Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Három választókerületet vesztett el a Fidesz, de összejött a kétharmad

Összesen három választókerület van, ahol nem nyert a Fidesz. Orbán Viktor pártja így is kétharmados többséget szerez. Lendvai Ildikó lemondott.


23 óra 48 perc - Politológusok: gyökeresen megváltozik a parlamenti politika

Az Országgyűlésben megszokott rutinok, szerepek és politikai stratégiák megváltozására számítanak a politológusok.

A Fidesz kétharmados többségének veszélyeire figyelmeztető kampány nem volt eredményes, az első fordulós szavazati arányok lényegében megismétlődtek - összegezte a vasárnapi választás tanulságait Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője

23 óra 34 perc - Pokorni Zoltán: győzelem, győzelmi mámor nélkül

Győzelem, győzelmi mámor nélkül - így összegezte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a frakciószövetség eredményét vasárnap este.

Mindenki örül, a választók megadtak mindent, amit kértünk. Minden felhatalmazást, minden eszközt és lehetőséget, csak tegyünk valamit ezzel az országgal, ami értelmet ad, perspektívát nyit és véget vet annak a zűrzavaros, lecsúszó, tehetetlenkedő időszaknak, sokakat megalázó nyolc évnek, amit Gyurcsány-korszaknak hívtak - fogalmazott Pokorni Zoltán.

23 óra 23 perc - Mesterházy Attila: a XIII. kerületi jelöltek az MSZP hősei

Az MSZP hőseinek nevezte Mesterházy Attila listavezető Szanyi Tibort és Tóth Józsefet, akik a főváros XIII. kerületében a szocialista párt legjobb egyéni eredményét érték el a 2010-es országgyűlési választásokon. Lendvai Ildikó pártelnök azt mondta: Angyalföld "az MSZP zászlóshajója".

23 óra 12 perc - Schiffer: az LMP konstruktív, de határozott ellenzéki párt lesz

A Lehet Más a Politika (LMP) konstruktív, de határozott ellenzéki politikát kíván folytatni - jelentette ki Schiffer András, az LMP listavezetője vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Közölte: az LMP kész az együttműködésre a demokratikus ellenzéki párttal és a kormánypártokkal is.

22 óra 39 perc - Az újonnan alakuló Parlament képviselői 

Az országgyűlési választások második fordulója után a Fidesz-KDNP 262, a Magyar Szocialista Párt 59, a Jobbik 47, a Lehet Más a Politika 16, valamint egy független jelölt és a Fidesz-KDNP-Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja közös jelöltje 1-1 mandátumot szerzett az új parlamentben.

Íme, az új Országgyűlés tagjai! 

22 óra 03 perc - Volt miniszterek és államtitkárok esnek ki a parlamentből

Az új Országgyűlésben az MSZP-nek 59 képviselője lesz, szemben az eddigi 188-cal. Több ismert politikus nem lesz tagja a parlamentnek, köztük volt miniszterek, államtitkárok.

Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára 2002 óta volt képviselő. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, négy ciklusban volt tagja a parlamentnek. Baráth Etele szintén négy ciklusban volt képviselő, korábban volt tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Csiha Judit ugyancsak 1994 óta volt képviselő, dolgozott az igazságügyi minisztérium politikai államtitkáraként, és volt privatizációért felelős tárca nélküli miniszter is. Csizmár Gábor is tizenhat éven keresztül volt tagja az Országgyűlésnek, több kormányban is töltött be államtitkári pozíciót. Donáth László szinten tizenhat évi képviselőség után búcsúzik a parlamenttől. Gál Zoltán a rendszerváltás óta folyamatosan tagja volt az Országgyűlésnek, 1994-től 1998-ig pedig az elnöke is. Gál J. Zoltán a legutóbbi két ciklusban dolgozott képviselőként, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt. Hagyó Miklós, Budapest volt főpolgármester-helyettese 2002 óta volt országgyűlési képviselő.

Horn Gyula volt kormányfő, aki 1990 óta volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta betegsége miatt nem vett részt a parlament munkájában. Jánosi György 1991-től volt képviselő, 2002-től egy évig gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Juhász Gábor négy ciklust töltött a parlamentben, tavaly szeptember óta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

Katona Béla is a rendszerváltás óta volt képviselő, tavaly szeptembertől az Országgyűlés elnöke. Keleti György volt honvédelmi miniszter 1992-től volt képviselő, ötször nyert egyéni mandátumot. Keller László tizenhat évi képviselőség után búcsúzik a parlamenttől, háromszor is államtitkári posztot töltött be. Korózs Lajos szociális államtitkár szintén 1994 óta volt képviselő. Kökény Mihály, aki a népjóléti, majd az egészségügyi tárcát is vezette, ugyancsak 1994-től volt a parlament tagja.

Mécs Imre 2006-tól politizált az MSZP-ben, előtte négy ciklusban az SZDSZ tagja volt. Molnár Gyula újbudai polgármester tizenhat évig volt országgyűlési képviselő. Suchman Tamás húszévi képviselőség után köszön el a parlamenttől, volt privatizációs miniszter, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Szabó Zoltán 1995 és 1998 között művelődési államtitkár volt, az elmúlt négy ciklusban képviselő.

