Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Soproni síelők vs. szánkózók - Ki csúszik a Dalos-hegyen?

A szánkósok tönkreteszik a havat Sopron egyetlen sípályáján, ahol a felvonó sem megy. Van egyáltalán gazdája?

Olvasó-tudósítónk érdekes története a soproni sípályáról:

"Hóesés, hideg, izgalom. Mindez szombat este, mikor is egy szánkóval sétálni indulunk a Bécsi dombra. De nem emiatt vagyunk izgatottak, hanem a vasánap miatt. Jómagam és fiam évek óta síelünk, de kedvesem holnap fog először sílécre állni. És akkor eljött a vasárnap.

Elevenen él még a kép gyermekkoromból, amikor még versenyszerűen síeltem. Három sípálya volt, kettő a Dalos-hegyen, egy a Gyermektábornál. Működő felvonók, rengeteg síelő, nem ritkán helyi és országos versenyek. Egy nagyobb esti hóesés után, másnap reggel tucatnyi síelő lepte el a sípályákat, lelkesen taposva a havat, hogy a hóréteg sokáig megfelelő legyen. Igazából nem is ezzel kezdődött a síszezon, hiszen már ősszel vágtuk a füvet, szedtük a köveket, és egyengettük a talajt.Ezen a vasárnap nem tudtunk elég korán felkelni. A kocsi kiásása és a bepakolás után 10 órára értünk fel az egyetlen Dalos-hegyi sípályára. Mi voltunk a másodikak, egy szánkós már megelőzött. Egy fiatalember állt még ott, azt hittem a felvonókezelő, kérdeztem mikor indulhatunk fel.

Nem ő volt az. Odamentem a felirathoz, ahol a nyitva tartás szerint már egy órája kellene mennie a felvonónak. Felhívtam a telefonszámot. Senki nem vette fel. Próbáltam mégegyszer, sajnos akkor sem. Nem keseredtünk el, hiszen már megszoktuk, hogy az első hó ha leesik, az még itt nem jelent semmit. Felcsatoltunk, elindultunk. Szép szűz hó volt, nagy élmény volt rajta csúszni. De ekkor jött néhány szánkós. Aztán néhány síelő. Aztán még jónéhány szánkós és még néhány síelő. Bennem kezdtek felrémleni az utóbbi évek emlékei, amikor az egyetlen sípályán a szánkósok átveszik a hatalmat. Ez nem volt mindig így! Ha van felvonókezelő és működik a felvonó, akkor a síelők maradnak. ha nincs a pályának gazdája, akkor a szánkósok maradnak. És azt sem mondhatjuk, hogy a többség nyer, hiszen az elmúlt években is többször bizonyította a működő pálya, hogy Sopronban igenis vannak síelők, és igenis sokan vannak. De a kezdő síelő számára egy kanyarodni nem tudó szánkó félelmetes. Kedvesemnek teljesen elment a kedve. Nem ő volt az egyetlen. Egy turista pár kérdezte, hogy ez hogyan van. Visszakérdeztem, hogy mi. Hát, hogy ez egy sípálya. Ja?Nem tudtam megmagyarázni, mivel magam sem értem. Elgondolkoztam, hogy mit érhetek el, ha felkiáltok, hogy emberek, itt a táblán az áll, hogy sípálya, és hogy szánkózni tilos. Délután még egyszer kimentünk. Az érkező síelők azzal a lendülettel fordultak vissza, amivel érkeztek. Én egy pillanatra még megálltam, felnéztem a pályára és néztem, ahogy a szánkósok tönkreteszik a havat, a talajt, és vele együtt azoknak a síelőknek az örömét, akik előző este izgalommal várták a vasárnapot.

Félre ne értse senki, mint írtam néha én is szánkózom. Szeretek szánkózni, mert egyszerű és a legkisebb lejtőn is bárhol megtehetem. De a síelés más. És sípálya már csak egy van. Egy gazdátlan sípálya. Minden évben ugyanazzal a menetrenddel: az első havas napon a szánkósok átveszik a hatalmat, tönkreteszik a pályát. Pár nap múlva (ha marad még hó) megjavítják a felvonót, aztán ha még marad hó, akkor a síelőknek szerencséje van, hogy még élvezhetik a pálya örömét. Meddig lesz még ez a menetrend? Meddig próbálják az interneten több oldalon is elhitetni a turistákkal, hogy itt van egy sípálya? Meddig kell a soproni síelőknek várni arra, hogy legyen egy sípályájuk?

Meddig leszünk még mi a síelők a szánkópályán?"

