Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kósa Lajos: mondjanak le az OVI és az OVB vezetői

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit Kósa Lajos.

22 óra 13 perc - Kampánycsend-hosszabbítás - megy a szokásos egymásra mutogatás

Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökhelyettese szerint a törvényhozó hibája miatt kellett a kampánycsendet meghosszabbítani vasárnap este; politológusok szerint a választás lebonyolítóinak számolniuk kellett volna a rendkívüli helyzettel; a Fidesz alelnöke szerint az OVB és az OVI tagjainak le kell mondaniuk.

A választás első fordulója előtt több mint 66 ezer ember kérte, hogy igazolással a lakóhelyétől távol szavazhasson. Vasárnap este országszerte több szavazókörben még sokan várakoztak, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak. A várakozás összefügg azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese a testület vasárnap esti ülésén kijelentette: jó döntés volt a kampánycsend meghosszabbítása, de az OVB "kicsit későn döntött" az ügyben. Hozzátette: ami történt, a törvényhozó hibája, és nem az OVB-é vagy az Országos Választási Irodáé (OVI).

Közölte: az OVB helyes döntést hozott, amikor délután úgy határozott, hogy biztosítani kell a szavazást 19 órakor sorban állóknak is, és akkor hoztak volna rossz döntést, ha azt mondták volna, hogy 19 órakor, a törvényt szó szerint értelmezve, be kell zárni a szavazóköröket akkor is, "ha az utcán százak maradtak volna".

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kormány az Alkotmánybíróság kérésére készítette el a választási törvény módosítását 2006-ban, annak érdekében hogy egyértelműbbé váljanak az igazolással, nem a lakóhelyükön szavazókra vonatkozó szabályok. A kormány 2007-ben nyújtotta be a törvénymódosítást, a parlament pedig egyhangú döntéssel fogadta el azt. Ennek értelmében minden választókerületben egy szavazókört jelöltek ki az igazolással szavazók részére. Korábban az igazolással rendelkezők a kiválasztott választókerületen belül bárhol szavazhattak.

Szigeti Péter, az OVB elnöke szerint az igazolással szavazás körül kialakult helyzet újabb anomália, amit a jogalkotónak nem sikerült rendeznie. Közölte: 18 óra 50 perckor döntöttek a kérdésben.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke lemondásra szólította fel az OVI és az OVB vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után. A politikus azon véleményének adott hangot, hogy az OVB túllépte a hatáskörét és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, és azzal, hogy este 19 órakor nem záratták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak. Hozzátette: a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli.

Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére. Budai Bernadett szóvivő emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

Az MDF reméli, hogy az OVB választ tud adni arra, országszerte több szavazókörben miért nem tudták leadni voksukat az állampolgárok 19 óráig - mondta Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke. Hozzátette: az MDF nem kezdeményez vizsgálatot az ügyben, de reméli, hogy az OVB választ tud adni arra, ami történt.

Lövétei István alkotmányjogász szerint hibázott az OVB, amikor több órával meghosszabbította a hét órakor lejáró kampánycsendet, mert a testület ezzel egy kis problémából nagyot csinált. Szerinte elképzelhetetlen, hogy akár közvélemény-kutatási adatok, akár pártvezetői nyilatkozatok, akár előzetes eredmények miatt a szavazókörök előtt sorban állók eredeti szándékukat megváltoztatva másik pártra szavaztak volna, mint tervezték.

Török Gábor politológus szerint, ami a kampánycsend meghosszabbítása ügyében történik, a politikai rendszer lejáratására alkalmas. Szerinte politikai és szakmai következménye kell legyen annak, hogy az OVB csak 19:15-kor jelentette be, meghosszabbítják a kampánycsendet, akkor, amikor már minden médium közölte az előzetes közvélemény-kutatási eredményeket. Az OVB-nek már reggel hétkor tudnia kellett, hogy egyes választókörzetekben másfél óráig állnak sorba a voksuk leadására váró választópolgárok, tehát tizenkét órája volt arra, hogy mérlegelje ezt a helyzetet.

22 óra 06 perc - LMP: a választási szervek képtelenek kínos malőr nélkül lebonyolítani egy választást

A választás lebonyolítása körül kialakult helyzetet az LMP kampányfőnöke késő esti sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy a vasárnapi napnak van egy rossz és egy jó híre; Karácsony Gergely szerint a rossz az, hogy a választási szervek a jelek szerint képtelenek kínos malőr nélkül lebonyolítani egy választást.

A jó hírnek azt nevezte, hogy vannak olyan állampolgárok, akik képesek órákon keresztül sorban állni, hogy leadhassák a szavazatukat. Őket a "magyar demokrácia hőseinek" nevezte és arra bíztatta, hogy tartsanak ki és adják le a szavazatukat.