Teleki László 2002-ben került be az Országgyűlésbe, volt a Miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára, majd az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumi politikai államtitkára. Tóth András 1994-től volt tagja a parlamentnek, két kormányban is töltött be államtitkári tisztséget.

21 óra 51 perc - Molnár Oszkár: "A győzelmet pedig a néhány hetes kisfiamnak ajánlom"

Molnár Oszkár független képviselőjelölt győzött vasárnap a Borsod megyei Edelény választókörzetében. Molnár Oszkár - aki az egyetlen független képviselő lesz a parlamentben - a 8-as számú körzetben elért eredményéről az MTI-nek azt mondta: "először is hihetetlen, másodszor fantasztikus, harmadszor nagyon köszönöm a választóknak, és a Jobbiknak. A győzelmet pedig a néhány hetes kisfiamnak ajánlom" - tette hozzá.

21 óra 35 perc - Kiss Péter baloldali értékekről beszélt

Kiss Péter szerint a május végén vagy június elején megtartandó kongresszus fontos tartalmi kérdéseket tárgyal és dönt a felmenő rendszerű tisztújító kongresszus menetrendjéről.

A szocialista alelnök újságíróknak vasárnap este azt mondta: az MSZP-t egy modern, demokratikus baloldali néppárttá kell tenni, amelynek világos baloldali centruma van, baloldali értékek mentén, a társadalom irányába sok szabad vegyértékkel működik.

21 óra 33 perc - Orbán: romok és újjáépítés

Orbán Viktor szerint az a feladat, hogy a győzelem lendületével folytassák a megkezdett együttműködést, megkezdjék a mögöttünk levő korszak romjainak eltakarítását, a felelősség megállapítását, az újjáépítést.

21 óra 24 perc - Molnár Oszkár győzelme szoros lett a végére

Bár végig simának tűnt, a szavazat számlálás végére (98 százalékos feldolgozottság) elolvadt Molnár Oszkár előnye, s most már csak 300 voks.


Választás a Twitteren

#Dyrtyho Tudsz arról,hogy az LMP átalakult LMP BZKT-re


21 óra 22 perc - Szanyi Tibor befutónak tűnik

Már 90,96 %-os a feldolgozottság Budapest 19-es választkókerületében. Szanyi Tibor (MSZP) előnye 571 szavazat, Szanyi 47,6%-on, Szalay Péter (Fidesz-KDNP) 44,68%-on áll.

21 óra 15 perc - törvényes keretek között zajlott a választás

Az első fordulóban tapasztalt igazolással szavazás "szépséghibájától" eltekintve korrekten, rendben és törvényes keretek között zajlottak le az idei országgyűlési képviselő-választások - jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a választás második fordulójának előzetes tájékoztató eredményeinek ismertetéséről tartott sajtótájékoztatón, vasárnap este az Országos Választási Központban.

21 óra 13 perc - Vona: együttműködünk a Fidesszel a sürgető kérdesekben, de

A Jobbik az általuk legsürgetőbbnek tartott kérdésekben hajlandó együttműködni a Fidesszel a következő Országgyűlésben.

Vona Gábor a Jobbik miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti sajtótájékoztatóján négy ilyen feladatot nevezett meg: az adócsökkentést, a "kilakoltatás rémétől fenyegetett családok megmentését", a közbiztonság megerősítését, valamint az elszámoltatás véghezvitelét.

A pártelnök ugyanakkor hozzátette, hogy a Jobbik kész minden parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus eszközt latba vetni, ha azt látja, hogy a Fidesz választási ígérete ellenére "el kívánja sumákolni" ezeket a "sürgető feladatokat".

21 óra 08 perc - Sólyom László: páratlan felhatalmazást, de óriási felelősséget is kapott a Fidesz

Sólyom László köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra kitűzi az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját.

Az államfő ezt vasárnap nem sokkal 21 óra után az Országos Választási Központban jelentette be, hangsúlyozva: az ország érdeke, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány.

21 óra 07 perc - Mérsékelten erősödhet a forint, most kell venni eurót!

Mérsékelt erősödéssel reagálhat a forint a parlamenti választás második fordulójának eredményére - mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője vasárnap este. A szakember szerint a piac már beárazta a kétharmados többség megszerzését, így az nem vált ki erőteljes reakciót.

21 óra 03 perc - Így néz majd ki a Parlament  

"Az Országgyűlés összetétele a szavazatok 99,22 százaléka alapján:  Fidesz-KDNP 262, Fidesz-KDNP-MVMP 1, független 1, Jobbik 47, LMP 16,  MSZP 59" - jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda  vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés összetétele. Nagyításhoz kattintson a képre!
Az Országgyűlés összetétele. Nagyításhoz kattintson a képre!