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. énvagyokaz 2010. január 10. 17:35
  „téli sport? szánkó? sí? a megoldás Semmering! megéri”
 • 32. sípálya 2009. december 22. 09:49
  „Nagyon örülök a klubnak, én már be is léptem!

  http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2750304”
 • 31. mindigatutit 2009. december 22. 09:15
  „24-es
  kizárt ,hogy ott tudtál síelni,mert nem volt akkora hó l!!a szánlósok meg messze elkerülték azt a részt,nem ők tették tönkre”
 • 30. badam 2009. december 22. 01:45
  „a következő iwiw címet tekintsétek meg én hoztam létrea klubbot hogy együtt alakitsuk, aki benne van az alap ötletbe lépjen be a klubba

  http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2750304”
 • 29. EDEM55 2009. december 22. 00:00
  „az a sípálya egy ótvar. Aki síelni akar ne siránkozzon a szánkósok miatt hanem autózzon 30-40 kilómétert és ott van Ausztria tökéletes pályáival. Majd ha megcsinálták a soproni-t, lesz gazdája, karbantartója akkor jöhetnek a síelők és lehet elzavarni a szánkósokat. Magyarországon mindenhez rendfentartás kell ( üvöltözés, gumibot ) ebből értünk.. Az elengedett kutyákról meg ne is beszéljünk.. Az én kutyámat nem engedhetem el mert agresszív, ha valakinek az okos ügyes kutyája odamegy hozzá hiába fognám le az enyémet szétszedné.. NEM SZABAD A KUTYÁT ELENGEDNI, kívéve jól belátható terepen, és kizárólag egy szófogadó kutyát...”
 • 28. LACEE 2009. december 21. 23:52
  „Ez nagyon IkvaHír utáni cikk :)”
 • 27. sípálya 2009. december 21. 21:35
  „Ausztriába van sípálya is és van szánkópálya is. És meg se próbálják összekeverni őket. Én csak azt sajnálom, hogy úgy kell az igazamat bebizonyítanom, sem a sípálya gazdája, sem egyetlen illetékes sem nyilatkozik, hogy mi van a sípályával.”
 • 26. Kukac40 2009. december 21. 21:17
  „A szánkósokat mindenhonnan kitiltják, mert az nem tartozik az "elitt" sprotjába. A bécsidombról, mert természetvédelmi terület, (bár furcsa módon építkezni lehet) a szánkópályán a fákmiatt, a gondozatlan volt sípályán a leendő síelők miatt és még sorolhatnám. Csak nekem furcsa? Síelni nálunk? Ausztria pár kilóméter, sokkal jobb minőségű hó és pályák vannak. Igaz ott fizetni kell érte. Azért mert néha van egy kis hó, még nem kell ingyenes síparadicsomról ábrándozni.”
 • 25. t.b. 2009. december 21. 18:12
  „Az a baj, hogy teljesen mindegy, hogy mi van kiírva. Ha akarja csinálja. Sopron egy völgyben fekszik, ha jól tudom, tehát elég sok hely van, ahol lehet szánkózni...ja, hogy azt keresni kell? Hát igen. én is szánkózom, és keresek.És mindig találok. Amúgy tényleg lehetne egy egyesületet létrehozni...”
 • 24. sípálya 2009. december 21. 17:11
  „Én csináltam a fényképet :-) Egyébként délelőtt, amíg szűz volt a hó, addig mi ott is tudtunk síelni.”
 • 23. mindigatutit 2009. december 21. 16:25
  „22-es.hátha ott megállsz sível ,ahhoz csak gratulálni tudok!voltán fenn egyáltalán vagy csak az észt osztod.kb 40cm-es görök vannak ott(a képen is jól látszik).”
 • 22. sípálya 2009. december 21. 15:43
  „Hát én lennék a cikk írója. Mindenekelőtt köszönöm a sok hozzászólást, tanulságos volt. Azért egy hasonlatot még megejtenék.
  Van egy tucatnyi korcsolyázó, aki műkorcsolyapályán korcsolyázik. Telik-múlik az idő, a pályájuk tönkremegy. Van viszont egy jégtekepálya, ahol csinálják a jeget, és ott van is jég. A sok korcsolyázó odamegy, és a célkeresztben elkezdenek korcsolyázni. A tekések nagyon mérgesek, de nem tehetnek semmit, hiszen a korcsolyások többen vannak. Pedig ott még csak ki sincs írva, hogy korcsolyázni tilos, mert magától érthetődik. A korcsolyások azt mondják, hogy ők csak egy kis darabot foglalnak el, a pálya másik felén lehetne tekézni. Igen, de a korcsolyások nem tudják, hogy a tekéseknek a célkereszt stratégiailag fontos rész.
  A hozzászólásokból lefordítva: Volt Sopronban a Károly magaslaton szánkópálya. Azt valakik hagyták tönkremenni. Tessék alapítsanak egy egyesületet, és mentsék meg a szánkópályát! Ehelyett átjönnek a sípályára, és azt mondják, hogy a szánkósok csak az első oszloptól csúsznak. Ott is csak egy csíkba. Hát pont ez a baj. Mert egy kezdő síelőnek valahol meg is kell állnia, mégpedig ezt egy nagy ívben teszi meg, pont ott ahol a bámészkodó hozzátartozókat gázolják el saját szánkozóik. A pálya alja egy síelőnek stratégiailag fontos rész.
  És akkor jöjjön aki a szívemből beszél: "A dalos-hegy lehetne a mi kis "hirschenkogelünk" szánkópálya, sípálya, kalandpark, sífutópálya, stb... " Érdemes lenne belefektetni, hiszen turisztikailag is megtérülne azt hiszem. És akkor mindenki tudna a szánkópályán szánkózni, és a sípályán síelni.

