Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Fico: Pozsony tart a Fidesz kormányra kerülésétől

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Pozsony attól tart, hogy a Fidesz kormányra kerülése után olyan konkrét lépéseket tesz, amelyek jelentős mértékben ronthatják a szlovák-magyar viszonyt.

"Félünk azoktól a súlyos gyakorlati lépésektől, amelyek a szélsőséges politikai pártok hatalomra kerülése után jelentősen ronthatják a szlovák-magyar kapcsolatokat" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök a Markíza pozsonyi kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.

Fico vitapartnere Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt. Csáky szerint ezen a téren a legnagyobb probléma az, hogy a "szlovák politikai elit nem találta meg a maga korszerű hazafiassági vízióját", illetve az, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) négy éve része lett a kormánykoalíciónak. Szerinte ez "politikai és erkölcsi mocsárba sodorta" Szlovákiát.

Megjegyezte: néha elcsodálkozik azon, hogy a kormányfő szinte verseng Slotával a "nemzeti" témákban. "Slotával nem szabad versenyezni, Slotát el kell szigetelni" - húzta alá Csáky. "Ha Szlovákiában normális viszonyok alakulnak ki, akkor Magyarországon senkinek sem lesz oka bíráló nyilatkozatokat tenni Szlovákia címére" - szögezte le az MKP elnöke, amikor a riporter véleményét firtatta Orbán Viktor egyik, Szlovákiát érintő nyilatkozatával összefüggésben.

"Elképzeléseink a hazafiasságról nagyon konkrétak" - reagált Csáky szavaira Fico. Hozzátette: ezt most nem a kormány, hanem pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevében mondta. Szerinte a szlovák-magyar viszonyt "leginkább a szélsőségesség és a magyar sovinizmus veszélyezteti".

Fico hangsúlyozta: érdeke, hogy Szlovákia és Magyarország között jószomszédi kapcsolat legyen, illetve, hogy a kisebbségi magyarok is jól érezzék magukat Szlovákiában. Ugyanakkor a kormány nem engedheti meg, hogy bárki is megsértse Szlovákia "nemzetállami érdekeit".

Egyetértett Csáky megjegyzésével, hogy nem szabad túlértékelni a szélsőségesek kampánynyilatkozatait, de megjegyezte: nemcsak a Jobbik, de a Fidesz politikusai is elfogadhatatlan szlovákellenes kijelentéseket tesznek, s azok felett már nem lehet nagyvonalúan elsiklani.

Fico hozzátette: ma már senki sem kételkedik abban, hogy a Fidesz nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat. Ugyanakkor Szlovákia számára nagy veszélynek nevezte a szlovák kormányfő, ha a szlovák oldalon az ellenzék alakítana kormányt, beleértve az MKP-t is, mert szerinte a magyar párt és Csáky a Fidesz "meghosszabbított karja".

Csáky megjegyezte: Orbán nyíltan kijelentette, és személyesen is biztosította, hogy a Jobbik nem lesz tagja a kormánynak.

Olvasóink írták

 • 17. HR_XAR 2010. március 31. 18:10
  „Akinemfel, támaszd csak fel a régi nyilaskeresztes pártot, hajrá :DDDD