20 óra 58 perc - Orbán Viktor mond beszédet

A Vörösmarty téren a Fidesz elnöke "magyar világsikerként, világcsúcsként" értékelte a választási győzelmüket.

"Forradalom történt a szavazófülkekben" - tette hozzá Orbán Viktor.

20 óra 51 perc - Angyalföldön Tóth József előnye behozhatatlan

Több mint kétezer szavazat Tóth József szocialista jelölt előnye Budapest 20. számú, XIII. kerületi választókerületében 93,02 százalékos feldolgozottságnál, így győzelme gyakorlatilag biztosnak tekinthető.

Tóth József (MSZP ) 54,24 százalékkal (10683 szavazat) áll az élen, a második helyen Spaller Endre (FIDESZ-KDNP ) 41,71 százalékkal (8215 szavazat), a harmadikon Vári György (LMP ) 4,06 százalékkal (799 szavazat).Választás a Twitteren

#sarnyait :))) Kedves Viktor! Várjuk a kolbászos kerítést, karácsonyra pedig ilyet kérek.

#tothur: Vörösmarty tér totálisan tele van - simán 10 ezer ember. Fidesz elnöksége és Viktor a színpadon.


20 óra 42 perc - Lendvai Ildikó lemondott az MSZP elnöki posztjáról

A májusi tisztújításig marad az MSZP elnöke Lendvai Ildikó. Ahogy fogalmazott: "le kell vonni a politikai konzekvenciákat", majd bejelentette távozását.


Választás a Twitteren

#wintershungary: Megy az "elkúrtad" a Vörösmarty-téren.

#bofika: Azt kiabaljak hogu elbuktad vagy elqrtad?! Nem egyertelmu!
 

20 óra 34 perc - Dr. Szanyi Tibor (MSZP) 447 szavazattal vezet a Fidesz-jelölt előtt   

86,04%-os feldolgozottságnál Szanyi 447 szavazattal vezet Szalay előtt Budapest 19-es szavazókerületében (47,4, illetve 44,97 százalék). Dr. Tóth József előnye biztosabb, 93,02%-os feldolgozottságnál 54,24% 2468 szavazattal vezet az MSZP-s jelölt (54,24%) Spaller Endre (Fidesz-KDNP) előtt (41,71 %).


 

Választás a Twitteren

#KGyST: Nem értem ezt a 2/3 parát. Ha pár ember hiányzik hozzá, azt könnyen össze lehet szedni más pártokból, a Jobbikkal megvan a 4/5 is.

#ATVHU:  Immár biztos, hogy felajánlja lemondását az MSZP elnöksége.

#MrZeka:  Mindenki lemondott!!! Éljenez a tömeg.


20 óra 25 perc - Molnár Oszkár legyőzte a fideszes jelöltet 

Molnár Oszkár edelényi polgármester, független jelöltként, jobbikos hátszéllel legyőzte a Fidesz jelöltjét. A szavazatok 97,5%-os feldolgozottságnál 1100 szavazattal vezet a városvezető.

 

Választás a Twitteren

#keseruimre:  És most az OVB bejelenti, hogy 19:00-tól visszamenőleg kampánycsend!

#szalonna RT @a_laco Süveges Gergő a választási műsorok Palik Lászlója.

#real_buck: Megy a demokrácia, megy a szakáll. Ez a választás nem kedvezett az arcszőrzetnek, ugye Lajos?


20 óra 20 perc - 46%-os részvétel

Részvételi arányok 19 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 19 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 19 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 19 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!


20 óra 18 perc - Pogácsával és zsíros kenyérrel várja az eredményeket az LMP

Pogácsával és zsíros kenyérrel várták az érkezőket az LMP irodájában a választások második fordulóján, vasárnap.

A párt prominensei egyelőre nem érkeztek meg, mert a korábbi közlés szerint eredményváró buli helyett csak egy sajtótájékoztatót tartanak, várhatóan este fél tíz körül.

A kampánycsend végét követően csendes pezsgés fogadta az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti központi irodájába belépőket.

20 óra 15 perc - Schmitt Pál: alázattal kell kormányozni

Alázattal kell kormányozni, akárhány százalékot kap a Fidesz-KDNP, senkit nem lehet az út szélén hagyni - mondta a fideszes Schmitt Pál a fővárosi Vörösmarty téren felállított színpadon a pártszövetség szimpatizánsaihoz szólva vasárnap, kevéssel fél nyolc után.

Az EP-képviselő hozzátette: a meccsnek akkor lesz vége, ha a bíró lefújja, de az már biztos, hogy jobboldali, nemzeti, keresztény, polgári kormánya lesz Magyarországnak. Úgy értékelte, csoda, amit eddig végrehajtottak és erre most még rátesznek.

A térre egyre többen érkeznek, és tapssal, üdvrivalgással fogadják a Fidesz-KDNP-s jelöltek vezetéséről szóló híreket.

