Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A JESZ a felsőoktatásra befektetésként tekint

˝Alapvetésünk, hogy szükség van a magyar felsőoktatás finanszírozási rendszerének alapos átgondolására.˝

˝A finanszírozási modell átalakításának elsődleges szempontja, hogy teljesítményre, hatékonyságra és működési átszervezésekre ösztönözzön.

Megszüntesse a hallgatói létszámmal való manipulációt, a munkaerő-piaci igények és minőségi követelmények figyelmen kívül hagyását, a közpénzek pazarlását.

AZ ELSŐ DIPLOMA TANDÍJMENTESSÉGE
Aki a tandíj mellett van, az a tudás ellen van! Magyarország alapvető nemzetstratégiai kötelessége elköteleznie magát amellett, hogy fiataljai minél szélesebb rétegben részesüljenek minőségi oktatásban. Minden eszközzel segítenie kell mobilitásukat és lehetőséget nyújtani számukra a tudás megszerzésére. Hazánk fejlődésének kulcsa a képzett, szakértelemmel rendelkező, innovatív gondolkodású fiatalokban rejlik.
A JESZ a felsőoktatásra befektetésként tekint!

FORRÁSBEVONÁS A FELSŐOKTATÁSBA
A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében a legkisebb a munkanélküliség. A magyar munkaerőpiacon a diploma nagyobb esélyt ad az elhelyezkedésre és erősebb védelmet jelent a munkahely megtartásához.

A JESZ a források bővítése mellett elkötelezett. A cselekvést a felsőoktatás technológiai és infrastrukturális javításának irányába szükséges terelni.

MINŐSÉGI FELSŐOKTATÁS
JESZ véget vet a sok esetben gyenge minőségű diplomák korának. A felsőoktatási intézményekbe való bejutás általános minimum-ponthatárát megemeljük. Az intézmények kiemelt feladataként meghatározzuk, hogy félévente vizsgálják meg, az állami képzésben részesülő fiatalok, tanulmányi eredményének függvényében, továbbra is jogosultak-e állami képzésre.

A JESZ célja egy olyan rendszer létrehozása a felsőoktatásban, ahol az oktatási intézmények egymással versenyeznek.

ÖSZTÖNDÍJRENDSZER ÉS EGYÉB TÁMOGATÁSOK ÁTALAKÍTÁSA
Jelentősen növelni kívánjuk a hallgatói juttatások (ösztöndíjak, támogatások) összegét. Átgondolt rendszerben visszaállítjuk a jegyzettámogatást valamint a lakhatási támogatást. Bevezetjük a laptop vásárlási támogatást. Bevezetjük az amerikai típusú sportösztöndíjat.

PÁRBESZÉD A HALLGATÓI SZERZŐDÉSRŐL
Az egységes – minden szakra ugyanúgy vonatkozó – és túlzottan szigorú időtartamot meghatározó hallgatói szerződés szakmailag megalapozatlan, hiszen különböző szakok, különböző költségeket jelentenek az állam részére. Több esetben markáns eltérés látható.

A JESZ igazságos és méltányos, valamint szakokra lebontott, eltérő időtartamú hallgatói szerződéseket ajánl az egyetemisták és főiskolások számára, amelyeket a hallgatók képviseleti szerveivel és az ágazatban érintett civil, illetve szakszervezetekkel együtt határoz meg.

Hiszünk abban, hogy elég volt az elmúlt 24 év politikai elitjéből, elég volt a kihagyott lehetőségekből, s azt gondoljuk, hogy politikai nemzedékváltásra van szükség, szerintünk sok munkával, közös célokkal lehet egy új Magyarországot építeni! Mi ezen dolgozunk.
„Jólét nélkül nincs szabadság, szabadság nélkül nincs jólét!" - juttatta el közleményét szerkesztőségünknek csütörtökön Jámbor Zoltán, a JESZ Győr városi elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Kormányváltók: Orbán azokban a városokban jár, ahol inog a fideszes győzelmi remény

˝Orbán Viktor fél a valósággal való szembenézéstől, a Fidesz általuk kreált hamis világképpel… Tovább olvasom