Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Részleges Napfogyatkozás

Részleges napfogyatkozásnak lehettünk egy órára tanúi pénteken 11 órától kis hazánkban. Két év után ismét részleges napfogyatkozást láthattunk Magyarországon. Annak ellenére, hogy igen szerény mértékű 15-23% közötti volt, annak aki látta biztosan feledhetetlen élményt nyújtott.
Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, hisz a felhők nem takarták el szemünk elől ezt a fantasztikus látványt melyet természetesen szabad szemmel nem, de megfelelő szemvédő felszereléssel tökéletesen megfigyelhettünk.

A Napfogytakozás jelensége valójában nem a Napunk fogyatkozását jelenti, hanem azt, hogy a mi égi kísérőnk, a Hold takarja el a hatalmas fényes csillagunkat, a Napot. A Hold méreteit tekintve majdnem annyival kisebb a Napunknál, mint amennyivel közelebb van hozzánk, ezért tűnik a Földről szemlélve a két égitest méreben majdhogy nem azonosnak, s éppen ezért tudja "kitakarni" a Hold a Napot. Teljes Napfogyatkozás esetén sem láthatjuk azonban mindenhol ugyanúgy az eseményeket, mivel a Hold közel van hozzánk a Föld különböző pontjairól szemlélve mindíg más és más szögben fogjuk látni a történteket, s valójában csak néhány száz kilóméter lesz az a terület, a Földfelszínen ahonnét tökéletesen látható a Napfogyatkozás.Magyar Csillagászati Egyesület honlapja alapján ( www.hirek.csillagaszat.hu) megtudhatjuk, hogy teljes napfogyatkozás legközelebb augusztus 1-jén lesz látható, de a teljes fogyatkozás sávja miatt, csak a messzi északon lesz megfigyelhető. A vékony sáv miatt a teljes Napfogyatkozás - bár évente többször is előfordulhat - egy adott földrajzi helyről csak nagyon ritkán figyelhető meg. Magyarországon 1999-ben volt teljes Napfogyatkozás, s ezután legközelebb csak 2081-ben "láthatunk" majd ilyen csodálatos jelenséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varkocs kapítány kíváncsian nézett...

Csütörtökön a híres Varkocs kapítány szobrunk - aki rendületlenül áll alapzatán - a tudosításom fő… Tovább olvasom