20 óra 12 perc - Dr. Szanyi Tibor (MSZP) 394 vokssal vezet Szalay Péterrel (Fidesz) szemben 

A budapesti 19-es választükerületben dr. Szanyi Tibor (MSZP) vezet 62,79%-os feldolgozottságnál, 394 szavazat az előnye Szalay Péterrel (Fidesz-KDNP) szemben, előbbi 47,65, utűbbi 44,68 százalékon áll.


Választás a Twitteren

#hajniy: Hazánkban évszázados hagyomány, hogy nem valakire, hanem valaki ellen voksolnak.

#norti:  Kicsit igénytelenebb lett a technika a közvetítéseknél, még hangot sem bírnak adni rendesen

#ricsi: Drazsé beszédét a Vörösmarty téren fütyülés és "hülye vagy" kiabálások kísérik


20 óra 09 perc - Dr. Tóth József (MSZP) 622 szavazattal vezet a fideszes jelölttel szemben 

A budapesti 20-as egyéni választükerületben 72,09%-os a feldolgozottságnál: még 622 szavazat Dr. Tóth József (MSZP) előnye Spaller Endrével (Fidesz-KDNP) szemben, előbbi 53,22%-on áll, utóbbi 42,48%-on.


Választás a Twitteren

#attilanemeth: azért az látszik, hogy az lmp budapesti szavazóinak fontos a fidesz-kdnp kétharmadának megakadályozása.


20 óra 08 perc - Már több mint 1000 szavazat Molnár Oszkár előnye

87,5 százalékos feldolgozottságnál Molnár Oszkár vezet a fideszes jelölt előtt Edelényben, már 1000 szavazatnál is nagyobb az előnye.

20 óra 06 perc - Molnár Oszkár úgy tűnik, nyerni fog

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8-as számú választókerületben 83,75%-os feldolgozottságnál Molnár Oszkár előnye 843 szavazat. Ez százalékokban azt jelenti, hogy 43,24%-on áll Molnár Oszkár, dr. Daher Pierre pedig 37,67%-on.

20 óra 01 perc - Megérkezett Orbán Viktor a Fidesz központjába

Már a Fidesz választási központjában van Orbán Viktor pártelnök, aki a jelenlegi tervek szerint körülbelül este fél kilenc és kilenc óra között mond beszédet a budapesti Vörösmarty téren. A Fidesz elnöksége még az éjszaka ülést tart. A Vörösmarty téren felállított színpad előtti területre folyamatosan érkeznek a szimpatizánsok.

19 óra 57 perc - 3-4 választókerületben van fej-fej melletti verseny a mandátumért 

Bár a feldolgozottsági mutatók különbözőek még, nem sok olyan választükerületet találni, ahol ne lenne legalább 50 %-os a fideszes jelölt támogattsága.

A Heves megyei 3-as ilyen (Gyöngyös), ahogy a borsodi 3-as (Miskolc) és 7-es  (Kazincbarcika) is, valamint a fővárosi 19-es (ahol Szanyi Tibor és Szalay Péter fej-fej mellett állnak).

19 óra 43 perc - Az első fővárosi eredmények befutottak

Megjöttek az első fővárosi eredmények: egyetlen hely van csak, ahol nem fideszes vezet: a 20-as választókerületben Dr. Tóth József (MSZP)58,83%-onáll, Spaller Endre (Fidesz-KDNP) 37,12%-on. A feldolgozottság itt még alig 5%-os.

19 óra 37 perc - Egyetlen választókerület van, ahol nem a Fidesz vezet

Budapesten és Csongrád megyében még nincsenek részeredmények, de több helyen már igen.

Mindössze egyetlen választókerület van, ahol nem a Fidesz-KDNP jelöltje vezet: az edelényi, itt 20%-os feldolgozottságnál Molnár Oszkár 43%-on áll, Dr. Daher Pierre pedig 34,79%-on.


Választás a Twitteren

#Komootos:  Merjük kimondani, hogy a most m1-en szereplő diagramon az mszp az egy fekvő vörös borosüveg


19 óra 28 perc - Fidesz 264, MSZP 58, Jobbik 48, LMP 16 

A Szonda Ipsos mandátumbecslése alapján a Fidesz-KDNP 264 helyet szerez az új parlamentben, így kétharmados többsége lesz. Az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP 16 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe az intézet szerint.


Választás a Twitteren

#bialko: Tiszavasváriban jobbikos jelölt vezet.


19 óra 02 perc - Giró-Szász András politológus szerint meglesz a Fidesznek a kétharmad

Az MTV választási műsorában az ismert politolúgus úgy nyilatkozott: nagyon alacsony volt a választási részvétel, de szerinte valószínűleg így is meglesz a Fidesznek a kétharmados parlamenti többség.

18 óra 49 perc - egy órával a szavazás befejezése előtt sincs sorbanállás sehol

Egy órával a szavazókörök hivatalos bezárása előtt, 18 órakor nem volt egyetlen igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben sem sorban állás - közölte az Országos Választási Iroda az MTI-vel.

A tíz "kritikus", igazolással szavazásra kijelölt szavazókör egyikéből sem jeleztek sorban állást 18 órakor.

Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a voksolás rendben befejeződhet 19 órakor mind a 3.150 szavazókörben.

