Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kevesebb hatásköre lesz az önkormányzatoknak?

A Népszabadság úgy tudja az új Fidesz-kormány az önkormányzatoktól elvonja az államigazgatási feladatokat.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az új Fidesz-kormány megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat.

A lap keddi számában azt írja: komoly egyetértés mutatkozik abban, hogy az önkormányzati feladatrendszert "le kell tisztítani". Becslések szerint 2.500-3.000 ilyen feladat van, és a lap megemlíti: állami kézbe vehetik például az okmányirodákat vagy az építési engedélyezési eljárásokat. Ezzel egyidejűleg összevonnák a területi államigazgatási szerveket, az úgynevezett dekókat - írta a lap.

A cikkben kérdésesnek nevezik, hogy mit kezd a Fidesz az önkormányzati szolgáltatásokkal, így például az egészségüggyel vagy az oktatással. Bár még nincs végleges döntés a közigazgatási struktúra átalakításának minden részletéről, a párt egészségügyi programján dolgozó munkacsoportok javaslatai közt van olyan is, amely erős, központi állami irányítású rendszerrel működtetné a közszolgáltatásokat.

Ez a modell éppúgy szolgálhatja a Fidesz kórházvisszaállamosítási szándékát, mint az az elgondolás, amelyben az állam kifizetné a nagy kórházi tartozásokat, cserébe az intézmény tulajdonrészének döntő hányadáról a működtető önkormányzatnak az állam javára kellene lemondania - írta a Népszabadság.

Olvasóink írták

 • 14. szocdem 2010. április 23. 09:30
  „NA helyben is vagyunk.

  Az önkorik lemondanak a kórházakról, és aztán majd az államot bírtokló párt (esetünkben a Fityesz) eldönti, hogy kell-e x vagy y önkori területén egy kórház, vagy sem. Ami nem kell azt persze majd eladják, vagy jó pénzért 8a haveroknak persze szinte ingyen) 99 évre "bérbe" adják....

  Még hogy nem mutyis párt a Fityesz! Már akkor megtalálta hogy mikép lehet még ellopni valamit, amikor még választásokról szó sem volt.. Szerintem csak erre a lehetőségre várnak már 8 éve, mert rajtuk kívül ez a trükk senkinek nem jutott eszébe. Pedig tény hogy az MSZP-SZDSZ privatizátorai nagyon serények voltak...”
 • 13. oszvald.ferenc 2010. április 21. 23:36
  „Tisztelt Pancser,
  Ön melyik megyei tudatra gondol? a Szent Istvánira, vagy a pártbizottságira? Pont azért, mert a megye már ezeréves, annyi helyen megkopott, hogy megérett az idő a kidobására. A mai megyéknek több köze van a kádári államigazgatáshoz mint a Szent Istváni megyerendszerhez. Már csak emiatt sem kár érte...a járásról a véleményem ugyanez. A kistérség mitől lenne mesterségesebb? Ugyanúgy emberek fejéből pattant ki, mint a megye. De valójában egyik sem jó, mert nem veszi figyelembe a valós társadalmi-gazdasági kapcsolatok rendszerét és a természeti környezetet sem.
  Üdvözlettel: Oszvald Ferenc”
 • 12. pancser 2010. április 21. 18:50
  „Tisztelt Oszvald úr. Nekm más a véleményem. A megyei önkormányzatoknak történelmi múltja van, emberi kötődéssel, megyei tudattal. Előttem a kistérség mesterséges fogalom semmilyen kötődéssel nem bír a helyi lakosság körében. Ez az igazi nagy baj. Aztán van nagytérség, illetve nincsen valójában mint ahogy kistérség is csak néhány újító agyában létezik. Ha valahol a gazdátlanság ténye áll fenn akkor a jól bevált megye és járásrendszer elsorvasztása megszüntetése az alapvető ok. Az önkormányzat sok vagy kevés? Valamikor minden falunak volt bírája, mert ahol emberi közsségek vannak ott vezetőknek is lenni kell. A forma csak a kérdés, a lényeg nem.”
 • 11. oszvald.ferenc 2010. április 21. 09:46
  „Kedves Pancser,
  tévúton jár: 1990 ben az Önkormányzatoknak volt rá pénze, csak vissza kellene adni nekik az SZJA-t. A megyei szint megerősítése baromság, mivel felette van a régió, ami ugye az uniós forráselosztás szintje. Aláírom: lehet, nincs szükség ennyi települési önkormányzatra, de ez a hatáskörelvonás tipikus koncentráció, vagyis szocialista típusú államigazgatást takar. Én inkább a szubszidiaritás elvének érvényesülését várnám: ezzel a kistérségek megerősítését, és a források normatív - és nem a személyes, párthűségen alapuló - elosztását tartanám követendőnek. Én nem szeretném, ha pl. Sopront megint - mint a szocializmusban - Pestről irányítanák. Ez lehet,hogy Orbánnak, Kövérnek tetszik, és aláírom, hogy így ki lehet húznia talajt az Önkormányzatok alól is: ha nincs feladat, pénz sem kell. Hát én nem ezt tanítom a hallgatóimnak.HA megint helyettünk gondolkodnak, döntenek, nincs értelme az alulról jövő kezdeményezéseknek, civil szférának sem. HA a Fidesz így kezdi (folytatja) megássa saját sírját 2014-re, de az is valószínű, hogy nem az mszp lesz a váltópárt...na így dolgozzanak "odafent".
  Tisztelettel: Oszvald Ferenc”
 • 10. load 2010. április 21. 09:28
  „1. oszvald.ferenc
  Tegnap este a "királyi" Híradóban Betlen János faggatta Navracsics Tibort ugyanebben a témában.
  Navracsics szerint különböző koncepciók vannak az asztalon, kiérlelt elképzelés még nincs az önkormányzati reformról.
  Vagy van, de 25-e előtt nem akarja elárulni.”
 • 9. load 2010. április 21. 09:21
  „8. FREDDY/S
  De milyen pénzből?
  Uniós pénzekhez csak pályázat útján lehet hozzájutni.”
 • 8. FREDDY/S 2010. április 21. 08:39
  „Az ész-nélküli pályáztatások helyett valódi fejlesztésekre van szükség, nemde...”
 • 7. hungaricumi 2010. április 20. 21:17
  „Nagyon helyes! Ideje megrendszabályozni a kontroll nélkül ficánkoló kiskirályságokat, véget kell vetni a közpénzek elpazarlásának!”
 • 6. pancser 2010. április 20. 19:50
  „Az oktatás állami feladat, az egészségügy szintén. Szomorú tapasztalataim vsannak arról amikor az oktatást oda dobták a helyi önkormányzatoknak, akiknek se pénzük, se hozzáértésük nem volt.”
 • 5. makacs 2010. április 20. 16:53
  „Hogy is működhetne egy okmányiroda jól állami irányítás nélkül? Költözéskor majd megyünk Pöstre lakcímigazolványért.
  És egy erős megye hogy néz ki ispán nélkül? Kéne egy-két al-Viktor.”
 • 4. HR_XAR 2010. április 20. 13:40
  „A kommunizmus újabb 50 éve :) Minden vagyonotok az államé ...