  Szlovákia meg nézze meg inkább azt, hogy Felvidék nélkül valójában mennyi a területe, aztán pofázzon.”
 • 16. tber 2010. március 30. 21:32
  „Kedves akinemfél. Ez komoly eszmefuttatás volt. <moderálva> A mestered sem különbözik a többi pénzsóvár megélhetési politikustól. Egyik sem különb a másiknál. Az lenne a legjobb ha valamelyik másik naprendszerből jönne ide valami írástudó állami vezetőnek. Egyébként biztos jó lenne a sok ..... gárdistát felfegyverezni. Egyébként elnézve őket nem igazán hiszem el, hogy valami közük lenne vagy volt egy hadsereghez. Egyébként a történelmi példa azt mutatja, hogy az elődöket is likvidálták egy hosszú, hoszú éjszakán. Azért mert egyszerűen arculcsapása volt az ESZMÉNEK.”
 • 15. meir 2010. március 30. 15:13
  „Csaky -(mint Minden Szlovak allampolgar es politikus!!!)- a Szlovak Allam polgara,es a Szlovak Allamra,zaszlora Tett Eskut ugye??? akkor talan maradjon is a "kaptafanal"!!!
  Csaky es az osszes Szlovakiai Magyarajku lakos Szlovak Allampolgar,akikre a Szlovak Allamtorvenyek ervenyesek!!!”
 • 14. akinemfél 2010. március 29. 22:42
  „kolombela !
  Egyetértek. Ide kemény kormány kell,sot katonai diktatura ! Es csak a Jobbikra számíthatunk. A Jobbik nyeri a választásokat,ez egészen biztos,hiszen Vona Gábor megígérte a beszédében Gyorben múlt vasárnap.
  Hajrá Jobbik ! Végre jon a Jobbik ! Lesz végre kotelezo sorkatonaság azoknak is akik már voltak (a hivatalos program 71.oldalán,www.jobbik.hu) ,lesz hétszer tobb hivatásos katonánk mint Rákosinak volt : 70-72.ooo (hány szolgálati jármu,iroda,stb...kell majd ?),lesz államilag támogatott,felfegyverzett,oriási létszámú Gárda (nekik hány szolgálati jármu,iroda kell ?),(ezekrol a 70-72.oldalon olvashatsz,kírcsak a Gigantikus Magyar Hadsereg egyéb részleteirol). Lesz csendorség,sokkal nagyobb rendorség. Ide kemény kormány kell ! Válaszd a Jobbikot ! Hajrá Jobbik !”
 • 13. kolombela 2010. március 29. 21:16
  „Miért? A fidesz ugyanolyan puhány, mint a ballibsik.”
 • 12. matezsu2 2010. március 29. 14:39
  „Kinek a kampánybeszédében hallottam:" ELTÖRÖLJÜK TRIANONT, Magyarország a Magyaroké. " Vagy lehet h vona már másnap erre is azt nyilatkozta, hogy hangzatos kampányfogalmazás volt, nem egészen így kell érteni????”
 • 11. Reális 2010. március 29. 14:19
  „Szegény ficó és szlóta!Mit szólnak majd ahhoz,ha létrejön a fidesz-jobbik tengely?”
 • 10. GYMS 2010. március 29. 13:39
  „Csak felhívnám szerényen a figyelmet arra, hogy a két ország közötti viszony akkor volt a legjobb, amikor nálunk Orbán, náluk meg Dzurinda volt kormányon...”
 • 9. akinemfél 2010. március 28. 21:30
  „A NÉP NEVÉBEN,
  majd jon a Jobbik és rendet csinál ! Lesz itt kotelezo sorkatonaság annak is aki már volt (lásd www.jobbik.hu a hivatalos program 71.oldalán),lesz itt Gigantikus Magyar Hadsereg (70-72.oldal),amely az 50.000 panellakás árán vásárolt,szigorúan hazai karbantartású Gripenek által támadásra is alkalmas,hiszen az ilyen vadászgépek 3 perc alatt bármely irányban túllépik hazánk légterét... Allamilag támogatott,felfegyverzett,hatalmas Gárda is lesz ! A NÉP NEVÉBEN : Hajrá Jobbik !”
 • 8. Csetneky 2010. március 28. 21:14
  „Nem hinném, hogy Pozsony tartana ettől. Legfeljebb néhány szlovák tart tőle, de az meg az ő bajuk. Főleg azért, mert alaptalanul.”
 • 7. Agent 2010. március 28. 21:12
  „6, remélem nem lesz más választásuk.”
 • 6. Primax 2010. március 28. 21:04
  „" Csáky megjegyezte: Orbán nyíltan kijelentette, és személyesen is biztosította, hogy a Jobbik nem lesz tagja a kormánynak."
  Mondott hasonlót 1998-ban is.
  Aztán összeborultak Józsi bácsiékkal...”
 • 5. Agent 2010. március 28. 20:44
  „"Robert Fico szlovák kormányfő szerint Pozsony attól tart, hogy a Fidesz kormányra kerülése után olyan konkrét lépéseket tesz, amelyek jelentős mértékben ronthatják a szlovák-magyar viszonyt."

  hmm, tehát a Fico és Slota urak áldásos tevékenységének köszönhető egyébként teljesen normális és remek viszonyról van szó ugye?:):):) Elhiszem, hogy nagyon tetszik nekik a jelenlegi kormányzat ezen a téren (is) tanúsított töketlensége, dehát.....semmi nem tart örökké:)”
 • 4. hehe08 2010. március 28. 20:43
  „ne izguljon ficokám....
  itthon is sokan tartanak a fidesztől.... :)))
  de hát eddig úgy tűnik, hogy ők lesznek...... úgyhogy kösse fel a gatyáját, mert ezután sem fog visszaszólni magának..... :)))”
 • 3. hyundai 2010. március 28. 19:31
  „Kedves Fico úr!

  Szerintem először tanulja meg hazája himnuszát, meg nézzen körül, hogy mennyien értenek egyet honfitársai közül azzal amit mond, aztán utána lehet félelmet kelteni, gyűlöletet szítani. De inkább utána se tegyen ilyet, mert nem lesz értelme! Szlovák állampolgárok száza vagy ezrei lépik át minden áldott nap a közös határt, hogy nálunk vásároljanak, tankoljanak, költsék a pénzüket, ha akkora lenne "félelem" bennük, mernének idejönni?

  Hajrá!”
 • 2. Árpád-házi 2010. március 28. 18:18
  „Egyeske!Inkább gyakorold a helyesírást!A maszopból meg elege van mindenkinek,már aki normális!”
 • 1. laposibenö 2010. március 28. 17:33
  „Eből is látszik a stabil nemzetközi kapcsolatok érdeke is aszt kivánja hogy az MSZP fjtathassa a kormányzást!
  csáky ur nyilatkozatárol meg annyit hogy erre garanciát csak az MSZP kormányzása jelentheti. Bár nem tudom a Csáky ur miért fojik bele magyaroszági belpolitikai kérdésekbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - Kampány az iskolában

A választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampány céljára az állami és önkormányzati… Tovább olvasom