Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött az országos kampánycsend

Portálunkon a kampánycsend miatt nem lehet a cikkeket kommentelni.


Szombaton 0 órakor megkezdődött a kampánycsend, a 43 órás korlátozás az összes médiumra is érvényes.

A tilalom abban a hét megyében, illetve 119 egyéni választókerületben is érvényes, ahol nem lesz második forduló, mert már két hete eldőlt a mandátum sorsa.

Szavazni vasárnap reggel 6 órától este hét óráig lehet abban az 57 választókerületben, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike nem kapott abszolút többséget. Az urnákhoz több mint 2,5 millió választópolgárt várnak. A választási eljárási törvény értelmében a kampánycsend idején a választói akaratot befolyásoló tevékenységet folytatni tilos.

A kampánycsend megsértésének minősül például a választók szervezett szállítása a szavazásra, vagy számukra étel-ital adása. A szavazás előtti utolsó időszakban tilos pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk terjesztése elektronikus vagy más módon.

A kampánycsend megsértésének számít az is, ha a tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt akkor is, ha a törvénysértőt nem találják meg. A választási bizottságok akkor is megállapíthatják a kampánycsendsértést, ha az "elkövető" ismeretlen marad.

A kampánycsend intézményét már többször megtámadták az Alkotmánybíróságnál. A testület 2002-ben hozott határozatában úgy fogalmazott: a kampánycsend a választói akarat kinyilvánításának zavartalanságát biztosítja.

A határozat szerint a kampánycsendre vonatkozó 43 órás korlátozás csak a választási kampány időtartamának elenyésző töredékére vonatkozik, ami a célhoz képest arányosnak tekinthető.

Olvasóink írták

 • 1. GYMS 2010. április 25. 22:32
  „"Megvan a győzelem.
  Meglesz a kétharmad.
  Ennyi."

  Ezt írtam két hete...a sok gúnyos reagáló meg most szépen pofára esett! :)
  Ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz kiló kormányzati dokumentumot találtak egy szeméttelepen

A Hír TV értesülései szerint több száz kiló kormányzati dokumentumot talált a Fidesz lakossági… Tovább olvasom