Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Kevés a delegált a szavazatszámláló bizottságokban

Kevesen, alig több mint négyezren jelentkeztek a szavazatszámláló bizottságokba eddig, pedig a határidő péntek délután négy órakor lejár. Ez azt jelenti, hogy sok helyen egyetlen jelölőszervezet sem tudja majd ellenőrizni a szavazatszámlálást, annak tisztaságát, törvényességét.

Valamennyi, az önkormányzati választáson induló jelölőszervezet és független jelölt delegálhatna egy-egy tagot a szavazatszámláló bizottságokba, de ezt eddig - a korábbi választásokhoz képest - nagyon kevesen tették meg.

Az áprilisi országgyűlési választásokon még mintegy 30 ezer delegált vett részt a 11 ezer szavazatszámláló bizottság munkájában. A szavazókörök száma azóta érdemben nem változott, a küldöttek száma azonban most messze elmarad a szükségestől.

Ha nincs meg a működőképességhez szükséges öt tag, a pártdelegáltak helyett póttagokat kell behívni a testületbe. Így azonban a jelölőszervezetek és jelöltek nem tudnak részt venni a szavazatszámlálásban, és nem vehetnek részt a vitás jogi kérdések eldöntésében sem.

A póttagok behívása továbbá megterheli a választási költségvetést is, mert egy-egy munkatárs behívása napi 15 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online interjú - Gőbl Gábor volt a vendégünk

Gőbl Gábor (Jobbik), polgármesterjelölt volt a kisalfold.hu soproni szerkesztőségének a vendége.… Tovább olvasom