18 óra 05 perc - Részvételi arány - 17.30 óra - 41,89 százalék  

A választásra jogosultak 41,89 százaléka, 1.039.921 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 17.30 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A részvételi arány 17.30 órakor a megyék közül Csongrádban volt a legmagasabb, 43,15 százalék, ami 63.502 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 36,53 százalék, ebben a megyében 16.486-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 43,69 százaléka, 384.524 választópolgár adta le szavazatát 17.30 óráig. Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 59,28 százalék volt.

Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 50,20 százalék, a 2002-es választáson 67,87 százalék szavazott 17.30 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 57,63 százaléka voksolt 17.30 óráig.

Részvételi arányok 17.30-kor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 17.30-kor. Nagyításhoz kattintson a képre!

Részvételi arányok 17.30-kor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 17.30-kor. Nagyításhoz kattintson a képre!


A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az OVI honlapján.


A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt 17.30-kor

Baranya megye 36,53 százalék 16.486 szavazat
Bács-Kiskun megye 37,79 százalék 15.109 szavazat
Békés megye 41,84 százalék 16.984 szavazat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 41,93 százalék 177.185 szavazat
Csongrád megye 43,15 százalék 63.502 szavazat
Fejér megye 39,6 százalék 32.561 szavazat
Heves megye 42,09 százalék 70.842 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok megye 39,01 százalék 95.227 szavazat
Komárom-Esztergom megye 39,58 százalék 41.860 szavazat
Nógrád megye 41,4 százalék 17.331 szavazat
Pest megye 41,15 százalék 48.811 szavazat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 40,78 százalék 59.499 szavazat  


16 óra 40 perc - Úgy tűnik, érvényes lesz a szavazás minden választókerületben

Várhatóan mind az 57 választókerületben érvényes lesz a szavazás, mert a választói részvétel mindenütt meghaladta a 25 százalékot.

Az Országos Választási Iroda 15 órai összesítése szerint minden választókerületben meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt.

Az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulójában délután 3 óráig a szavazásra jogosultak 33,54 százaléka adta le szavazatát, és a részvétel minden választókerületben meghaladta a 25 százalékos "limitet".

(A legtöbben a fővárosi 16-os választókerületben - 43 százalék -, a legkevesebben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 5-ösben - 28 százalék - mentek el szavazni.)

Mindez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell új szavazást tartani, és eredményes is lesz a választás második fordulója. Ha szavazategyenlőség alakulna ki az első helyen két jelölt között, abban az esetben időközi választást kell tartani.

15 óra 26 perc - Részvételi arány - 15 óra - 33,54 százalék

A részvételi arány 15 órakor a megyék közül Nógrádban volt a legmagasabb, 34,46 százalék, ami 14.421 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 28,56 százalék, ebben a megyében 12.883-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 35,72 százaléka, 314.177 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

Részvételi arányok 15 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 15 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 15 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 15 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!

Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 46,78 százalék volt. Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 39,11 százalék, a 2002-es választáson 53,59 százalék szavazott 15 óráig.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 45,03 százaléka voksolt 15 óráig. Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 17.30 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.


13 óra 40 perc - Részvételi arány - 13 óra - 27,11 százalék

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a részvételi arány a megyék közül 13 órakor Nógrádban volt a legmagasabb, 28,52 százalék, ami 11.933 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 23,03 százalék, ebben a megyében 10.386-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 29,21 százaléka, 256.770 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.


Részvételi arányok 13 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 13 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!

Részvételi arányok 13 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 13 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!

 Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 35,88 százalék volt. Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 31,38 százalék, a 2002-es választáson 42,82 százalék szavazott 13 óráig.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 36,32 százaléka voksolt 13 óráig. Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.

13 óra 12 perc - Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában is biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat a másolás ellen

Az Állami Nyomdában ezen a héten szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták ki a választás második fordulójához szükséges - A/4-es méretű - szavazólapokat, amelyeken a jelöltek abc-rendben szerepelnek egymás után. Az 57 országgyűlési egyéni választókerületben, ahol második fordulót kell tartani, általában 3 jelölt neve szerepel a szavazólapon, de van négy olyan választókerület, ahol csak kettőé. (Az urnákhoz valamivel több mint 2,5 millió választópolgárt várnak.)

Az 57 féle szavazólapból nem pontosan annyit nyomtattak, ahány választó van, hanem - az elrontott szavazatokra gondolva - néhány százalékkal többet, de a szavazatszámláló bizottságoknak szigorúan el kell számolniuk valamennyi fel nem használt cédulával. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátták, így például mikroírással és uv-nyomattal. Ez utóbbi az uv-lámpa alatt egyebek mellett a választás évét, valamint az országgyűlési képviselők választása feliratot mutatja.

A korábbi választásokon több szavazatszámláló bizottság is használt uv-lámpát a szavazólapok ellenőrzésénél, volt olyan település, ahol a helyi vegyesbolt pénztárából hozták fel a pénzjegyellenőrző lámpát. A szavazólap nem a választópolgár tulajdona, így azt nem szabad hazavinni, ennek ellenére az urnákból gyakran hiányzik több-kevesebb cédula.