  Jönnek az új államosítások, kuláküldözések, vagyonelkobzások”
 • 3. tber 2010. április 20. 12:59
  „Érdekes ötletbörzét olvashattunk a fentiekben. Rettentő kíváncsi vagyok mennyi ebből az igaz és mennyi a porhintés. Egyébként kell még konkrétum, hogy korrekt véleményt lehessen modani a tervezettről. Egyébként a feladatokat mindenütt el kell végezni akár önkormányzati akár megyei és ezt is emberek fogják végezni. Egyébként az köztudott, hogy a magyar igazgatás túlburjánzott időnként túszabályozott. Szükséges a reform mindenképpen, mert irreálisan sok a közigazgatásbban dolgozók száma a ténylegesen termelő munkavállalókhoz képest. Ezzel nem azt mondtam, hogy fölösleges dolgokat végeznek, hanem azt hogy többen vannak mint kellene és/vagy több embernek kellene a termelő ágazatokban dolgoznia.”
 • 2. Jerry 2010. április 20. 12:39
  „Ne izgulj,lehet.Na és ez még csak a kezdet, lesz ennél rosszabb is az eddigi tervek szerint.Pl a közszolgálati szféra felére csökkentése, kb 17 000 ember kerül utcára,önkormányzati képviselők számának felére csökkentése,/ahol nem fidesz van/megyei közgyűlés marad,ahol fidesz van/ megszünnek a kis falvak polgármesteri posztjai, ezzel a települési önállóságok.Állami irányítású /fidesz vezetésü/ lesz az okmányiroda, a közigazgatás stb.Szakmaiság helyett a fidesz tagság lezs a döntő.Ezért is kellett nekik a választóik névsora,a 2miiló ajánló szelvény, az 1millió munkahely ígérete.Arra nincs ígéret, hogy hányan lesznek majd munka nélkül, mert a narancsos elvtársaknak kellett a hely.Hát majd elmondhatjuk pár év múlva, hogy ki tette igazán tönkre az országot.Csak a fidesz.Mi leszünk afrikai mintára Európa első narancs köztársasága,királlyal az élen.”
 • 1. oszvald.ferenc 2010. április 20. 10:21
  „Bízom benne, hogy ez csak a népszabi "hangulatkeltés"-e. Ennyire idióta nem lehet a jövendő kormányunk...
  Tisztelettel: Oszvald Feri”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér: négy kétharmados törvényt módosítana a Fidesz

Kevés olyan kétharmados törvény van, amelyet okvetlenül módosítani szeretne kormányon a Fidesz -… Tovább olvasom