Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Elfogadta az együttműködést az SZDSZ

Elfogadta az MDF-fel való választási együttműködést az SZDSZ országos tanácsa (ot) - jelentette be a testület szombati, budapesti ülését követő sajtótájékoztatón Skaliczky Andrea, az országos tanács elnöke.

Elfogadta az MDF-fel való választási együttműködést az SZDSZ országos tanácsa (ot) - jelentette be a testület szombati, budapesti ülését követő sajtótájékoztatón Skaliczky Andrea, az országos tanács elnöke. Ennek értelmében az SZDSZ Budapesten 18 választókerületben indít képviselőjelöltet, s az MDF állít fővárosi és országos listát. A jelöltek személyéről még nem döntöttek - tette hozzá. Skaliczky Andrea úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ a 2010-es választásokon támogatja Bokros Lajos programját. Elmondta, hogy az ot-n 40-en szavaztak igennel, 5 nem és 4 tartózkodás ellenében.

Kitért arra is, hogy fővárosi területi listát, illetve országos listát az MDF állít. Hozzátette, a budapesti listára az első, a harmadik és a negyedik, illetve minden azt követő páros helyre az SZDSZ javasolhat képviselőjelöltet. Megjegyezte, hogy a fővároson kívüli egyéni választókerületekről az MDF és az SZDSZ megyei elnökei állapodnak meg különmegállapodás keretében.

Az ot elfogadta azt is, hogy az MDF által állítandó országos kompenzációs lista első 15 helyéből a hetedikre és a tizenötödikre az SZDSZ állít jelöltet. Közölte, hogy a további helyekről külön megállapodást akarnak kötni. Retkes Attila pártelnök szerint a szavazati arány azt mutatja, hogy az SZDSZ jelentős többséggel tudott megfogalmazni egy világos politikai célt. Ezt úgy foglalta össze, hogy a választásokig hátralévő időre "részlegesen háttérbe szorítjuk saját identitásunkat, hogy előtérbe helyezzük a demokratikus közepet és Bokros Lajos programját". Hozzátette, hogy aztán, a parlamentbe kerülve az SZDSZ-t önálló pártként akarják megerősíteni.

A politikus az ország érdekének nevezte a jobboldali erők kétharmados győzelmének megakadályozását. Erre abban lát garanciát, hogy ha az MSZP mellett létrejön egy középerő, amely reményeik szerint képes elérni egy tíz százalék körüli eredményt. Hangsúlyozta: "két független, önálló párt" kötött együttműködést. Retkes Attila külön kitért arra is, hogy a listás helyekről nem születtek személyi döntések. Mint mondta, ezeket az illetékes testületek, a fővárosi, illetve az adott megyei választmányok, valamint az országos tanács fogják meghozni. Arra a kérdésre, hogy ha bejutnak a parlamentbe, akkor az MDF frakciójában politizálnak-e majd, azt mondta, hogy ezt a kérdést majd a választási eredmények ismeretében kell újra kinyitni.

A pártelnök a kampány lebonyolításáról egyelőre nem akart nyilatkozni. Annyit közölt, hogy azok a jelöltek, akik a Szabad Demokraták Szövetségének tagjai, MDF-SZDSZ közös jelöltként indulnak, így a plakátjaikon és a szórólapjaikon megjelenik az SZDSZ neve. A fővárosi választókerületek kapcsán közölte, hogy a 32 körzetből körülbelül 30-ban már megállapodtak.

Az MTI kérdésére, hogy hány megyében működik együtt a két párt, azt mondta, nem akar jóslásokba bocsátkozni, de véleménye szerint az együttműködés "több mint tíz" megyében megvalósul. Arra a felvetésre, hogy az MDF-től kiszivárgott hírek szerint a megyék többségében nem lesz együttműködés, azt felelte, hogy egy másik párt nyilatkozatait nem akarja kommentálni, ő a megyei elnökeik beszámolója alapján tette a maga kijelentését.

Olvasóink írták

  • 2. t-a-ibi 2010. január 30. 18:53
    „A BTK-t kimerítők gyülekezete.

    Gaz-élőlények, jön az elszámoltatás. Bőröndöt készíteni.”
  • 1. Csetneky 2010. január 30. 18:51
    „A zsák meg a foltja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros nyilvános vitára hívta Orbánt

Nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort az MDF miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos. Tovább olvasom