A boríték megkönnyíti a "gyűjtők" dolgát, hiszen nem lehet tudni, hogy az urnába dobott szavazat a borítékban vagy a választópolgár zsebében van-e.

11 óra 38 perc -  A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt mostanáig

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a részvételi arány 11 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 21,04 százalék, ami 8.801 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt, 17,19 százalék, ebben a megyében 7.751-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 19,72 százaléka, 173.238 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Részvételi arányok 11 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 11 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!

Részvételi arányok 11 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 11 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!

Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 24,78 százalék volt. Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 22,25 százalék, a 2002-es választáson 30,27 százalék szavazott 11 óráig.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 26,59 százaléka voksolt 11 óráig. Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról.

A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.


11 óráig a részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt

Baranya megye 17,19 százalék 7.751 szavazat
Bács-Kiskun megye 17,21 százalék 6.876 szavazat
Békés megye 20,9 százalék 8.481 szavazat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 18,3 százalék 77.241 szavazat
Csongrád megye 20,95 százalék 30.821 szavazat
Fejér megye 19,52 százalék 16.016 szavazat
Heves megye 20,22 százalék 33.999 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok megye 19,64 százalék 47.893 szavazat
Komárom-Esztergom megye 19,23 százalék 20.311 szavazat
Nógrád megye 21,04 százalék 8.801 szavazat
Pest megye 19,58 százalék 23.186 szavazat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 17,58 százalék 25.625 szavazat

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. 


9 óra 44 perc - A legalacsonyabb részvételi arány eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt 

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 11,65 százalék, ami 4.726 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 7,69 százalék, ebben a megyében 11.204-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 7,69 százaléka, 67.470 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

Részvételi arányok 9 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 9 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 9 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 9 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!


Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 10,23 százalék volt. Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 9,02 százalék, a 2002-es választáson 12,00 százalék szavazott 9 óráig.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 11,66 százaléka voksolt 9 óráig. Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.


A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt

Baranya megye 8,22 százalék 3.705 szavazat
Bács-Kiskun megye 8,01 százalék 3.197 szavazat
Békés megye 11,65 százalék 4.726 szavazat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8,28 százalék 34.941 szavazat
Csongrád megye 9,96 százalék 14.656 szavazat
Fejér megye 8,87 százalék 7.272 szavazat
Heves megye 9,99 százalék 16.787 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok megye 9,76 százalék 23.794 szavazat
Komárom-Esztergom megye 8,54 százalék 9.012 szavazat
Nógrád megye 9,08 százalék 3.794 szavazat
Pest megye 8,4 százalék 9.934 szavazat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7,69 százalék 11.204 szavazat

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról.  


9 óra 20 perc - Segítséget lehet kérni a szavazáshoz

A szavazáshoz segítséget kérhetnek a testi fogyatékkal élő, valamint az írni, olvasni nem tudó választópolgárok; ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, továbbá - ugyancsak kérésre - együtt segíthetnek a szavazólap kitöltésében is.

Az országgyűlési választás második fordulójában 3.150 szavazatszámláló bizottság működik, a testületek egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása, és - a törvény által előírt rendben - a segítségnyújtás.

A szavazatszámláló bizottság egyebek mellett tájékoztatja a választópolgárokat arról, ha egy jelölt visszalépett (ekkor az adott nevet a szavazólapon áthúzza).

Szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül - a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

8 óra 01 perc - 7 óráig Pest megyében szavaztak a legkevesebben 

A részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 2,34 százalék, ami 948 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Pest megyében volt, 1,22 százalék, ebben a megyében 1.448-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 1,15 százaléka, 10.101 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 1,61 százalék volt.

Részvételi arányok 7 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!
Részvételi arányok 7 órakor. Nagyításhoz kattintson a képre!


Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 1,68 százalék, a 2002-es választáson 2,00 százalék szavazott 7 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 1,76 százaléka voksolt 7 óráig.

Az Országos Választási Bizottság (OVI) a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.


A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt

Baranya megye 1,36 százalék 614 szavazat
Bács-Kiskun megye 1,33 százalék 530 szavazat
Békés megye 2,34 százalék 948 szavazat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1,34 százalék 5.654 szavazat
Csongrád megye 1,54 százalék 2.269 szavazat
Fejér megye 1,28 százalék 1.050 szavazat
Heves megye 1,72 százalék 2.890 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok megye 1,66 százalék 4.053 szavazat
Komárom-Esztergom megye 1,46 százalék 1.539 szavazat
Nógrád megye 1,5 százalék 629 szavazat
Pest megye 1,22 százalék 1.448 szavazat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1,28 százalék 1.862 szavazat

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.  


6 óra 40 perc - 57 egyéni választókerületről dönt a második forduló

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés.

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint mind a 3.150 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat - mondta Virág Rudolf.