Hozzátette: el kell gondolkodni azon, hogy van-e értelme a kampánycsend intézményének.

21 óra 40 perc - OVI: 2007-ben változott az igazolással szavazás szabályozása

2007-ben változott meg az igazolással szavazás szabályozása - közölte Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az Országos Választási Bizottság vasárnap esi ülésén.

Virág Rudolf arról tájékoztatta a testületet, hogy március 22-én "álltak össze" a szavazatszámláló bizottságok, március 23-ára mintegy 21 ezer igazolással szándékozót "látott" a rendszer, ez a szavazás napjáig 60 ezerre duzzadt, ami nagyságrendileg azonos a 2006-os választáson igazolással szavazók számával.

Emlékeztetett rá: a 2006-os országgyűlési választáson kifogások érték az akkori igazolással szavazás rendszerét, ezért az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az Országgyűlés hozzon olyan szabályt, amely megakadályozza, hogy egy választópolgár két vagy több képviselő megválasztásában vehessen részt az igazolással szavazással manipulálás révén.

Az Országgyűlés 2007-ben módosította a választási eljárási törvényt, és - mint mondta - "egy meglehetősen biztonságra törekvő szabályozást alkotott, amely nem egyszerű". Hozzátette: a megváltozott szabályokat nem minden szavazatszámláló bizottság (szszb) lett volna képes alkalmazni, ezért minden településen (a fővárosban pedig kerületenként) egy szavazatszámláló bizottságot készítenek fel a feladatra. Ennek a kijelölt szszb-nek több tagja is van, mint egy átlagos szavazatszámláló bizottságnak.

21 óra 38 perc - Kormányszóvivő: az Ab kérte a választási törvény módosítását

A kormány az Alkotmánybíróság (Ab) kérésére készítette el a választási eljárásról szóló törvény módosítását 2006-ban, annak érdekében, hogy egyértelműbbé váljanak az igazolással, nem a lakóhelyükön szavazókra vonatkozó szabályok - közölte a kormányszóvivő vasárnap este.

Szollár Domokos - két órával a tervezett urnazárás után - az MTI-nek azt mondta: a kormány 2007-ben nyújtotta be a törvénymódosítást, az Országgyűlés pedig egyhangúlag fogadta el azt. Ennek értelmében minden választókerületben egy szavazókört jelöltek ki az igazolással szavazók részére. Korábban az igazolással rendelkezők a kiválasztott választókerületen belül bárhol szavazhattak.

A kormányszóvivő szerint a kabinet felelőssége abban áll, hogy biztosítsa a választások lebonyolításához szükséges infrastruktúrát. Hozzátette: az Országos Választási Bizottság (OVB) a kormánytól független intézmény, az Országgyűlés felügyelete alá tartozik és a testületbe a pártok delegálnak tagokat.

Országszerte több szavazókörben még sokan várakoznak vasárnap este, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak. A várakozás összefügg azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

21 óra 34 perc - Lövétei: hibázott az OVB

Lövétei István szerint hibázott az Országos Választási Bizottság (OVB), amikor több órával meghosszabbította a hét órakor lejáró kampánycsendet vasárnap este. Az alkotmányjogász az MTI-nek azt mondta: a testület ezzel egy kis problémából nagyot csinált.

Lövétei István elmondta: az OVB döntésével országosra szintre emelt egy mindössze néhány szavazókörben jelentkező gondot, így a választás estéje tragikomédiává vált.

Az alkotmányjogász hozzátette, a kampánycsend meghosszabbítása felesleges volt, mivel elképzelhetetlen, hogy akár közvélemény-kutatási adatok, akár pártvezetői nyilatkozatok, akár előzetes eredmények miatt a szavazókörök előtt sorban állók eredeti szándékukat megváltoztatva másik pártra szavaztak volna, mint tervezték.

Lövétei István szerint a kampánycsend betartásához elegendő lett volna, ha az egyes, még nyitva tartó szavazókörökben a választási bizottságok garantálják, hogy a sorban állók körében senki ne fejthessen ki politikai propagandát.

Hozzátette: az OVB döntését tiszteletben kell tartani - ebből azonban nem következik, hogy az helyes is.


21 óra 27 perc - Kósa Lajos: mondjanak le az OVI és OVB vezetői

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a cívisvárosban tartott vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A politikus azon véleményének adott hangot, hogy az OVB túllépte a hatáskörét és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, és azzal, hogy este 19 órakor nem záratták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak.

Hozzátette: a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli.

