Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Víz alatt Kapuváron a gartai rendelő környéke - fotók

A minapi esők után újra úszik a gartai városközpont. A terület felújítása után az úttest és környéke következne, ám erre még keresik a forrásokat.

 

 
A minap egy olvasónk küldött fotót a kapuvár-gartai orvosi rendelő környékén tapasztalható „vízhelyzetről."

A gartai városrész központjában néhány éve rendszeresen visszatérő probléma volt a rendre megjelenő belvíz. A tűzoltók nemegyszer homokzsákokkal védték a Szent Katalin utca és a környék házait, intézményeit. A város pályázati forrásokból felújította a területet, melynek során megoldották a csapadékvíz elvezetését is. Viszont olvasónk fotója szerint is az orvosi rendelő Rákóczi utca felőli oldala újra az évekkel ezelőtti belvizes állapotokat idézi.

Hámori György polgármester a Kisalföldnek hangsúlyozta, a Rákóczi utca felújítását évek óta szorgalmazza a városháza a Magyar Közút Zrt.-nél, hiszen az út állami tulajdonú.

– A minap felvonultak a szakemberek a Garta étterem előtti szakaszra, ahol a burkolat már katasztrofális volt. E szakaszt fel is újították, ám ennél tovább nem mentek – mondta a polgármester. Kiemelte, évről évre rendszeresen jelzik a Közútnak, hogy a Rákóczi utcán a burkolat és a vízelvezető árkok felújítására szükség lenne, ám a közútkezelő rendre forráshiányra hivatkozott. – A gartai templom melletti rész rendbetétele a vízelvezetés miatt is fontos, hiszen – ahogy a legutóbbi csapadékhelyzet is jelezte – a belvízzel gondok vannak továbbra is, hiába a szomszédos felújítás – tette hozzá Hámori György. A környék vízelvezetése szinte teljesen megoldatlan, a rendelő előtti szakaszon egyáltalán nincs árok.
„Társaságunk saját forrásból, saját kivitelezésben Kapuváron aszfaltozási és kisebb padkarendezési munkákat végzett. A kérdéses útszakaszon a vízelvezető rendszer hosszú távú és megnyugtató rendezése érdekében az érintett kapubejárók tulajdonosainak a feladata a csőátereszek beépítése, amire ez idáig nem került sor. Kapuváron további útszakaszokon is tervezünk aszfaltozási munkákat a 33 milliárd forintos országos útfelújítási program keretein belül. A projektek legkésőbb 2014. április végéig megvalósulnak" – áll a közútkezelő közleményében, melyet érdeklődésünkre küldött.

Minderre Hámori György úgy reagált, hogy a város új tárgyalásokat kezdeményez a Közút zrt.-vel, sőt, anyagi áldozatot is vállalna a megoldás érdekében, noha állami útról van szó.


Korábban

A Kisalföld egy olvasója kereste fel a Kisalföldet, miszerint a sok csapadékot követően újra tengerré vált a gartai orvosi rendelő környéke.
– A nagyobb esők után szinte állandó gondot jelent a rendelő betegeinek és az itt dolgozóknak a felgyülemlett víz – írta olvasónk. Az épületben dolgozó körzeti orvostól azt is megtudtuk: a nemrég felújított épület egyik ablaka környékén is beázik az épület, ha sok csapadék zúdul le.

A gartai orvosi rendelőt és környékét legutóbb 2011
augusztusában öntötte el az ár. Akkoriban a tűzoltók homokzsákokkal védekeztek a betörő víz ellen. A Szent Katalin utcát és a rendelő környékét aztán a város – pályázati forrásokból – újíttatta fel. A legutóbbi időig nem is volt gond a csapadékkal errefelé. Itt a vízelvezetést, a környéken átfolyó keskeny csatornát a pályázati program keretében felújították.

A jelenlegi esőtengert azonban más okozza. Városházi illetékesek szerint a 8611-es út gartai szakasza évek óta tervezett felújításának elodázása okozhatja a felgyülemlett csapadékot. Mint megtudtuk: az út menti árokrendszer megtelt az esőzések alatt és nem tudta már elvezetni a sok vizet. Itt, az árkoknál hiányoznak az átereszek, amelyek feladata lenne a csapadék elvezetése. Az állami kezelésű út és környékének rendezése évek óta napirenden van a városban, ám a források egyelőre nem állnak rendelkezésre.
 
 
Előzmények:

Olvasónk így folytatta levelét: "Lassan ez lesz már a Kis-Balaton! Felhívom a betegek és a doktorok figyelmét, hogy csak gumicsizmába tudnak ott közlekedni."


olvasónk fotói
olvasónk fotói
olvasónk fotói
olvasónk fotói

Olvasóink írták

 • 4. Papírkutya 2013. november 11. 20:29
  „Eredetileg a volt MHSZ épület előtt árok is volt, csak az érdek a betemetést, parkoló kialakítást kivánta.”
 • 3. antistar 2013. november 11. 18:14
  „Most dobjanak össze a gartai lovasok csatornáravalót! Ne csak állandóan kérjenek a luxux hobbijukhoz, hanem egyszer adjanak is!”
 • 2. Mankapunka 2013. november 11. 16:06
  „Ezt a vizet adják a benti betegeknek gurgulázásra.”
 • 1. alekínyó 2013. november 11. 15:18
  „Ez Magyarország! Az utat nagy nehezen megcsinálták, a csatornát és árkot "elfelejtették"...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így készült a Szigetköz Fája - fotók

Bálint József fafaragó elbúcsúzott Darnózselin lévő alkotásától, a Szigetköz Fájától. Tovább olvasom