Az Országos Választási Iroda a nap folyamán a szavazókörök zárásáig, este 7 óráig kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról, kivéve az első alkalommal, amikor a 7 órás adatokat is közlik. Az adatok feldolgozása várhatóan 40-45 percet vesz igénybe.

A második fordulóban 57 egyéni választókerületben 2,5 millió választópolgár élhet szavazati jogával. A választás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több mint negyede elmegy voksolni, a mandátumot pedig az nyeri, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A szombaton megkezdődött kampánycsend a szavazókörök bezárásáig tart.

Olvasóink írták

269 hozzászólás
 • 269. Sagittarius 2010. május 05. 13:08
  „268. HR_XAR 2010.05.02. 09:58
  Csak szeretnéd!
  Most én nyomom a régi agitprop szöveget amit anno minden valamire való jó komcsi egyöntetűen fújt Viktorral kapcsolatban: " A szoc-libek ebben az országban többet nem fognak labdába rúgni!!"
  Weheheheeeee....
  Éljen Viktor királysága!
  Éljen a Jobbik!”
 • 268. HR_XAR 2010. május 02. 09:58
  „Fogsz te még sírni és fogsz te még menekülni felbőszült emberek elől, akiket megkopaszt a te vekkered királysága. Ha nem is hetek alatt, de el jön az az időszak, amikor a családi közegedben félve fogsz kimenni az utcára, mert tudják rólad, hogy hithű fidesz fanatikus vagy és rajtad fogják elverni azt, amit vekkerék királysága lenyúz az emberekről. De azt tudom én leszek az első, aki örülni fog ostoba felismerésednek, hogy mekkorát hibáztál, de akkor az már senkit nem fog érdekelni.”
 • 267. Sagittarius 2010. április 30. 18:29
  „jah, és remélem minél hamarabb királlyá koronáztatja magát Viktor, hadd kapjanak szélütést az ellenlábasai! Weheheheheeeee....

  Éljen Viktor királysága! ...és éljen a JOBBIK!”
 • 266. Sagittarius 2010. április 30. 18:25
  „265. HR_XAR 2010.04.29. 21:36

  Jó, akkor játszunk cáfolósat, mert látom nagyon maszatolsz, ki tudja milyen önös érdekből.

  1. Teljes nálad a fogalom, és képzavar! Szerinted a "nép, az Istenadta nép" ha fellázad az elnyomója ellen, csak is valaki felbújtására teheti ezt?? Ezzel alaposan lenézed az embereket!

  2. A rendőrök becsületét sem Viktor, sem én sem más nem játszotta el, csak saját maguk!! A vezetőik korrumpálódtak, egyre tobbük csuklóján kattan a bilincs. A fejétől az alfeléig romlott az egész endőrség. Akkor hát miről beszélsz Te szerencsétlen!

  3. Seggnyalóból pedig asszem nálad nem kell nagyobbat keresni!

  Éljen Viktor királysága!!!”
 • 265. HR_XAR 2010. április 29. 21:36
  „Sagi, kőkemény diktatúra? És vajon kibújtotta fel az utcakődobáló barmokat, hogy mihamarabb hatalomra kerülhessenek? <moderálva>. Pont az akarja a rendőrség becsületét is visszaállítani, aki elvette a rendőröktől? Köpönyegforgató politikusnak köpönyegforgató a seggnyalója is.”
 • 264. Sagittarius 2010. április 28. 00:14
  „260. laposibenö 2010.04.27. 11:33
  "De tényleg mire kellet annyira Fidsezéknek a kétharmad?"

  Buta kérdés! Ez is csak maszatolás. Mért nem kérdezted Gyurcsányitól, neki minek kellett annyira az az 1/3-ad?? A xaros madzagot is elrágta volna, ha nem maradhat hatalomban, pedig ahogy látható, soha semmilyen háttértámogatással nem rendelkezett, csak lógott az ország nyakán akár egy kullancs, a pártjával együtt!! Csak fegyverrel, és erőszakkal tudta a hatalmát fenntartani kordonok, és rendőri védelem mögül. Ez volt a kőkemény diktatúra.
  Most majd a nép többségének kinyújtott keze Viktor Király remélem a megfelelő helyetekre juttat benneteket! A Börtön latrinájába!”
 • 263. Sagittarius 2010. április 28. 00:06
  „262. laposibenö 2010.04.27. 12:08
  "A komcsikat? de hát komcsik már husz éve nincsenek politikai pozicioba!"