21 óra 06 perc - Közvélemény-kutató cégek vezetői szerint számolniuk kellett volna rendkívüli helyzettel az országgyűlési választás lebonyolítóinak, a kialakult helyzettel kapcsolatban vizsgálatra van szükség a felelősség megállapítására, de mindez nem kérdőjelezi meg a választási eredményeket.

"Rendkívüli helyzet van, de ez semmiképp sem kérdőjelezi meg a választási eredményeket"" - közölte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a HírTV választási műsorában azzal összefüggésben, hogy több szavazókör előtt még hosszú sorok álltak vasárnap este 19 óra után; olyan helyeken, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

Mint hozzátette, egy "középszintű rendezvényszervező cég" is tudja, hogy tartalékkal kell rendelkezni és rendkívüli helyzettel számolni kell. "Egy rendezvényszervező cég jobban meg tudta volna csinálni" - mondta.

Arra a kérdésre, állhat-e szándékosság a történtek hátterében, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: alapos vizsgálatra van szükség a jogi, a technikai és a politikai felelősség megállapítására. Utóbbiról szólva megjegyezte: sejthető, hogy ez az Országos Választási Bizottságot terheli.

Manchin Róbert, az Európai Gallup Intézet elnöke úgy fogalmazott, hogy a választások lebonyolítására kijelölt szervezet "nincs a helyzet magaslatán".

Így "nem tudunk jóízűen örülni a választásoknak" - tette hozzá.

21 óra 01 perc -Török Gábor politológus szerint ami a kampánycsend meghosszabbítása ügyében történik, a politikai rendszer lejáratására alkalmas

Török Gábor az m1 televízióban vasárnap este arról is beszélt: politikai és szakmai következménye kell legyen annak, hogy az OVB csak 19:15-kor jelentette be, meghosszabbítják a kampánycsendet, akkor, amikor már minden médium közölte az előzetes közvélemény-kutatási eredményeket.

Az OVB-nek már reggel hétkor tudnia kellett, hogy egyes választókörzetekben másfél óráig állnak sorba a voksuk leadására váró választópolgárok, tehát tizenkét órája volt arra, hogy mérlegelje ezt a helyzetet - mutatott rá.

20 óra 51 perc - Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére

Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek azzal indokolta, hogy korábbi nyilatkozatuk ellenére mégis megszólalnak a kampánycsend alatt, hogy ez nem sérti a jogszabályokat.

Emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

Mint mondta, az egyes választókerületekben tapasztalható tumultuózus jelentek és a voksolások befejezésének bizonytalansága újra ráirányították a figyelmet erre a félelemre.

"Okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt" - jelentette ki. Ugyanakkor hangsúlyozta: remélik, hogy ez nem igaz, mert bíznak a demokratikus versenyben.

20 óra 49 perc - Halmai: jó döntés volt, de későn hoztuk

Jó döntés volt a kampánycsend meghosszabbítása, de az Országos Választási Bizottság "kicsit későn döntött" az ügyben - mondta Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese vasárnap este a testület ülésén.

Hozzátette: ami történt, a törvényhozó hibája, és nem az OVB-é, vagy az Országos Választási Irodáé.

20 óra 40 perc - LMP: "felsültek a választási szervek"

Nagyon komolyan felsültek a választási szervek - minősítette az újságírók kérdésére a kialakult helyzetet az LMP kampányfőnöke.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy habár a jogalkotó is rosszul szabályozta a problémát, de az "a banánhéj, amin elcsúszott a választási bizottság, tényleg nevetséges".

A politikus egyúttal hangot adott annak a véleményének is, hogy "a kampánycsend intézménye felett eljárt az idő". Szavai szerint "amikor internet van, sms van, e-mail van és a kampánycsend megsértésére szövetkező politikusok vannak", ez a szabály betarthatatlan.

Országszerte több szavazókörben még sokan várakoznak vasárnap este, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak.

A várakozás összefügghet azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke negyed nyolckor kezdődött sajtóértekezletén azt mondta, néhány szavazókörben - ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat - az igazolással szavazók nagy száma miatt elhúzódik a szavazás.

20 óra 31 perc - Kéri: "néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval" 

Mint mondta, az országban több televízió választási műsoraiból milliók várják a választási híreket, és ők nem tudnak információhoz jutni amiatt, hogy néhány száz szavazó még hét óra után is sorban állt a szavazóhelyiségek előtt.

Vagyis "néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval" - tette hozzá Kéri László.

Megjegyezte, hogy az idei választás emiatt marad majd emlékezetes.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke vasárnap este negyed nyolckor jelentette be, hogy a kampánycsendet meghosszabbítják, egészen a szavazás befejezéséig.