  Utólag jutott eszembe a távolugró és a homokozó gyerekek esete. :-D”
 • 21. meksz 2009. december 21. 15:33
  „A kérdés az,aki szánkózni akar azt hol tegye meg?”
 • 20. Sopron-Berlin 2009. december 21. 13:43
  „Remélem a póráznélküli kutyák tudják, hogy nem bántanak senkit.

  a 19. hozzászolónak teljesen igaza van.
  ha annyira mindenki sielni akar, tessék egy egyesületet alapitani.
  valószinüleg az lesz akkor a baj, hogy az egyesülteben mindenki nagyon okos, és tudja elméletileg mi a tennivaló, de nem fog senki semmit csinálni.
  kutyasétáltatáson kivül.”
 • 19. kefefejű 2009. december 21. 10:39
  „"Meddig kell a soproni síelőknek várni arra, hogy legyen egy sípályájuk?"

  Talán addig, amíg a jótündér meg nem szán benneteket.

  De lehet, hogy egyszerűbb lenne, ha TENNÉTEK is érte valamit. Pl. alapítsatok egy egyesületet, a területet béreljétek ki a tulajdonosától - valószínűleg a rendbentartásért cserébe oda is adnák -, fizessetek tagdíjat - amiből a felvonó karbantartására és üzemeltetésére is futja -, és akkor jogosan lehet szabályozni, hogy ki és mire használhatja a pályát. Addig viszont szerintem mindkét oldalnak egyformány igaza van...

  A fenti cikk és a hozzászólások egyébként hűen tükrözik a mai tipikus buta magyar hozzáállást: Csak nekem legyen jó, a többit leszarom. Ja, és nekem is úgy legyen jó, hogy még a kisújamat se mozdítsam érte...”
 • 18. Lárika 2009. december 21. 10:03
  „Sziasztok!
  Magamfajta öregek még talán emlékeznek, hogy a sípályával párhuzamosan volt egy másik lejtő, ahol a szánkózók csúszhattak. És béke volt. Azt a helyet már évek óta nem gondozzák; hatalmas bokrok nőnek rajta; szánkózni lehetetlen. A Várkerületen meg tényleg nem lehet. Most akkor mit tehetünk? (Megjegyzem, soha nem szánkóztam a sípályán és nem is szándékozom.)”
 • 17. mindigatutit 2009. december 21. 09:39
  „nem tudom,mi kinn voltunk 14-16h-ig,de én egyetlen síelőt nem láttam sem érkezni,sem elmenni.egyébként a pálya felső részen lehetett volna síelni,mert a szánkósok az első oszloptól csúsztak.ott is csak egy csíkban,mert mellette akkora árkokat hagytak a Taeg gépei,hogy aki rátévedt annak annyi is volt. a képen látszik is.”
 • 16. józanparaszt 2009. december 21. 09:28
  „a sípálya az sípálya! ott a szánkósnak semmi keresnivalója! ha valaki megérti a kétfajta "jármü" tulajdonságait, irányíthatóságát ezt könnyen beláthatja. úgy gondolom néhány fölösleges tüzijáték árából a szánkópályát (mert van ilyen a Károly magaslaton!) fel lehetne újítani. A dalos-hegy lehetne a mi kis "hirschenkogelünk" szánkópálya, sípálya, kalandpark, sífutópálya, stb...”
 • 15. ggg 2009. december 21. 09:04
  „;)”
 • 14. HUN1 2009. december 21. 09:01
  „ggg! ok igazad van ebben”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő Betlehem megnyitója Szanyban

"Bár elfogytak a pislákoló Ádventi gyertyák, amelyeket meg lehetne gyújtani, de fényük jelzi, hogy… Tovább olvasom