  Kikérem a magam, és a többi 2/3-ad nevében, hogy még mindig, és továbbra is hülyének, és elmefogyatékosnak nézz bennünket! Te is tudod, de mi is tudjuk, mi az igazság. Ne maszatolj, ne erőlködj, - felesleges!”
 • 262. laposibenö 2010. április 27. 12:08
  „A komcsikat? de hát komcsik már husz éve nincsenek politikai pozicioba!”
 • 261. adamvok 2010. április 27. 11:57
  „@laposibenö arra, hogy kipuclja a komcsikat.”
 • 260. laposibenö 2010. április 27. 11:33
  „De tényleg mire kellet annyira Fidsezéknek a kétharmad?”
 • 259. mosonmegye 2010. április 27. 07:56
  „Az egyik szigetközi faluban, a volt pártitkár TSZ elnök újgazdag zöldbáró, meg a "nagyvállalkozó", minden választás előtt azzal riogatják a munkásaikat, hogy akik elmennek szavazni, úgy szavazzanak, hogy mivel aláírták a parirt, már vissza lehet nézni, hogy hová ixeltek. A <moderálva> - bocs a ledegradáló kifejezésért - elhitték! Azért a becsületükre legyen mondva, igaz utólag , de elmesélték a kocsmába. Szép falú, egy igazi gyöngyszeme a iskolázottságnak, a foximaxin és pártiskolán kiképzett komisszároknak, pedig ez a falu még nem is a kis moszkva. Most akkor miről beszélnek a kis leninfiúk? De az édesanyjuk 16. havi nyugdíjáért figyeljétek meg ezek fognak először tülekedni.”
 • 258. lacim6 2010. április 26. 19:42
  „257. hozzászólás jirzi1 Jah már működik a cenzúra:DDDDDD Te kis demokrata:DD”
 • 257. jirzi1 2010. április 26. 19:20
  „Marha nagy a demokrácia. Kétszer tettem föl linket amiben arról van szó hogy a kisebbséget faggatják hogy igaz e hogy pálinkáért szavaztak a Fideszre. Helyeselnek is erősen a romák .Kérdem én ,ez titkos info ,és ezért veszik le vagy már működik a cenzúra?”
 • 256. pisti83 2010. április 26. 19:02
  „Hihetetlen, hogy Pest egy része még mindig komcsi maradt.”
 • 255. Komissar 2010. április 26. 18:40
  „253. hozzászólás AHA 2010.04.26. 17:39

  No, akkor még egy nekifutás.
  Aztán olvassad át, utána értelmezzed, amit írtam.

  A tegnapinál tényleg szebb jövőt érdemel ez az ország.
  De sajnos a célvonal előtt megint hasra estünk.
  Nem kicsit, nagyot.”
 • 254. Mankapunka 2010. április 26. 18:31
  „Benne van a munkaköri elnevezésükben,hogy szolgák,cask nem fogják fel agyilag.”
 • 253. AHA 2010. április 26. 17:39
  „Komissar 2010.04.26. 17:37
  A napot tényleg nem lopták!
  Csak a pénzünket!
  :D”
 • 252. Komissar 2010. április 26. 17:37
  „250. hozzászólás AHA 2010.04.26. 16:50
  Az én "elvtársaim" eddig még nem lopták a napot a parlamentben.
  Majd talán, ha lesz egyszer valódi rendszerváltás, akkor bejutnak.
  Ezt a nevet is csak a birkák bőszítése miatt regisztráltattam.”
 • 251. kolombela 2010. április 26. 17:26
  „251. hozzászólás Dozer 2010.04.26. 17:00
  Akkor vegyük a példádat, a gázáremelést. Oka és eredménye egyértelmű. Az ok és az eredmény is a külföldi (és nem hazai, urambocsá állami) tulajdonos profitját növeli. Hatalmas hiba volt az energia ipar szektort privatizálni, ráadásul tized áron.”
 • 250. Dozer 2010. április 26. 17:00
  „244. hozzászólás kolombela 2010.04.26. 15:52

  Na igen, én feltétlenül az "anyagi oldal" -ról ítélem meg ugyanis meggyőződésem, hogy jelen helyzetben nem lehet más mércét állítani.
  Természetesen a másik oldalára is lennének ötleteim, hogy jobb kommunikációval megfelelő tájékoztatással az állampolgárok közelebb éreznék magukat a "tűzhöz"... esetleg a "gázáremelés" szóról nem a pénztárca és annak laposodása (persze fontos szempont!) jutna kizárólag az eszükbe, hanem annak az oka és eredménye is. A "politika" szótól pedig nem az epetermelése fokozódna az embernek...
  A korrupciót és az egymásra mutogatást az (ugyebár eddig ismeretlen fogalom) elszámoltatással és a tisztségviselők felelősségi körének pontos meghatározásával lehetne rendbetenni... és hasonló okosságok.
  De maradjunk abban, hogy ezek jók "lennének"... persze én nem vagyok politikus.
  A globalizáció és a nagytőkével kapcsolatban viszont neked kell újra elolvasnod a 214-es HSZ -omat. :)

  HR_XAR eddig úgy gondoltam nem kérdezek tőled. De kifúrja az oldalam a kíváncsiság.
  Te akkor most igazából mit szeretnél? :D:D
  Komolyan nem igazodok ki rajtad. :D Vagy csak azért írod ezeket az építőnek egyátalán nem nevezhető hozzászólásokat, hogy foglalkozzanak veled? (ez esetben most kedvedre tettem :P )”
269 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Országgyűlés összetétele

Az országgyűlési választások második fordulója után a Fidesz-KDNP 262, a Magyar Szocialista Párt 59,… Tovább olvasom