20 óra 17 perc - Az MSZP nem kommentálja egyelőre a kampánycsend meghosszabbítását

Az MSZP egyelőre nem nyilatkozik, várja, hogy véget érjen a kampánycsend - mondta Nyakó István szóvivő az MTI-nek vasárnap este.

Hangsúlyozta: az MSZP betartja a kampánycsendre vonatkozó szabályokat.

Az MSZP Jókai utcai székházában "elvétve" látni politikust, az MSZP vezetői az épület felsőbb emeletein vannak, ahova nem mehetnek fel az újságírók.

Este fél nyolc körül az első emeleti sajtóteremben megjelent Szekeres Imre elnökhelyettes, aki beszédbe elegyedett az újságírókkal. Néhány perc elteltével jelezte, hogy mivel kampánycsend van, annak feloldásáig kéri, az általa elmondottakat senki ne tudósítsa.

Az eredetileg tervezett 19 órai urnazárás után tartott volna az MSZP sajtótájékoztatót, Lendvai Ildikó pártelnök le is jött a sajtóterembe, de a televízióban éppen akkor jelentették be a kampánycsend meghosszabbítását, ezért nem nyilatkozott.

Az újságírók közt szintén megjelent Nyakó István és Szigetvári Viktor kampányfőnök, de nyilatkozni egyikük sem akart.
 
 

Olvasóink írták

 • 12. oaxacaca 2010. április 12. 12:12
  „IGEN!!! IGEN!!!
  Tessék kérem Dávid Ibolya példáját követni!”
 • 11. okostojas007 2010. április 12. 08:27
  „ma reggel még a nap sem kelt fel....
  na ezért ki a hibás - az új gyóztes vagy a régi , de vesztes....”
 • 10. Mankapunka 2010. április 11. 23:12
  „Szünjön meg az egész bagázs!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. Angel40 2010. április 11. 22:37
  „Igaza van Kósa Lajosnak. Mi lett volna akkor, ha mondjuk a választópolgárok 100%-a élt volna szavazati jogával???”
 • 8. VJack 2010. április 11. 22:29
  „Tudom, hogy LMP=SZDSZ, csak újra megállapítottam. :)”
 • 7. boy1970 2010. április 11. 22:23
  „Így igaz, Ők az új Szdsz.Igen nyomták Őket a "moderálva"!!!!”
 • 6. Mankapunka 2010. április 11. 22:20
  „LMP az új SZDSZ,ezt tudhatnád már.

  MONDJANAK LE,ÉS AZ EZ ÉVI FIZETÉSÜKET IS FIZESSÉK VISSZA!!!!!!!!!!!!!!!!

  <moderálva>”
 • 5. AHA 2010. április 11. 22:19
  „Lehet,hogy a ...... komcsik most hamisítják az adatokat.
  :-)
  Csak,hogy hűek maradjanak az elveikhez.”
 • 4. VJack 2010. április 11. 21:44
  „A LMP a pár százalékával elég méretes bekezdést kapott. Érdekes, mikor a Jobbik támogatása 5% körül mozgott, még csak be sem kerültek a médiába. Nincs tolva az LMP kicsit sem. Csak a hülye nem látja.”
 • 3. akinemfél 2010. április 11. 21:40
  „A BAJNAI-GYURCSANY-MSZP KORMANY REMEKUL VEZETTE AZ ORSZAGOT. A TORVENYHOZAS RENDKIVUL MAGAS SZINTEN ZAJLOTT. EZ A MOSTANI MALOR AZ EGYETLEN,DE TENYLEG AZ EGYETLEN SZAKSZERUTLEN ES ROSSZ
  TORVENY,AMIT AZ MSZP TOBBSEG MEGALKOTOTT A PARLAMENTBEN. MOST ETTOL KELL UGY KIAKADNI ?”
 • 2. igazmondó 2010. április 11. 21:31
  „na de most őszintén... óvodásnak nézik a szavazókat? ha van olyan ember, akit 2-3 óra sorbanállás után az befolyásol a szavazásában, hogy mit mond be a tévé, hát azt azonnal nem beszámíthatónak kell nyilvánítani és megvonni a szavazati jogot.”
 • 1. babivali 2010. április 11. 21:23
  „Nevetséges,hogy 2010-évben nem tudják a z arra hivatottak,hogy ki vagy kiknek kell eldöntenie,hogy mikor van vége vagy mikor lehet érvényt szerezni a kampánycsendnek. Ezek szerint nem véletlenül áll itt az ország ahol álll.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömött sorok, elázott szavazók: választás a győri Révai gimnáziumban

Az országban több választókörben kígyózó sorok alakultak ki azokban a választókerületekben, ahol a… Tovább olvasom