Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Csak négy-öt jelölt körzetenként Győrben

Mindössze öt párt, szervezet állított jelöltet Győrben az önkormányzati választásra és csak négy lesz jelen minden körzetben.

Győr 16 választókerületében összesen 71 jelölt indul az októberi választáson, hét körzetben öt, a többiben négy név szerepel majd a szavazólapon. A visszaesés úgy is számottevő 2006-hoz képest, ha figyelembe vesszük, hogy négy éve még 21 választókerület volt a városban: akkor 120-an adták le ajánlószelvényeiket és Győrszentiván kivételével mindenütt öten-heten küzdöttek.

A csökkenés egyik oka, hogy mindössze négy párt, civil szervezet produkált száz százalékot: a Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Pro Urbe Egyesület lesz jelen minden körzetben. Rajtuk kívül csupán a Győri Nők Független Szervezete regisztráltatta magát hat jelölttel.

Függetlenként egyedül az a Horváth Vilmos méreti meg magát, aki legutóbb még a Fidesz színeiben nyert Adyvárosban, azóta viszont kilépett a pártból. A jelenlegi testület legnagyobb távozója biztosan Schmidt Péter: ő 1990 óta öt választást nyert meg Szigetben és Pinnyéden, négyszer függetlenként, most viszont nem jelöltette magát.

Az új önkormányzati választási rendszer szerint kompenzációs listát ezúttal az a jelölő szervezet állíthatott, amelynek az egyéni választókerületek több mint felében van jelöltje. Korábban a kerületek „legalább egynegyede" volt a kritérium és lefelé kerekítettek minden esetben. A megyeszékhelyen négy esztendeje a listaállításhoz elég volt, ha egy párt, civil szervezet öt körzetben indult, most nyolc a határ. Ráadásul az így szétosztható mandátumok száma 14-ről hétre csökkent.

(A listáról a mandátumokat a vesztes jelöltekre leadott szavazatok arányában osztják el.)

A szerda 16 órai határidőig mind a négy szóba jöhető párt, civil szervezet bejelentette kompenzációs listáját. Nézzük, kik állnak a legelőkelőbb helyeken! Fidesz–KDNP: 1. Borkai Zsolt, 2. Somogyi Tivadar, 3. Dézsi Csaba András, 4. Simon Róbert Balázs, 5. Szabó Jenő, 6. Radnóti Ákos, 7. Ottófi Rudolf. Jobbik: 1. Vörös Gyula, 2. Hofbauer Sándor József, 3. Karikás László, 4. Fehér Csaba József, 5. Németh Miklós, 6. Farnady László, 7. Czikó Erika. MSZP: 1. Hegyi Zoltán, 2. Neupor Zsolt, 3. Kun András, 4. Németh Árpád, 5. Glázer Tímea, 6. Balogh Imre, 7. Ferenczy Lajos. Pro Urbe: 1. Pintér-Péntek Imre, 2. Bárány István, 3. Mikóczi Tamás, 4. Dobó Zsolt, 5. Heidinger János, 6. Horváth Zsolt, 7. Kapuvári György.

Férfitöbbség lesz

Ha nem is biztos, de valószínű, hogy az új közgyűlés ismét a férfitöbbség jegyében alakul meg. A jelenlegiben egyedül a szocialista Bári Olga képviseli a hölgyeket. Az egyéni indulók közül most 15-en nők (a Győri Nők Független Szervezete hat, a Pro Urbe öt, az MSZP kettő, a Fidesz–KDNP és a Jobbik egy-egy jelöltje).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordok a megye egyik legkisebb településén

Maglócán minden huszonöt lakosra jut egy polgármesterjelölt. A százlelkes faluban négyen kérik a… Tovább olvasom