.

A párt által megbízott választási bizottsági tag jogai és kötelezettségei megegyeznek a választott tagokéval. Így a megbízott tag nem csak figyelemmel kíséri a választási bizottság munkáját, hanem tevékenyen részt is vehet abban.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Általános feladata, hogy állásfoglalást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét.

Dönt továbbá a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról, a területi választási bizottság határozata elleni fellebbezésről. Ha törvénysértés jut a tudomására, akkor kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.

A választás állami költségvetéséből nem jár tiszteletdíj a megbízott tagoknak, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa megbízottat.

A voksolás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudnak állítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - A nagy pártok kiemelten kezelnék a turizmust

Kiemelt szerepet szánnak a turizmusnak az országos listát állító nagy pártok, a Fidesz-KDNP, az MSZP… Tovább olvasom